A Heineken is kivonul Oroszországból

2022.03.28. 13:02

A cég állítása szerint 400 millió eurót, azaz 149,7 milliárd forintot bukik azzal, hogy kivonul az országból.

A Heineken is kivonul Oroszországból

Egyre több nyugati cég dönt úgy, hogy Oroszország katonai agressziója miatt kivonul az orosz piacról. Korábban már így tett az Apple, a Microsoft, de például a McDonald’s is felfüggesztette az oroszországi működését. 

Most egy újabb cég mond búcsút Oroszországnak, miután

a Heineken bejelentette, hogy elhagyja az országot.

Mint az oldalukra feltöltött közleményükben írják, „megdöbbenve és mélyen elszomorodva” nézik az ukrajnai háború kibonatkozását és fokozódását.

Mint emlékeztetnek, korábban már bejelentették, hogy leállítják az új oroszországi befektetéseket és az exportot, ahogy a márka gyártását, értékesítését és reklámozását is. Emellett akkor azt ígérték, nem fognak pénzügyi nyereséget vagy hasznot húzni az oroszországi tevékenységükből.

Azonban ezt a korábbi döntésüket most újragondolták, és mint írják

a cég működése „a továbbiakban nem fenntartható és nem életképes a jelenlegi környezetben”, 

és ennek végeredményeképp döntöttek az elhagyás mellett.

A közleményben arra is kitérnek kitérnek, hogy az oroszországi üzemeiket a helyi és a nemzetközi törvényeknek megfelelően fogják átadni, és az államosítás veszélye miatt a jövőben minimális tevékenységet fognak folytatni. 

Emellett azt ígérték, a közel 1 800 oroszországi alkalmazottakat az év végéig fizetik, és azt ígérték, mindent megtesznek, hogy a jövőbeli munkájukat megőrizhessék.

A cég azt állítja, az eladásból összesen 400 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 149,7 milliárd forintnyi veszteséget fog elkönyvelni az eladás miatt, majd az átruházás után a Heineken egyáltalán nem lesz jelen Oroszországban.

Mint ismert, a Heineken még március 9-én jelentette be, hogy felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a holland cég termékeinek mekkora volt a piaci részesedése Oroszországban.

NYITÓKÉP: CanvasSlovenia / Pixabay

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek