Az ISZOMM azt követeli Amerikától, fejezze be az ukrajnai háborút

2022.05.06. 17:52

A parlamenten kívüli párt szerint ráadásul az USA nem is Oroszország, hanem az Európai Unió ellen küzd.

Az ISZOMM azt követeli Amerikától, fejezze be az ukrajnai háborút

Yankee! Go Home!, azaz Jenkik, haza! címmel adott ki közleményt a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM).

Az írásban, amit a párt elnöke, Huszti Andrea és a párt egykori miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor jegyez, többek közt azt követelik, hogy az Amerikai Egyesült Államok állítsa le az Európai Unió ellen vezetett politikai és gazdasági hadjáratát.

Mint Huszti Andrea megjegyzi, az Egyesült Államoknak nem érdeke egy erős Európai Unió, „ezért hát világos érdeke az Ukrajnában folyó proxy-háború”, sőt, a Kreml narratívájához hasonlóan Huszti kijelenti,

az USA az ukrajnai háború egyik fő felelőse és eddigi fő nyertese is 

– méghozzá szerinte több okból is:

  • az egyik ilyen, hogy az amerikai hadiipar jó pénzért eladhatja a fegyvereit;
  • emellett feszültséget kelt az Európai Unión belül;
  • arra kényszeríti az EU-tagállamokat, hogy Amerikától vásároljanak olajat és gabonát;
  • valamint a NATO tagjaként „katonai felvonulási területként használhatja Európát, benne hazánkat is”. 

Huszti szerint mindezt kizárólag azért, hogy „pár kövér üzletember és politikus sok milliárd dollárt kereshessen” – ugyanakkor azt a parlamentbe be nem jutott párt elnöke már nem teszi hozzá, hogy a Biden-adminisztráció több milliárd dollár fegyvertámogatást nyújt Ukrajnának, és az amerikaiaktól kapott fegyverekért nem az ukránok, hanem az amerikai adófizetők fizetnek – kivéve persze, ha egy NATO-tagállam amerikai fegyverekkel pótolja az Ukrajnának átadott arzenálját. 

Huszti gondolatát úgy zárja, hogy

ismét felszólítja Amerikát, hogy fejezze be a „politikai, gazdasági és katonai háborúját az EU és szomszédjai ellen”,

kezdődjenek meg a béketárgyalások – amik egyébként már megkezdődtek –, és az USA hagyja békén Európát.

Huszti harcias okfejtését Szanyi Tibor borongós filozofálgatása egészíti ki. Az egykori EP-képviselő szerint az EU döntéshelyzetben van, ahol el kell döntenie, hogy felvállalja-e nagyhatalmi létét vagy sem.

Szerinte az EU lehetséges felbomlása nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok érdeke, bár azt nem fejti ki, hogy a „nyers kapitalizmusra, a pazarlóan működő fogyasztói társadalomra és a demokrácia-export hazugságaira építő propagandájával” ez miért áll érdekében az USA-nak, pláne, hogy megjegyzi: az EU-tagállamok szerinte már most gazdaságilag, katonailag és politikailag is függnek Amerikától.

Szanyi búskomor gondolatát azzal zárja, szerinte a következő hónapokban dől el, hogy egyáltalán megmarad-e az Európai Unió,

majd kifejti, szerinte egy föderatív EU lenne az ideális, aminek határozott vezetése, saját, önálló hadserege és egységes külpolitikája van, illetve olyan polgárai, amelyeket nem zsákmányolják ki a nagy multinacionális vállalatok, hanem érezhetik a maguk fontosságát – bármit is jelentsen ez.

A párt a választáson egyébként a Thürmer Gyula-féle Munkáspárttal indult közösen, akik május 1-jén nem Amerikától, hanem Ukrajnától követelték a háború befejezését. A Thürmer-féle eseményről készült riportunkat az alábbi linken lehet elolvasni, míg Szanyi Tiborral és Thürmer Gyulával készített interjúnkat – ahol például szóba esik a Krím-félsziget hovatartozása és a háború – itt lehet elérni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek