Hetek óta vörös színű víz folyik egy bezárt szlovákiai bányából a Sajóba, ökológiai katasztrófa is fenyegethet

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.13. 11:50

A folyóba kén is kerülhetett, ami teljesen kipusztítja az élővilágát.

Hetek óta vörös színű víz folyik egy bezárt szlovákiai bányából a Sajóba, ökológiai katasztrófa is fenyegethet

Ökológiai katasztrófa a Sajón!

– írja Facebook-posztjában Orosz Örs, a Szövetség párt egyik elődpártjának, az Összefogásnak a politikusa.

„Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél. Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristálytiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára”

– fogalmaz Orosz, hozzátéve, hogy a szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, ő pedig szombaton értesítette a magyar hatóságokat, hiszen a Sajó Magyarországon folyik tovább és torkollik a Tiszába.

A SME lap gömöri kiadásának március elején azt nyilatkozta Alsósajó polgármestere, hogy az egykori vasércbányát fokoztosan elárasztotta a víz, ez kezdett a folyóba szivárogni, aminek a vize már február közepe óta vörös.

Az egykori bánya területe a Rudné bane (Ércbányák) nevű állami cég tulajdonában van, ennek képviselője azt mondta a lapnak, hogy a víz a folyóba egy szűrőberendezésen keresztül folyik. A cég szerint valószínű, hogy mindössze arról van szó, hogy a vas jelenléte vörösre színezte a vizet, mindenesetre február 24-én mintát vettek a folyó vizéből, hogy kiderüljön, a szűrőberendezés hatékonyan működik-e, és hogy nem kerültek-e káros anyagok és nehézfémek a megengedett határértéket meghaladva a Sajóba. Ennek a mintavételnek nyilvános eredménye Orosz Örs értesülésén kívül egyelőre nincs.

Alsósajón 1975-től 2008-ig működött a Siderit nevű vasércbánya. A Denník N 2020-as cikke szerint az üzem súlyosan károsította a környezetet és a körnéyken élő egészségét, és károsítja a 2008-as csődje óta is. Az üzemeltető cég ugyanis nem kármentesítette az bányát, ami egyébként a kötelessége lett volna, így a legszükségesebb beavatkozásokat csak 2012-ben végezte el a területet birtokló említett állami cég.

NYITÓKÉP: Orosz Örs / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek