Pravda: Az Egyesült Államok ballisztikus rakétákat szállított Ukrajnába

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.12. 18:35

Az orosz állami szócső most épp arra készíti fel a lakosságot, hogy Ukrajna hamarosan békés orosz városokat fog támadni.

Pravda: Az Egyesült Államok ballisztikus rakétákat szállított Ukrajnába

Az orosz állam egyik legősibb szócsöveként üzemelő Pravda továbbra is a hagyományos sajtóban annyira nem terjedő elméletekkel tartja karban olvasóit az ukrajnai háborúval kapcsolatban: az újság szerint az Egyesült Államok ballisztikus rakétákat szállított Ukrajnába, ezzel is jelezve, hogy ők már háborút indítottak Oroszország ellen.

A Pravda a lépést közvetlen katonai agressziónak nevezi, kiemelve, hogy a ballisztikus rakéták nukleáris töltet hordozására is alkalmasak, és segítségükkel Ukrajna csapást mérhet Oroszország területére.

A hír szerint bár az amerikaiak úgy gondolják, a békés orosz városok érintése nélkül fognak támadni az ukránok, „naivitás lenne azt várni, hogy katonai létesítményekre korlátozódna  az akciók”. 

A békés orosz városok elleni támadást a cikk szerint megerősítette a Pentagonra hivatkozva az amerikai CNBC is, ennek azonban különösebb nyoma nincs az interneten.

A hír kiemeli, hogy az Egyesült Államok kiemelt fegyvereladási helynek tekinti Ukrajnát, majd felhozza, hogy Szlovákia is szállított már S-300-asokat Ukrajnának, de azok szerintük tönkrementek már a próbaindításkor.

A Pravda a szlovák lépést is annak tulajdonítja, hogy így oda is újabb fegyvereket tud eladni az Egyesült Államok, majd elmondták, Joe Biden amerikai elnök is kijelentette már, hogy kész csapást mérni Oroszországra.

A meghatározhatatlan műfajú, nagyjából a magyar Ripost magazin leleplezéseire hasonlító cikk a végére javaslatot is tesz:

azt a már Magyarországon különböző kormányközeli orgánumokból egyre gyakrabban elhangzó gondolatot ismétli el, hogy az egész csak amiatt van, hogy elszakítsa egymástól Oroszországot és Európát, miközben Európa érdeke az lenne, hogy normalizálódjon a viszony.

Értelemszerűen nem kell túl komolyan venni a Pravdát: az orosz sajtó helyzetéről sokat mond, hogy a kevés független lap egyike, a Novaja Gazeta épp a héten indította be európai kiadását, mivel az orosz jogszabályok azt is tiltják, hogy háborúnak hívja egy orgánum azt, amit Vlagyimir Putyin elnök parancsára csinál a hadsereg Ukrajnában.

KIEMELT KÉP: WikiImages / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek