Az oroszok azt állítják, meg is semmisítették az Ukrajnának ajándékozott szlovák légvédelmi rendszert

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.11. 09:26

De nincs rá semmi konkrét bizonyíték.

Az oroszok azt állítják, meg is semmisítették az Ukrajnának ajándékozott szlovák légvédelmi rendszert

Oroszország megsemmisítette az Európából Ukrajnába szállított SZ-300 légvédelmi rendszert

írja a Ria Novoszty. Az orosz lap Igor Konasenkovot, a védelmi minisztérium szóvivőjét idézve azt állítja, a légvédelmi rendszert Dnyipróban (oroszul Dnyipropetrovszk) semmisítették meg vasárnap hajóról indított precíziós Kalibr rakétákkal. A lap következetesen azt írja, európai országból szállított Sz-300-ról van szó, majd külön hozzáteszi, hogy Szlovákia az előző héten küldött SZ-300 rendszert Ukrajnának, illetve azt is, hogy Putyin elnök már korábban kijelentette, hogy Oroszország legitim célpontnak tekinti a nyugati fegyverszállítmányokat Ukrajna területén.

Még vasárnap kezdték el a közösségi oldalakon orosz és oroszbarát felhasználók

terjeszteni a hírt, miszerint az orosz légierő meg is semmisítette azt az Sz-300 légvédelmi rendszert,

amit a héten ajándékozott Szlovákia Ukrajnának – írja a ma7.sk.

Ekkor azonban még a Fekete-tengerhez közeli Mikolajovról volt szó, ami légvonalban 200 kilométerre délnyugatra található Dnyiprótól.

A hírt egyelőre semmilyen független forrásból nem erősítették meg. Arról a vesti.ru hírportál már vasárnap napközben írt, hogy az oroszok megsemmisítettek egy SZ-300-at, illetve a védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov is említett még vasárnap SZ-300-at, amikor felsorolta az általuk megsemmisített ukrán haditechnikát,

de azt sem a lap, és akkor még a szóvivő sem állította, hogy konkrétan a szlovák SZ-300-ról lenne szó.

Vasárnap késő este Eduard Heger szlovák kormányfő kiadott egy nyilatkozatot, amiben cáfolja, hogy az oroszok megsemmisítették volna az Ukrajnának ajándékozott légvédelmi rendszert.

Heger szerint az orosz propaganda hazugságot terjeszt, és felhívja rá a figyelmet, hogy a híreket illusztráló képek és videók korábban készültek. A szlovák kormányfő arról is tájékoztat, hogy „az ukrán fél hivatalosan is megerősítette, hogy dezinformációról van szó”.

A hírt terjesztő tweetek alapján valóban nem lehet azt állítani, hogy megsemmisült volna a szlovák SZ-300: a videókon, amiken robbanás látszik, egyáltalán nem látni, hogy mi robban fel, az SZ-300-at ábrázoló képek pedig valóban korábban készültek.

Most már azonban nemcsak közösségimédia-felhasználók, hanem

az orosz védelmi minisztérium is állítja, hogy megsemmisítették az „Európából” Ukrajnába szállított SZ-300-at

Szlovákia az előző héten ajándékozta Ukrajnának a szovjet gyártmányú SZ-300 légvédelmi rendszerét, amit hamarosan amerikai Patriot rendszerrel fog pótolni. A művelet titokban zajlott, de lehetett sejteni, mert az SZ-300-at szállító vasúti szerelvényt többen is látták, Robert Fico volt kormányfő, jelenleg az ellenzék vezéralakja csütörtökön egy videót is megosztott róla, tájékoztatást követelve a kormánytól, és sokak szerint veszélybe sodorva a műveletet.

Az ajándékozás tényét Eduard Heger szlovák kormányfő pénteken erősítette meg Kijevben, ahová Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrellel, az unió külügyi főtárgyalójával érkeztek, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

NYITÓKÉP: Ozbrojené Sily SR / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek