Európai kiadást indít az utolsó független orosz lapok egyike

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.08. 08:02

A Novaja Gazeta hazai tevékenységét szünetelteti, miután Putyin brutális cenzúrát vezetett be a háború miatt.

Európai kiadást indít az utolsó független orosz lapok egyike

Az oroszországi cenzúra kikerülése miatt európai kiadást indít az ország legrégebbi független lapja, a Novaja Gazeta. Mivel az anyalap a szigorú szabályok miatt felfüggesztette a tevékenységét márciusban, ezért tulajdonképpen a Novaya Gazeta Europe lesz az egyetlen kiadványa a Nobel-díjas Dmitrij Muratov által alapított szerkesztőségnek, amit már a háború előtt is többször be akart záratni a hatalom.

A szerkesztőséget értelemszerűen a Novaja Gazeta munkatársai fogják adni, akik idő közben már elhagyták Oroszországot, az új kiadvány pedig már az orosz mellett angolul is foglalkozik majd az ország ügyeivel.

„Meg akarjuk mutatni a helyi közösségnek, hogy nálunk nincs ez az imperialista komplexus; nem várjuk el az emberektől, hogy oroszul beszéljenek azokon a helyeken, ahova megyünk”

mondta a Moscow Timesnak az újság főszerkesztője, Kirill Martinov.

Az újság jövő héten debütál, de már van Telegram-csatornája és Twittere is.

A Novaja Gazeta angol nyelvű kiadása nagy lépés az Európából meglehetősen nehézkesen beszerezhető orosz tartalom beszerzése felé: az 1993-ban alapított újság szinte egyedüliként dolgozta fel a csecsen háborúk hatásait, a Nord-Oszt tragédiát, vagy az orosz LMBTQ-közösség üldözését.

Az anyakiadvány működését akkor függesztették fel, amikor Vlagyimir Putyin aláírta azt a törvényt, ami alapján akár 15 év börtönt is kaphat az, aki „hamis információkat” terjeszt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy például háborúnak nevezi a háborút, vagy agresszornak Oroszországot. 

„Meg kell küzdenünk a háborúellenes Oroszország hangjáért Európában és globálisan egyaránt” – mondta Martinov.

A cikkek szerzői a jövőben eldönthetik, vállalják-e a saját néven publikálást.

KIEMELT KÉP: Novaja Gazeta

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek