Riport: magántelekre ment be a Fidesz jogellenesen, hogy plakátoljon, nemes bosszút állt a tulajdonos

Szerző: Szabó Antal
2022.03.29. 17:28

Kis választási riport Berettyóújfaluból, ahol egy magántelek tulajdonosa csak az ellenzéki jelöltnek szeretett volna plakáthelyet biztosítani, de a helyi Fidesz másképp gondolta. Aztán a telek tulajdonosa is másképp gondolta. Így vitték földre Vitányi Istvánt Berettyóújfaluban.

Riport: magántelekre ment be a Fidesz jogellenesen, hogy plakátoljon, nemes bosszút állt a tulajdonos

Faramuci helyzetet szült a feszült választási kampány Bihar központjában. Papp László helyi vállalkozó magánterületén hosszú évek óta két plakáthely nyújt ideális reklámhelyet bármilyen hirdetés számára, hiszen a terület a városon áthaladó forgalmas főút, illetve az attól néhány méternyire elhelyezkedő, nem kevésbé forgalmas diszkont élelmiszeráruház metszéspontjában helyezkedik el.

Maga a felépítmény, a tartóoszlopok, és tartozékai a vállalkozó jóbarátjának tulajdonában vannak. Papp László és szintén vállalkozó barátja között 20 éves szóbeli megállapodás köttetett, mely szerint utóbbi bátran hirdetheti tevékenységét díjmentesen az általa épített plakáthelyen, ám Papp László magánbirtokán.

Az együttműködés zavartalan volt a politikai marketing terén is,

hiszen legutóbb, a 2019-es önkormányzati választások idején, a barát plakáthelyén Muraközi István, az akkor újraválasztott Fidesz-KDNP jelölt mosolygott a választópolgárokra, míg a másik óriásplakáton az ellenzék polgármester-jelöltjét láthatták nap mint nap a város lakosai.

Idén azonban másképpen történt minden. „Hogy most mi változott? Talán most telt be a pohár. Megelégeltem a Fidesz gátlástalan hazugságait” – írta Facebook-kommentjében Papp László, aki megkérte barátját, hogy most ne helyezzen el kormánypárti plakátot, sőt vigye el a felépítményt a tartóoszlopokkal együtt az ő privát területéről.

Helyi fideszes aktivisták azonban erőszakosan próbálták a vállalkozót jobb belátásra bírni, ám ő nem engedett, határozottan megtiltotta, hogy magánterületére belépjenek. Belépést csak azon személyeknek engedélyezett, akik a plakáthely bontásában vettek volna részt, ám a bontás egyelőre nem történt meg.

Az eseményekkel egy időben Papp László megkérte Szántai Lászlót, az Egységben Magyarországért jelöltjét, hogy ingyen és bérmentve helyezze el nyugodtan óriásplakátját az udvaron álló másik helyen; Szántai köszönte a lehetőséget és élt vele. Március 25-én reggel László legnagyobb döbbenetére a dr. Vitányi Istvánt népszerűsítő plakát is ott virított az udvarán.

Előző nap nem tartózkodott Berettyóújfaluban, amikor eltávozott a városból még nem volt sehol a fideszes gigantposzter. Idézzük újra őt:

„Előző nap nem voltam Berettyóújfaluban. A fideszes aktivisták bejöttek az udvaromra a tudtom, és engedélyem nélkül úgy, hogy senki nem tudott róla.

Haladéktalanul beszéltem a plakáthely tulajdonosával (a baráttal – a szerk). Ő sem tudott a jogellenes behatolásról, sem a ragasztásról. Közöltem vele, hogy ezennel felbontom a 20 éves szóbeli megállapodást és leveszem a plakátot a tartóról. Amikor akarja, elviheti. A plakátot levettem egyedül! A kb. 2 mázsás szerkezetet sérülésmentesen, targoncával leemeltem, és a földre fektettem 30 cm-re a földtől, hogy a talajnedvességtől ne korrodálódjon.”

Ottjártunkkor, öt nappal az események után a Vitányi-féle óriásposzter még mindig gondosan lefektetve, sérülésmentesen „felbakolva” hevert a földön. Papp László immáron szóban, feldúltan idézte fel az eseményeket. Elmondása szerint óriásit csalódott a Fideszben, a kormányzásukban, konkrétan a berettyóújfalui történések is mélységesen felháborítják. Elsősorban a korrupció, ami átszövi az egész Fidesz-kormányzást országosan, és helyi szinten is.

Felidézte, hogy néhány napja többórás vitát folytatott egy helyi fideszes önkormányazti képviselővel, aki történész végzettségű, és óraadó tanárként berettyóújfalui oktatási intézményekben is tanít. Ő azt fejtegette László korrupciót felemlegető szavaira, hogy

az a demokrácia velejárója, és, hogy az ókori görögök is korrumpálódtak, korrupció, volt, van, lesz, nyugodjunk bele…

A történet folytatódott a birtokháborítás eredményét elhárító vállalkozó tette után. Berettyóújfalu polgármestere, aki rokoni kapcsolatban áll a földön heverő poszteren mosolygó Vitányi Istvánnal, vitriolos posztban próbálta az engedély nélküli felhelyezett plakát eltávolításával Szántai Lászlót, az ellenzék jelöltjét megvádolni.

Idézzük Muraközi István posztját, aki egyébiránt a Fidesz Bihar Facebook-oldal (feltehetően a helyi Fidesz-csoport, melynek 12 tagja van a 15 ezres városban, közösségi médiás platformja ez) „Targoncával bontották le a Fidesz-KDNP plakátját Berettyóújfaluban!” kezdetű posztját is megosztotta. Így ír Muraközi: „Barbár módon a baloldal jelöltjének támogatója nekiesik targoncával (a saját magánterületére betörő fideszesek által felállított plakátnak – a szerk). A Lenin-fiúk visszatértek. Szamuely Tibor elégedetten csettinthetne, ha élne. Láthatóvá válik, hogy a baloldal hogyan is intézné a politikai vitákat hatalomra kerülésük esetén. Most válik világossá, miért emlegetnek lámpavasat, IFA platót, vagyonelkobzást.”

Megkerestük Szántai Lászlót is, ő azt mondta, semmi újat nem tud az ügyről mondani, azon túl, amit a közösségi médiában leírt. Tudta, hogy támadni fogják szemenszedett hazugságokkal is, de érzi, hogy a támadása mögött kétségbeesés, kapkodás rejtőzik. Ez ad erőt a további pár napra számára, és ahogyan a közelmúltban nyilatkozta a Debreciner.hu-nak, „megy előre, mint egy elszabadult hajóágyú”.

Szántai László megjegyezte még, hogy a plakátját Papp László határozott felkérésére helyezte ki a vállalkozó udvarára, illetve amióta Muraközi polgármester megpróbálta rátolni személyére a saját bortokháborításukat, azóta több felkérést kapott a város polgáraitól, hogy helyezze ki náluk is molinóját.

Hosszú percekig csendben álltunk Papp Lászlóval a leszedett plakát előtt. Várja, hogy barátja, vagy a helyi Fidesz elvigye a leszedett posztert. Lassan leülepszik benne a felháborodás, a sok becsmérlő komment rosszul esett számára, de mióta többen mellé álltak, úgy érzi csillapodott a közhangulat. Belekerült a kampány közepébe, csak azért mert ellent mert mondani a Fidesznek. Rendőrségi feljelentésen is gondolkodott, többen biztatták is erre, hiszen ennél tisztább bűncselekmény nem igazán történhetne magántulajdon vétségében, de meggondolta magát. Az „igazságszolgáltatás általános helyzete” késztette visszakozásra. „A Fidesz mindenhol ott van már, mindenhová befészkelték magukat, esélyem sem lenne ezek ellen. Plakátrongálással vádolnának, miközben gyakorlatilag betörtek hozzám! Nem értem, a Fidesznek mindent szabad már?”

NYITÓKÉP: a plakát helye a földrevitt kampányeszközzel, fotó: Szabó Antal

Szabó Antal
Szabó Antal Vendégszerző

A Vidék Hírmondója, mellékállású klaviatúrakalapáló, főállású igazságérzettel.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek