Az amerikaiak Irakban hagyott fegyvereit vásárolhatja meg Oroszország

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.12. 15:14

Az akadozó ellátás miatt a Guardian cikke szerint az alvilágot is bevonhatják az ukrajnai háborúba.

Az amerikaiak Irakban hagyott fegyvereit vásárolhatja meg Oroszország

Az Irán által támogatott iraki milíciák és a regionális titkosszolgálatok a folyamatot ismerő tagjai szerint Oroszország az ukrajnai háborúhoz Irakból származó lőszereket és katonai felszereléseket kap az iráni fegyvercsempész-hálózatok segítségével – írja a Guardian.

A lap értesülései szerint RPG-ket és páncéltörő rakétákat, valamint brazil tervezésű rakétakilövő rendszereket küldtek Oroszországba Irakból, miután az elmúlt időszakban akadozott az ellátás.

Az orosz S-300-ashoz hasonló iráni gyártmányú Bavar 373-as rakétarendszert is Moszkvának adományoztak a teheráni kapcsolatok.

Az alvilág bevonása új jelenség lenne az ukrajnai háborúban: ez azt jelentheti, hogy Moszkva az irániak mellett a szíriai katonai szövetségesére is kénytelen lenne támaszkodni, és persze a nemzetközi fegyvercsempészetnek is gyorsan új irányt adna.

Irakból értelemszerűen nem nehéz most fegyverhez jutni: Szaddám Huszein 2003-as megbuktatása óta az amerikai hadsereg rengeteg embert képzett ki és fegyverzett fel a bagdadi kormány védelme érdekében, az elhúzódó háború miatt pedig az ország amúgy is tele van fegyverrel.

KIEMELT KÉP: Sgt. Paul Anstine II / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek