Az ukránok agyonlőtték a fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettesét

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.20. 19:36

Az 51 éves Andrej Palij Mariupol mellett halt meg, és ő a hatodik magas rangú katona, aki az orosz invázióban életét veszti

Az ukránok agyonlőtték a fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettesét

Azukrán és orosz közösségi médiában nagyon elterjedt vasárnap délután, hogy a frontvonalban megöltek egy magas rangú orosz katonai tisztet.

Az 51 éves Andrej Palij haláláról először az ukrán fél számolt be, de aztán mások, többek közt a szevasztopoli polgármester is megerősítette a hírt, és később a flotta is.

Palij a fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese volt, a hírek szerint

az ukrán erők a hevesen ostromlott Mariupol város közelében lőtték agyon,

így ő az első orosz haditengerészeti főnök és a hatodik magas rangú katonai vezető, aki meghalt a Kreml ukrajnai inváziója óta.

Konsztantyin Carenko, aki korábban Palijjal dolgozott a szevasztopoli orosz haditengerészeti iskolában, a V Kontakte nevű orosz közösségi oldalon jelentette be a tengeri parancsnok halálát, Carenko azóta törölte a bejegyzést, de Igor Savosztin, volt tengerésztiszt is posztolt Palij haláláról.

Palij úgy halt meg,

„mint egy igazi komisszár, amikor csatába vezette a tengerészgyalogságokat”

– írta Savostin.

A haditengerészet főnöke Kijevben, Ukrajna fővárosában született, de a Szovjetunió bukása után hűséget fogadott a Kremlnek, Oroszországba költözött, és csatlakozott annak haditengerészetéhez – írja a Telegraph. Valószínűleg részt vett Oroszország 2014-es Krím inváziójában, és a Fekete-tengeren állomásozott.

A halálának pontos napja nem ismert.

NYITÓKÉP: Orosz hadihajó a Fekete-tengeren. Tostan/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek