Román monarchista újságírónak küldte el a magyar nép köszönetét Orbán Viktor

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.18. 18:42

Marius Ghilezan a múltban többször kiállt Orbán mellett, azt köszönte most meg a miniszterelnök.

Román monarchista újságírónak küldte el a magyar nép köszönetét Orbán Viktor

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök egy monarchista román újságírónak, Marius Ghilezannak, a România Liberă (Szabad Románia) lap publicistájának, aki a lapban maga közölte a teljes levél fakszimiléjét - szúrta ki a Főtér.ro.

A levélben Orbán a választási eredménnyel dicsekszik előbb, ezt írja: „Óriási erők mozdultak meg ellenünk. És mi mégis nagy győzelmet arattunk. Ahogy Churchill mondta egyszer: »Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint mikor rálőnek az emberre, de nem találják el.« A nagy győzelem viszont nagy felelősséggel is jár.”

Ezután azt írja, nem gondolják, hogy mindenben igazuk lenne, de azt igen, hogy az általuk képviselt értékeknek helyük van a „nap alatt”.

„Különösen is helyük van abban a nyugati világban, amelynek mi is részei vagyunk, és amelynek a legfőbb rendező elve a szabadság”

– írja Orbán.

Ghilezan, aki a temesvári forradalom egyik krónikása is volt, ezen a ponton megjegyzi, hogy 1989 decemberében ők is a szabadságért álltak ki a kommunista-aetista rendszerrel szemben, és szerinte visszanézve „kár volt az akkor kiontott vérért, hiszen Romániának azóta sem voltak patrióta vezetői”.

Orbán a levél végén megköszöni az újságírónak, hogy az többször megértéssel fordult a magyar nemzet törekvései felé, és kiállt a „Magyarországot ért igazságtalan támadásokkal szemben”.

„Engedje meg, hogy ezért a kiállásáért ezúton is tolmácsoljam Önnek a magyar nép köszönetét, valamint arra kérjem, hogy továbbra is vállvetve küzdjünk a közösen vallott értékeink megőrzéséért és megerősítéséért!”

– zárja szavait Orbán.

A román újságíró itt megemlékszik arról, hogy gyermekkorát a bánsági, magyar többségű Igazfalván töltötte – édesapja ott volt orvos –, ahonnan azért küldték el Temesvárra ötéves korában, mert jobban beszélt magyarul, mint románul.

Marius Ghilezan meggyőződéses monarchista, a román királyi ház restitúciójáért kardoskodik, de a román politikai életből kiábrándulva nemrég felvetette, hogy ideje lenne egy magyar miniszterelnököt is kipróbálni Románia élén, mondjuk Kelemen Hunor RMDSZ-elnök személyében, sőt, tovább is ment, szerinte román-magyar konföderáció lenne hasznos igazán, közösen képviselni az érdekeket Európában. Ugyanakkor többször mintaként ajánlotta Orbán Viktort a román politikusoknak, aki szerinte nem szolgáltatja ki az országát a brüsszeli bürokráciának, azelőtt meg a Sargentini-jelentés kapcsán fogalmazott meg védőbeszédet Orbán mellett.

NYITÓKÉP: Marius Ghilezan/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek