A háború miatt alkotmánymódosításra készül a kormány

Szerző: Kósa András
2022.04.21. 09:55

Alkotmányt készül módsítani a kormány, hogy hogy a szomszédos államban bekövetkezett háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdethessenek.

A háború miatt alkotmánymódosításra készül a kormány

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar demokrácia mindig akkor volt a legerősebb, amikor polgári kormány volt hatalmon – mondta az április 21-i kormányinfón az április 3-i választásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az 1998-as, a 2018-as és a 2022-es választások részvételi adatait idézve.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy kormány mindaddig működik, amíg az új nem alakul meg, megbízatása az új Országgyűlés alakuló üléséig tart, innentől az új kormány megalalakulásáig ügyvezetőként látja el feladatát. A kormány tagjainak megbízatása politikai értelemben a szerdai kormányüléssel megszűnt, az új kormány megalakulásáig minden csak találgatás az új kabinet összetételével kapcsolatban. Azt mondta, a május 16-i héten választhatják meg a miniszterelnököt, utána a választhatják meg az új kormányt.

Azt azonban már lehet tudni, hogy

Kocsis Máté frakcióvezető marad a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke.

A kormányülésen a járványhelyzetről kaptak tájékoztatást a miniszterek. A koronavírus terjedése csökkenő tendenciát mutat, de a vírus nem tűnt el, 1500 embert ma is kórházban kezelnek, 97-en vannak köztük lélegeztetőgépet.

Az ukrán háborúval kapcsolatban a kormány szerint reális forgatókönyv, hogy hónapokig, akár évekig is eltarthat, erre is fel kell készülni.

A háború miatt a veszélyhelyzeti törvényt egy alaptörvény-módosítással ki fogják egészíteni úgy, hogy a szomszédos államban bekövetkezett háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdethessen a kormány.

A miniszter elmondása szerint a hozzánk érkező 625 ezer menekült 80 százaléka továbbment, az ittmaradóknak minden segítséget megadnak a beilleszkedéshez. Az ukrán menekültekre eddig 40 milliárd forintot költöttek állítása szerint.

A hatósági áras termékek nélkül 13 százalék lenne az infláció Gulyás Gergely szerint a mostani 8,6 százalék helyett.

Ezzel az európai középmezőnyben vagyunk. Az Eustat fejlettségi indexe szerint ugyanis alulról a nyolcadikak vagyunk.

Elmondta azt is, hogy eddig 12 ezer menedékkérelmet nyújtottak be és több mint 100 ezer ideiglenes letelepedési engedélyt adtak ki 30 napra.

A választásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely még azt mondta, a baloldal nem demokratákból áll, mert nem magában, hanem a választókban keresik a hibát, a vesztes választás után pedig nem hívták fel Orbán Viktort.

Ehhez képest a miniszterelnök mindig felhívta egy számára vesztes választás után a legyőzőjét.

NYITÓKÉP: Gulyás Gergely/Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek