A Békemenet annyira középen fog állni, hogy Moszkvának is, Kijevnek is üzennek

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.02. 09:16

A szervezők nem terveznek külön tüntetést az ukrajnai békéért, az ukrán zászlók megjelenéséről pedig nem döntöttek a Fidesz támogatóinak legnagyobb ünnepén.

A Békemenet annyira középen fog állni, hogy Moszkvának is, Kijevnek is üzennek

A 24.hu megkérdezte a március 15-re szerveződő Békemenet szervezőit, a kormánypárti véleményekkel mindig egyetértő Civil Összefogás Fórumot, hogy Brüsszel mellett a szomszédban dúló háborús helyzet miatt kell-e esetleg Moszkvának is bizonyítaniuk valamit.

A válasz olyan középen álló lett, hogy tanítani kéne:

Moszkvának és Kijevnek egyértelműen azt üzenjük, hogy törekedjenek a mielőbbi békemegállapodásra és a civil lakosság megkímélésére.”

A szervezet hozzátette, nem szerveznek külön tüntetést az ukrajnai békéért, viszont egyértelműen állást foglalnak emellett, az pedig még döntés előtt áll, lesz-e ukrán zászló, illetve a tüntetőknek mit javasolnak ezzel kapcsolatban.

Annyira nem meglepő módon a CÖF az egész helyzetről is pontosan, ráadásul szóról szóra ugyanazt gondolja, mint a kormány: A támadást elítéljük, az EU és a NATO álláspontját támogatjuk. Meggyőződésünk, hogy a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia.”

A Békemenetet az áprilisi választások előtt gyakorlatialg két héttel közvetlenül szervezi meg a CÖF, a társaság a menetelés után csatlakozik majd az állami ünnepséghez.

A kilencedik alkalommal megrendezett Békemenet a kormány egyik fő mozgósító ereje: ilyenkor általában ingyen buszoztatják vidékről Budapestre az amúgy rendszeresen hatalmasra duzzadó tömeget, hogy kiálljanak a kormány aktuális politikai döntései mellett, illetve választások előtt is jelezzék, hogy ők nagyon sokan vannak. A helyzetnek az ad pikantériát, hogy közben Ukrajnában Európában évtizedek óta nem látott háború zajlik, ráadásul annak résztvevője annak a Vlagyimir Putyinnak az Oroszországa, aki az elmúlt időszakban már sokszor évente többször találkozott Orbán Viktorral, a magyar kormány pedig sokkal kevesebbszer kritizálja az orosz érdekérvényesítést, mint az unióst.

KIEMELT KÉP: A 2014-es békemenet a Fidesz akkori legnagyobb sztárjaival (forrás: Nobruszka / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek