Novák Katalin és Miloš Zeman úgy udvaroltak egymásnak Prágában, mintha a V4-gyel minden a legnagyobb rendben lenne

2022.06.07. 18:50

A magyar köztársasági elnöknek az esős idő ellenére a kapuőröket biztosan sikerült elbűvölnie. De mi a prágai út apropója?

Novák Katalin és Miloš Zeman úgy udvaroltak egymásnak Prágában, mintha a V4-gyel minden a legnagyobb rendben lenne

Miloš Zeman cseh államfő és Novák Katalin magyar köztársasági elnök Prágában találkozott június 7-én. A két ország közötti államfői találkozót Miloš Zeman cseh államfő kezdeményezte.

A prágai találka egyébként az újonnan megválasztott magyar köztársasági elnök az első olyan útja, ahova férje, Veres István is elkísérte őt. 

A látogatás két napos, a június 7-ei államfői megbeszélést követően június 8-án Novák Katalin Petr Fiala cseh miniszterelnökkel is találkozik.  

Zeman és Novák egyetértett abban, hogy a két országot történelmileg hosszú barátság köti össze. Az államfők közötti beszélgetés tárgya épp ezért leginkább a visegrádi együttműködés jelentősége és jövője volt. 

Zeman szerint nem szabad meglazítani a négy ország közötti regionális együttműködést.

A mai, június 7-i találkozója után épp ezért nyilatkozta azt az újságíroknak, hogy mindkét ország államfője érdekelt a V4-ek megerősítésében.

Zeman mindemellet azt is kijelentette, hogy

„cseh államfőként nem ért egyet azokkal, akik szerint egyes országok meg akarják lazítani az együttműködést, vagy akár el is akarnák azt hagyni.”

Novák válasza pedig megerősítette mindezt. A magyar köztársasági elnök szerint a

„a V4-ek együttműködésével alapvetően nincs baj, és úgy véli, a jövőben sem lesz, ugyanis mind a négy ország számára nagyon fontos, hogy szorosan együttműködjön.”

A dolog azért így nem teljesen igaz, a cseh külügyminiszter, Jan Lipavský alig néhány héttel ezelőtt egy tweetben fakadt ki az Orbán-kormány miatt.

Lipavský azt írja, szerinte elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem támogat semmilyen szankciót, ami az orosz energiaexportot célozza.

„Főleg most – teszi hozzá, – amikor Európának egységesebbnek kéne lennie, mint valaha”

– írta a külügyminiszter Twitteren.

Lipavský kifakadása még a BBC-n is megért akkor egy hírt, ahol azt teszik még hozzá, hogy Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország a közép-európai országokat tömörítő V4-ek csoport tartja, azonban Magyarország hozzáállása a háborúhoz kétségessé teszik a csoport jövőjét.

Bár a cseh elnök, Milos Zeman és a cseh miniszterelnök, Petr Fiala is gratulált április 4-én Orbán Viktornak a választási győzelméhez, a kapcsolat korántsem felhőtlen.

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová például a választások előtt egy héttel közölte, hogy kihagyja a V4-ek védelmi minisztereinek budapesti találkozóját, mert nem tartotta helyesnek, hogy ott kampányoljon, és mert mint írta, nagyon sajnálja, hogy

az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

A találkozót végül teljesen le kellett mondani, miután a lengyel védelmi miniszter is közölte, hogy inkább kihagyja a dolgot. Mariusz Błaszczak, lengyel védelmi miniszter is lengyel kormányzati információk szerint azért maradt távol, mert Varsóban úgy látják, Orbán nem hátrál ki Putyin mögül.

Az egyre rosszabb állapotban lévő Zeman viszont minderre mintha nem emlékezett volna. A Novákkal való találkozáskor ugyan szóba került, hogy szerinte „korrigálni” kell a médiában megjelent magyarellenes kijelentéseket, de a cseh államfő ezalatt

nem a korábbi kijelentésekre gondolt,

hanem a kormány egyik koalíciós partnerére, a TOP 09 cseh párt Orbán Viktorral kapcsolatos kritikus hangvételű megnyilvánulásaira utalt.

Zeman elmondta, hogy

„a legmarkánsabb magyarellenes vélemény a TOP 09 cseh politikai párt elnökétől, Marketa Pekarová Adamovától érkezik.”

A cseh államfő ezek után még bocsánatot is kért Novák Katalintól Adamová januári nyilatkozatára miatt.

Adamová egyébként akkor azt nyilatkozta, hogy a csehek már megtették a saját útjukat a demokrácia megszilárdítása érdekében – 2021 októberében váltották le Andrej Babiš miniszterelnököt, és határozottan reméli, a magyarok is képesek lesznek leváltani Orbán Viktort 2022 áprilisában.

A cseh államfő reméli, hogy – hozzá hasonlóan – Magyarország sem veszi komolyan a TOP 09 párt magyarellenes narratíváját, ugyanis sem a párttól, sem annak politikai véleményétől sem kell tartania a magyar kormánynak.

A legutóbbi közvélemény-kutatás alapján ugyanis a párt támogatottsága igen alacsony, olyan 4,5 százalékos, ami még a képviselőházba jutás 5 százalékos küszöbét sem éri el. 

Mindezek függvényében Zeman úgy vélte, hogy

„ezzel el is van intézve a dolog.”

– zárta rövidre sorait a témával kapcsolatban a cseh elnök. 

Ezzel a lépéssel Zeman viszont szembement az ország kormányával, a kérdés pedig már csak az, hogy mindez milyen irányba terelheti Novák Katalin másnapi, június 8-ai találkozóját Petr Fiala kormányfővel.

A látogatás apropója nem más, mint a cseh uniós soros elnökség. Az Európai Unió Tanács hat hónapra szóló soros elnökségét ugyanis Csehország veszi át Franciaországtól, és fejezi be azt decemberig. Ezzel kapcsolatban Novák Katalin egyébként a csehek pragmatizmusára, a valóban fontos kérdések uniós szinten való megvitatására számít.

Az 2022. januári agenda szerint Csehország még egyébként

a magyar és a lengyel médiahelyzetre fókuszált volna

az uniós soros elnöksége során, a február 24-én kirobbant ukrajnai háborúval azonban minden bizonnyal megváltozhatnak a cseh prioritások.

NYITÓKÉP: Novák Katalin Magyarország államfőjének találkozója Miloš Zemannal Csehország elnökével. FOTÓ: Papp Zsanett Gréta, Azonnali

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek