+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2021. január 26. kedd, 07:07
Az Elég nevű Facebook-oldal engedélykérés nélkül, a logónkat is kitakarva vett át és töltött fel a Facebookra egy részletet egy videónkból másfél éve. Emiatt büntetőfeljelentést tettünk: most, másfél év elteltével közölte a hatóság, hogy felfüggeszti a nyomozást, mert nem tudta megállapítani, ki áll az oldal mögött. Miközben a végzésben azt is elárulják: azt azért sikerült kideríteni, hogy az oldalhoz társított e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu.

Még 2019 nyarán számoltunk be arról, hogy az Elég nevű kormánypárti Facebook-oldal engedélykérés nélkül vett át és töltött fel egy részletet az Azonnali egyik videójából: az úzvölgyi katonatemető körül kiélesedett román-magyar feszültség kapcsán az akkor 95 éves Bartha Mihály, egykori úzvölgyi veterán adott nekünk interjút.

 

Mindig örülünk, ha az anyagaink, videóink sokaknak tetszenek, és terjesztenék is azt, azonban ennek a jogszerű módja a sajtóban a teljes azonnalis videó beágyazása (mint az például itt történt), vagy a közösségi médiában az eredeti linkkel való megosztása, nem pedig részletek kivágása és külön feltöltése más felületekre. Ez a szerzői jogi törvénybe és a Büntető törvénykönyvbe is ütközik. Amint arról akkor is írtunk: az Elég nevű Facebook-oldal anonimitásba burkolózó üzemeltetőivel sikerült üzenetet is váltanunk, amelyben

 

nem is tagadták a jogsértést, viszont azzal érveltek, hogy „nemzeti ügy”, hogy a videónk terjedjen, de az eredeti, hatperces videónk ezt az ügyet nem tudja szerintük betölteni, ezért vágtak ki ők belőle egy félperces románozós részt és terjesztették azt.

 

A videóról ráadásul az Azonnali logóját is kivágták, és az Azonnali által írt feliratokat is egy az egyben, de más dizájnnal átvették.

 

Visszatérő szokásuk a fideszes trolloldalaknak a kontentlopás

 

Az ellenzéki politikusokat, az Orbánnal épp nem a legjobb viszonyban lévő külföldi politikusokat, valamint „Brüsszelt” rendszeresen gyalázó Elégről azt érdemes tudni, hogy – miután a Telex politikusok és pártjaik csatolt, de még véletlenül sem felvállalt, akár az uszításig is elmenő Facebook-oldalainak heti interakcióit összefésülő lájkbajnokságának állandó szereplője – hétről hétre ott van a legjobb eléréssel rendelkező politikai trolloldalak között. Múlt héten 153 ezer lájkolóval, 25 poszttal 55 ezer interakciót ért el. Összehasonlításként: a kicsivel több, mint 18 ezer lájkolóval rendelkező Azonnali 83 poszttal ért el 79 800 interakciót.

 

Az Elég szerzőijog-sértő gyakorlata ma is élő gyakorlat a kormánypárti trollok körében. A fideszes online propagandát koordináló Megafon Központ segítségével online megmondóembernek állt Rákay Philip nemrég a Partizán egyik műsorának anyagát vette át és használta fel engedély nélkül, és nemcsak nem tüntette fel az anyag forrását, de még arra is gondosan ügyelt, hogy nehogy látszódjon a műsor logója. Miután a Partizán házigazdája, Gulyás Márton felszólította a jogsértő tartalom eltávolítására, Rákay a jogsértést lényegében elismerve azzal védekezett, hogy „erről szól a közösségi média”, ám a tartalmat azóta sem távolította el a Facebook-oldaláról, se nem változtatta azt meg. 

 

A NAV megtalálta a fideszes szálat, majd felfüggesztette a nyomozást

 

Az Azonnalinál nem vagyunk hívei annak, hogy mindenből büntetőügyet csináljunk, jobb szeretjük a jogvitáinkat egyenlő felekként, polgári peres úton rendezni, azonban mivel az Elég nevű Facebook-oldalról semmit sem lehet tudni, nincs kiadója, csak Facebook-üzenetekben lehet velük kommunikálni, így a felszólítást és keresetlevelet sem lehetett volna kinek kézbesíteni. Mivel pedig annak kinyomozása, hogy ki áll egy Facebook-oldal mögött, az ügyészség és a rendőrség jogköre, ezért úgy döntöttünk, hogy büntetőfeljelentést teszünk az úzvölgyi videónk jogtalan felhasználása miatt. Mások szellemi alkotásának a sajátként való feltüntetését – amennyiben az anyagi kárt okoz – ugyanis a Btk. is szankcionálja a bitorlás nevű tényállás keretében, ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

A bitorlás miatti, ismeretlen tettes ellen tett feljelentésünkkel sokáig nem történt semmi érdemi, csak annyi, hogy a Fővárosi Főügyészség átpasszolta azt az Egri Rendőrkapitányságnak (az Azonnali kiadójának székhelye van Egerben), az pedig továbbpasszolta az ügyet a NAV-nak, ugyanis a bitorlással kapcsolatos ügyekben, mint kiderült, az adóhivatal az illetékes. 

 

Végül aztán másfél év elteltével, hétfőn kaptunk egy végzést a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságától, miszerint

 

felfüggesztik a büntetőeljárást, ugyanis az elkövető kiléte nem volt megállapítható.

 

Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is szűnik az eljárás, ugyanis ha mégis előkerül információ az elkövető kilétével kapcsolatban elévülési időn belül (ez bitorlás esetében a minimális öt év), akkor folytatódik az ügy, ha meg nem történik semmi, akkor majd szépen elévül.  

 

A NAV a végzésben azt is leírta, hogy mit sikerült a nyomozással elérni. Eszerint a nyomozás során végzett adatgyűjtéskor kiderült, hogy

 

az Elég nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu, amely „az internetes keresőprogram találati listája alapján a Fidesz Központi Hivatalához tartozik, mely a 1062 Budapest, Lendvay utca 28. szám alatt működik”

 

– állapítja meg a NAV.

 

A végzés további részeiben azonban nincs szó arról, hogy a Fideszt a hatóság megkereste volna annak érdekében, hogy kiderítse, konkrétan kinek a felelőssége az Elég nevű oldalon megjelenő tartalom (büntetőügyekben ugyanis természetes személyek felelősségét állapítják meg, jogi személyekét, például pártokét nem).

 

Azt viszont részletezi a NAV, hogy megkeresték a Facebook írországi leányvállalatát, hogy azonosítsa a profil működtetőit, azonban ez a megkeresés nem volt eredményes, ugyanis a Facebook további információkat kért annak teljesítéséhez, a NAV viszont már minden rendelkezésre álló adatot megküldött.

 

Megállapítják azt is, hogy a jogsértő videó továbbra is elérhető a Facebookon, és azon tizennégyezer megosztás van.

 

A Facebook velünk sem volt segítőkészebb, mint a NAV-val

 

A Facebooknál egyébként már a jogsértő videó megjelenésekor tettünk egy szerzői jogi panaszt és kértük a videó eltávolítását, azonban ezt arra hivatkozva utasította vissza a közösségi oldal, hogy a feltöltő Elég szerint a videórészletet nem pusztán ellopták, hanem kritikát, illetve kommentárt fűztek hozzá. Ezt nehéz értelmezni, ugyanis a puszta videón túl kizárólag a szöveg könnyeb érthetőségét szolgáló feliratok voltak a videón, amelyeket szintén az Azonnali készített, az Elég csak a designon változtatott.

 

Az ügy kapcsán nagy nehezen sikerült egy hús-vér sajtókapcsolatis munkatárssal is leveleznünk a Facebooknál, akitől megkérdeztük: beszél-e egyáltalán valaki a szerzői jogi panaszokat elbíráló részlegen magyarul, hogy értelmezni tudja, valóban kritikát vagy kommentárt jelentettek-e a feliratok, vagy csak puszta lopásról van-e szó. Érdemi választ nem kaptunk, csak egy hosszú policy papert, amiben az szerepel, hogy

 

az illetékes munkatársaik angolul és a „nagyobb európai nyelveken” beszélnek. Ismételt visszakérdésünkre, hogy ebbe a magyar beletartozik-e, soha nem kaptunk választ, a jogsértő videót pedig nem tették elérhetetlenné.

 

Ki a felelős a kontentlopásért a Fideszben?

 

A legelső kérdés, ami a történet kapcsán felvetődik, hogy amennyiben a NAV a kapcsolat@fidesz.hu-t azonosítani tudta az Elég mögött, akkor utána miért csak a Facebooknál próbálkoztak, hogy az üzemeltetők kilétét felfedjék. Legalábbis a végzésükből az tűnik ki, hogy csak ott próbálkoztak, de természetesen sajtókérdésekkel fordultunk a NAV illetékes igazgatóságához, hogy megtudjuk: megkeresték-e a Fideszt is az ügyben, és ha esetleg nem, akkor miért nem.

 

A Fidesznek is megküldtük kérdéseinket. Az alábbiakra voltunk kíváncsiak: 

 

+ Kik szerkesztik az Elég nevű Facebook-oldalt, ők milyen jogviszonyban állnak a Fidesszel és milyen díjazásban részesülnek?

 

+ Ki vállalja a felelősséget az oldal szerkesztői által elkövetett jogsértésekért, felelősségre vonják-e őket szerzői jogi visszaélés miatt?

 

+ Hajlandók-e végre levenni a jogsértő videót?

 

+ Megkeresték-e a Fideszt az eljáró hatóságok az Azonnali feljelentése nyomán bitorlás miatt indult büntetőügyben?

 

+ Miért nem tüntetik fel az oldalon, hogy a Fidesz áll mögötte?

 

Visszajelzést egyelőre sehonnan nem kaptunk, amint válaszol akár a Fidesz, akár a NAV, magától értetődően beszámolunk róla.

 

FRISSÍTÉS (18:08): A NAV kedd délután egy mondatban válaszolt: eszerint konkrét eljárások részleteit nem hozzák nyilvánosságra, vagyis nem árulják el, kapcsolatba léptek-e a Fidesszel, hogy tisztázzák, ki állhat az Elég nevű Facebook-oldal mögött.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

Megkérdeztük, ki legyen az államfő Áder János után, válaszoltatok: akkor már inkább vissza a Magyar Királyságot és a Habsburg-házat!

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás