Videó: már az elavult szovjet tankokat viszi a végeláthatatlan orosz katonavonat az ukrán frontra

Szerző: Kósa András
2022.05.25. 15:42

Az ukrán frontra tartó T-62M típusú tankokat videóztak le, ez messze az egyik legkorszerűtlenebb fegyver, amit az oroszok a háborúban eddig bevetettek, a jelek szerint az emberveszteség már egyáltalán nem számít, csak az elfoglalható területek nagysága.

Videó: már az elavult szovjet tankokat viszi a végeláthatatlan orosz katonavonat az ukrán frontra

Már eddig is számos jele volt annak, hogy az orosz hadsereg távolról sem áll olyan jól korszerű fegyverekből, mint azt az agresszió előtti hangzatos nyilatkozatok sugallták, egy újabb bizonyíték alapján viszont a helyzet még annál is rosszabb lehet, mint amit a nyugati szakértők eddig becsültek.

Nyilvánosságra került ugyanis egy felvétel, hogy egy hosszú katonavonat T-62M típusú harckocsikat szállít az ukrán frontra. A T-62-eseket még nem sokkal a háború után, az 50-es években kezdték kifejleszteni és már 1975-ben befejezték a gyártásukat.

Az alaptípus ma már guruló koporsónak számítana, hiszen ezeket egy vállról indítható rakétával is harcképtelenné lehet tenni, ilyenből pedig bőven áll az ukrán hadsereg rendelkezésére.

Igaz, a videón szereplő darabok a 80-as években korszerűsített T-62M jelűek, melyek megerősített homlokpáncélzatot is kaptak, de így sem érik el még a ma már szintén korszerűtlennek számító T-72-esek harcértékét sem. (Ezekből azért Ukrajna is bőven használ még, már csak azért is, mert például Csehországból és Lengyelországból is kapott ilyeneket.)

A Portfolio.hu korábban arról írt, hogy ebből bőven állhat raktárkészlet az orosz hadsereg rendelkezésére, de ez egyrészt mindenképpen azt jelenti, hogy az oroszoknak már a „resztihez” is hozzá kell nyúlniuk, másrészt a klasszikus szovjet katonai doktrínát idézi, mely szerint

az elszenvedett emberveszteség nem számít,

csak a terület nagysága, amit ennek árán meg lehet szerezni, vagy megtartani.

NYITÓKÉP: Glen J Manson, Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek