A szerbek szerint Putyin és Orbán a legszerethetőbb vezetők

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.01. 08:29

Akár a szerbiai választásokon is indulhatnának, valószínűleg nagyobb sikerük lenne, mint a helyi kvázi ellenzéknek.

A szerbek szerint Putyin és Orbán a legszerethetőbb vezetők

Orbán Viktor akkora győzelmet aratott egy szerbiai közvélemény-kutatásban, hogy talán azt mondaná, ez még a Holdról is látszik. A helyiek ugyanis a magyar miniszterelnököt találják az egyik legszimpatikusabb vezetőnek.

Putyin

A szerbek szerint Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor a legszerethetőbb politikusok – derült ki egy szerbiai intézet, a Demostat kutatásából. A felmérésben többek között arról kérdezték a helyieket, hogy a világ és a környező régiók vezetői közül, kiről vannak a legjobb véleménnyel.

Talán nem meglepő, de az alapvetően NATO-ellenes, oroszbarát Szerbiában Vlagyimir Putyin (45 százalék) viheti haza a világ legszimpatikusabb vezető politikusa címet. A kutatás szerint Aleksandar Vučić szerb elnök jelenleg mindössze csak egy százalékkal népszerűbb Szerbiában, mint az orosz államfő.

„Putyin nem csak bejutna a szerbiai választások második fordulójába, de akár le is győzhetné Vučićot” – mondta Zoran Panović, a Demostat programigazgatója. Szerinte az orosz elnök népszerűségének egyik fő oka, hogy Vučić többek között Putyinra építette a személyi kultuszát. Az alaphangulatra tesz még pár lapáttal a szerb kormányközeli média is, hiszen

a Vučić mögött álló sajtóról gyakran mondják, sokkal inkább Putyin-párti, mintsem oroszbarát propagandát terjesztenek.

A világ vezető politikusainak helyi népszerűségi listáján egyébként Hszi Csin-ping kínai elnök (12 százalék), Emanuel Macron francia elnök (11 százalék), Olaf Scholz német kancellár (5 százalék) és Recep Tayyip Erdoğan török vezető (3 százalék) követik Vlagyimirt Putyint.

Orbán

A Demostat külön vizsgálta, a szerbek mely politikusokkal szimpatizálnak leginkább a szomszédos országokból. A válaszadók a régió vezetői közül Orbán Viktorról (37 százalék) és Milorad Dodik boszniai szerb politikusról (28 százalék) vannak a legjobb véleménnyel, őket követi Borut Pahor szlovén államfő (5 százalék), Zoran Milanović horvát (3 százalék) és Sztevo Pendarovszki észak-macedón elnök (2 százalék).

Több oka is lehet, hogy ekkora a magyar kormányfő népszerűsége Szerbiában: a NER jó kapcsolatot ápol a térség gazdasági elitjével, a két kormány gyakran hangsúlyozza a Budapest és Belgád közti szoros együttműködéseket, emellett pedig Orbán és a szerb államfő különösen sűrűn találnak alkalmat egymás méltatására. A magyar miniszterelnök nemrég még egy interjút is adott az egyik Vučić-közeli csatornának.

Ami pedig szemet szúrhat a magyar kormánnyal kapcsolatban, kimarad a közéleti diskurzusból. A szerb jobboldali politika egyik „migránsa” a NATO, amiről a helyi társadalom jelentős része is nagyon rossz véleménnyel van. Ezzel kapcsolatban Panović arról beszélt egy másik interjúban, hogy Szerbiában nagyon ritkán kapcsolják össze a magyar kormányfő nevét a katonai szövetséggel. „Azt már senki nem látja, hogy az az Orbán Viktor, aki ennyire népszerű a hazánkban, ott volt a madridi NATO-csúcson. Ahogy Erdoğan is, és természetesen egyik vezető sem akarja elhagyni a szervezetet” – tette hozzá. 

A kutatásból többek között kiderült az is, hogy a válaszadók úgy fele (51 százalék) Szerbia EU-csatlakozása ellen szavazna jelenleg, továbbá a megkérdezettek 80 százaléka szerint az országuknak nem kellene szankciókat bevezetnie Moszkvával szemben.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek