Tegyék le a fegyvert és kérjenek náluk menedékjogot – üzeni az orosz katonáknak Németország

Szerző: Kósa András
2022.04.28. 13:38

Történelmi határozatot hozott a Bundestag azzal, hogy megszavazta a nehézfegyverek küldését Ukrajnának.

Tegyék le a fegyvert és kérjenek náluk menedékjogot – üzeni az orosz katonáknak Németország

Nagy többséggel szavazta meg a német parlament, hogy az ország nehézfegyverekkel segítse az ukrán hadsereget. Az ellenzéki kereszténydemokrata párt indítványát Olaf Scholz kancellár baloldali-zöld-liberális koalíciója is támogatta némi hezitálás után, így a Deutsche Welle szerint 568 igen és száz nem szavazattal fogadták el, heten nem szavaztak. Köztük volt maga Olaf Scholz is, a kancellár jelenleg Japánban tartózkodik, amiért Friedrich Merz a CDU vezetője

élesen kritizálta a kormányfőt, mondván, „előbb hezitált, majd megfutamodott a döntéstől”.

A határozat szerint Németország légvédelmi rendszereket, harckocsikat, páncélozott járműveket szállíthat mostantól Ukrajnának, ilyenre a második világháború óta nem volt példa.

A határozat érdekessége, hogy felszólítja az orosz hadsereg tagjait, hogy tegyék le a fegyvert, ebben az esetben menekültstátuszért folyamodhatnak Németországban. Hogy ez miképpen hat majd az orosz katonák amúgy sem magas harci moráljára – már ha egyáltalán értesülni fognak róla – még kérdés.

NYITÓKÉP: Hiúz típusú új fejlesztésű német harckocsi, fotó: Wolpat/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek