A csehek és a szlovákok is büntetnék az orosz csapatok által Ukrajnában használt Z szimbólum terjesztését

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.09. 14:10

A cseh rendőrség és a szlovák liberatriánusok is úgy kezelnék a Z-t, mint a horogkeresztet.

A csehek és a szlovákok is büntetnék az orosz csapatok által Ukrajnában használt Z szimbólum terjesztését

A horogkereszthez hasonlóan akaja értékelni a cseh rendőrség Z betűt

írja a Neovlivní.cz nevű cseh oknyomozó portál. A lap értesülése szerint a cseh rendőrségnél már készül a módszertani utasítás, ami alapján a rendőrök vizsgálhatják, hogy az ukrajnai orosz agressziót támogatják-e azok, akik használják a Z szimbólumot.

Mint ismert, az Ukrajnát megtámadó orosz csapatok járművei voltak megjelölve „Z”-vel, ami azóta az orosz invázió támogatásának szimbólumává nőtt: autókon jelenik meg, és különféle szervezetek fejezik ki vele a támogatásukat. Ezek közül az egyik legérdekesebb eset, hogy Magyarországon két férfi összeverekedett egy autóra ragasztott Z miatt. De ennél talán súlyosabb, hogy

egy rákellenes szervezet vezetője a beteg gyerekekkel és a szüleikkel formáltatott az udvaron egy Z-t.

Azonban a Z-t nemcsak oroszok használják, hanem külföldön is megjelent: egy oroszpárti szerb tüntetés résztvevői is használták, de Ivan Kuljak orosz tornász is a mezén egy Z-vel állt fel pár napja a dohai világkupaversenyen a dobogó harmadik fokára (az aranyat egy ukrán tornász, Ilja Kovtun nyerte), ami miatt Nemzetközi Torna Szövetség vizsgálatot indított ellene.

A Z-t már Csehországban is használják; a pardubicei városi rendőrség szóvivője, Jiří Sejkora fotózott le a város pályaudvarán egy férfit, aki ragasztószalaggal készített a bőröndjeire Z-ket.

Míg Csehországban már jogászok dolgoznak a Z büntethetőségén, Szlovákiában a libertariánus kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) kezdeményezte az ügyészségen, hogy

a Z terjesztése ellen ugyanúgy lépjenek fel, mint az „extrémista anyagok terjesztésének bűncselekménye” esetén

– ez nagyjából az önkényuralmi jelképek terjesztésének felel meg Szlovákiában.

„A Z betű szélsőséges szimbólum. A háborút, az embertelen bánásmódot, az alavető emberi jogok és a szabadág elnyomását jelképezi. Mindenki, aki terjeszti, szerintünk bűncselekményt követ el, mert a gyűlöletet és az erőszakot veszi a védelmébe és támogatja”

idézi a Denník N Miroslav Žiakot, az egyik szlovák kormánypárt, az SaS parlamenti képviselőjét. Extrémista anyagok terjesztéséért egyébként két évig terjedő börtönbüntetés járhat Szlovákiában.

NYITÓKÉP: The Decision / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek