A Baltikumban támadhatja meg a NATO-t Putyin az EU alelnöke szerint

Szerző: Kósa András
2022.03.08. 15:43

A lett Valdis Dombrovskis szerint a megbékélési politika nem működik az orosz elnökkel szemben.

A Baltikumban támadhatja meg a NATO-t Putyin az EU alelnöke szerint

Ha nem tartóztatják fel időben Vlagyimir Putyint Ukrajna hathatós támogatásával, akkor az orosz elnök következő célpontja már a NATO lesz, mégpedig a három Balti államon keresztül – mondta a Politico brüsszeli lapnak adott interjújában az Európai Unió alelnöke.

A lett származású Valdis Dombrovskis – aki a Szovjetunióban nőtt fel, korábban pedig hazája miniszterelnöke volt – úgy vélte, a NATO félelmei és az orosz fenyegetések ellenére nem Moldávia és Románia ellen fordulhat majd egy esetleges győzelem esetén Ukrajnában, hanem a baltiak felé.

Szerinte erre utal, hogy Alekszandr Lukasenka

belarusz diktátor már többször követelt országának kijáratot a Balti tengerre, Putyin pedig legutóbb már legitimnek nevezte ezt az igényt.

Valdis Dombrovskis szerint ezért sem működhet semmilyen megbékélési politika Putyinnal szemben, a nyugati hatalmaknak „minden lehetőséget az asztalon kell tartani” a szankciókat illetően, Ukrajnát pedig segíteni.

NYITÓKÉP: Wikiedia Commons, Lett Miniszterelnöki Hivatal

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek