Protokollt borított Prágában Novák Katalin, majd Orbán Viktor cseh barátjával is találkozott

2022.06.08. 13:09

Meglehetősen korán, reggel 8:30-kor találkozott a prágai Kramář villában Petr Fiala cseh miniszterelnök és Novák Katalin magyar államfő.

Protokollt borított Prágában Novák Katalin, majd Orbán Viktor cseh barátjával is találkozott

A cseh kormányhivatal Twitter-bejegyzése alapján Fiala elsősorban négy fő kérdésről tárgyalt Novák Katalinnal:

  1. kereskedelmi együttműködésről;
  2. a biztonság- és védelempolitikáról,
  3. az energiabiztonság kérdéséről
  4. és a cseh uniós soros elnökség prioritásairól.

A magyar köztársasági elnök egyébként hasonló témákról tárgyalt június 7-én, kedden a prágai várban Miloš Zeman cseh elnökkel folytatott találkozója során.

Mint az kiderült, megérkezését követően Novák Katalin nemcsak Miloš Zeman cseh elnökkel találkozott, hanem összefutott Andrej Babiš volt miniszterelnökkel is, aki nem mellesleg a most éppen ellenzéki, korábban kormánypárt ANO vezetője és Orbán Viktor állandó szövetségese.

Orbán legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Prágába és találkozott barátjával. Az akkori miniszterelnöki látogatás apropója az októberi cseh választások voltak, amin Babiš és pártja elbukott. 

Novák Katalin azonban más téren is szakított a hagyományokkal, ugyanis meglepő módon ezen kívül nem találkozott Miloš Vystrčil szenátusi elnökkel (ODS) és Markéta Pekarova Adamová házelnökkel (TOP 09). Igaz, az elnöki látogatások etikettje általában előírja a kétkamarás parlament mindkét kamarájának elnökével való találkozást. 

Az Adamovával való találkozó kihagyása éppenséggel direkt is lehet, a TOP 09-es képviselő ugyanis meglehetősen keményen bírálja a magyar kormányt.

NYITÓKÉP: Petr Fiala cseh kormányő találkozása Novák Katalin magyar államfővel június 8-án. FOTÓ: A Cseh Köztársaság Kormányhivatala, Twitter

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek