Keresztet magasba tartó ortodox papot lőttek le az oroszok Ukrajnában

Szerző: Kósa András
2022.03.25. 12:19

Ez csak egy abból az eddig 2472 dokumentált esetből, amikor az ukrán ügyészség szerint az orosz agresszorok minden valószínűség szerint háborús bűnt követtek el.

Keresztet magasba tartó ortodox papot lőttek le az oroszok Ukrajnában

Március 24. csütörtökig legkevesebb 2472 esetben követtek el háborús bűnt Ukrajnában az orosz katonák Irina Venediktova ukrán legfőbb ügyész közlése szerint, amit a BBC idézett. A főügyész arról beszélt, egyelőre igyekeznek minden esetet a lehető legalaposabban dokumentálni, hogy az elkövetők ellen eljárást indíthassanak.

Erre háborús körülmények között egyelőre természetesen nagyon korlátozottan kerülhet sor, de Irina Venediktova szerint, ha az ukrán hatóságoknak lesz kapacitásuk és lehetőségük arra, hogy a még az ország területén tartózkodó, háborús bűnökkel vádolt orosz katonákat elfogják, kísérletet is tesznek majd erre. Minden más esetben a Hágában működő Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak majd.

A főügyész egy konkrét esetet el is mondott a BBC-nek. Március 5-én a Kijevtől 40 kilométerre nyugatra fekvő Jasznohorodka faluban a helyiek egy csoportja éppen a település határában felállított katonai ellenőrzőpontnál tartózkodott, köztük volt Rosztiszlav Dudarenko, a helyi pap is.

Egy szemtanú szerint egyszer csak észrevették, hogy három orosz tank közeledik az úton, ezért elbújtak a környező fák, bokrok mögé. Amikor a tankok odaértek, az oroszok minden irányban tüzelni kezdtek válogatás nélkül, majd amikor pár embert észrevettek, a tankok megindultak feléjük.

A tanú ezután csak azt látta, hogy Rosztiszlav Dudarenko feláll a rejtekhelyéről, egy keresztet a feje fölé emel és hangosan kiáltva valamit elindul a harci járművek felé. Másodpercekkel később eltalálta egy lövés és holtan esett össze. A pap az orosz ortodox egyháztól 2019-ben különvált ukrán ortodox egyház papja volt.

NYITÓKÉP: Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek