A magyar kormány szerint „Ukrajnában orosz-amerikai háború zajlik”

Szerző: Kósa András
2022.05.16. 13:02

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója beszélt erről a parlamentben, amikor Jámbor Andrásnak, a Párbeszéd képviselőjének válaszolt.

A magyar kormány szerint „Ukrajnában orosz-amerikai háború zajlik”

Erős felszólalásokkal indult az a nap a parlamentben, amikor megválasztják Orbán Viktort miniszterelnöknek. A napirend előtti beszédek sorát Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, lapunk tulajdonosa nyitotta meg, ő arról beszélt, hogy az elmúlt héten Debrecenben Nyíregyházán, Kaposváron és Miskolcon volt idősotthonokban, a dolgozók mindenhol azt mondták neki,

a kormány által adott béremelést az infláció teljes mértékben elvitte,

ez pedig nem csak rájuk igaz, de az összes közalkalmazottra is. Rosszabbul élnek ma a közalkalmazottak, kevesebbet tudnak vásárolni, mint egy éve. Ez ugyan nem Orbán Viktor hibája, de akkor is ez a helyzet, kérdés, az állam próbál-e tenni bármit.

Eddig is az állami szektorban dolgozók kerestek a legrosszabbul, Magyarországon és ez már a kormány hibája, hiszen például az a Lázár János is ismét kormánytag, aki azt mondta, az államnak a közalkalmazottakon kell spórolnia.

„Politikai értékválasztás kérdése, hogy ma egy bolti eladó két és félszer többet keres, mint egy kezdő tanár”

– fogalmazott Ungár Péter.

Szerinte az inflációval nő az állam bevétele, és ez legalább inflációkövető közalkalmazotti béreket lehetővé tenne. 850 ezer ember dolgozik ma közalkalmazotti státuszban, miattuk tud ma Magyarország működni. A kampányban rengeteg ígéret elhangzott, például a 13. havi fizetésről is, de a 12. havi is elveszett.

Válaszában Rétvári Bence az EMMI államtitkára azt mondta, Magyarországon az árstop miatt kisebb az infláció, mint lehetne. Rétvári szerint ezekkel az ellenzék nem értett egyet, így a kritika sem hiteles. Ráadásul a baloldal kormányon nem adott béremelést.

Milyen háború?

Jámbor András (Párbeszéd) arról beszélt, hiába választják meg ma Orbán Viktort kormányfőnek, a parlament nem foglalkozik az igazi problémákkal, a szegényekkel, a kisnyugdíjasokkal, a megélhetési-, vagy az élelmiszerválsággal. Majd kisbirtokrendszer létrehozását és évi 20 ezer bérlakás építését sürgette.

Jámbor szerint a rezsicsökkentést is át kell alakítani, ne a közös adóforintokból finanszírozzák a miniszterelnök hatvanpusztai birtokának rezsijét. Végül azt sürgette, támogassa a kormány azt a párbeszédes kezdeményezést, hogy a parlament végül ne írjon ki népszavazást a Fudan-egyetem és az álláskeresési járulék ügyében.

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója válaszában azt mondta, érdekes Jámbor András neomarxista megközelítése, de ebből a szempontból furcsa, hogy Jámbor egy nagytőkés listáján. A neomarxizmus Nyugat-Európában is létező és legitim irányzat, de ott nem közösködnek a nagytőkével.

Majd azt mondta,

„Ukrajnában orosz-amerikai háború zajlik„

és ennek árát akarja az ellenzék megfizettetni a magyarokkal.

A Párbeszéd pedig, melynek frakciójában Jámbor András ül, nem szavazta meg a kormány minimálbér emelési törvényeit, miközben miniszterelnök-jelöltje egy klasszikus libertárius ideológiát követ.

Toroczkait László a Mi Hazánk frakcióvezetője azt mondta, nemmel szavaznak majd Orbán Viktor miniszterelnökségére, mert a kormány csak látszatintézkedéseket hozott egy sor fontos ügyben, például a kilakoltatások, a demográfiai válság, vagy az élelmiszerválság esetében.

A kormánynak már régen vissza kellett volna építenie a magyar élelmiszeripart, most nem kellene a csirkefarhátra árstopot alkalmazni, de például lassan lejár a kilakoltatási moratórium is, ebben sem tettek semmit.

Dömötör Csaba szerint 2010 után válságot kellett kezelni, ennek már vannak eredményei, 12 százalékról 4 százalék alá vitték a munkanélküliséget, nőtt a termékenység, csökkentek az adók. A kormány pedig semmilyen szankciót nem támogat, ami benzinár-emeléshez vezet.

Komjáthi Imre (MSZP) a Tungsram 1600 dolgozójáról beszélt, akiket a cég el fog küldeni; mint mondta, a szakszervezet cáfolta, hogy a kormány tárgyalna a munkáltatóval, a kormánynak magas szinten kellene a dolgozó magyar emberek oldalára állni a tőkések helyett.

„Hol van ilyenkor Szijjártó Péter, aki aláírta a stratégiai partnerségi megállapodást a céggel?”

– kérdezte. Szerinte az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból lehívhatna pénzt a kormány az elbocsájtottak védelmére.

A stratégiai partner cégeket sok milliárddal támogatják az adófizetők pénzéből, nekik mégsem kell semmilyen garanciát vállalnia a munkavállalók védelmére. Nagykanizsán 200 ötven év feletti nőt küldenek el, Hajdúböszörményben képzetlen nők jelentik az elbocsájtottak sokaságát, nekik nagyon nehéz lesz elhelyezkedni.

Bodó Sándor államtitkár válaszában semmilyen érdemit nem mondott, csak annyit, hogy

„tájékoztatással segítenek” a dolgozóknak.

Majd megemlítette, hogy Debrecenben a helyi kereskedelmi-, és iparkamara szervez fórumot helyi vállalkozóknak, akik esetleg tudnának elbocsátott Tungsram-dolgozókat foglalkoztatni.

„A kormány törvénytelen”

Tóth Endre (Momentum) azt kifogásolta, hogy az új kormányban nem lesz önálló oktatási miniszter. 2010 óta a magyar oktatás összes fontos mutatója romlott, Pokorni Zoltán a Fidesz oktatáspolitikusa maga mondta, hogy a tankötelezettség 16 évre szállítása miatt évi tízezer gyerek megy a lecsóba.

Tóth Endre ezután megemlítette, hogy már

Szlovákiában is 20 százalékkal több a diplomás arányaiban, mint idehaza,

pedig ez korábban nem így volt. Majd 50 százalékos béremelést követelt a pedagógusoknak.

Rétvári Bence válaszában először számon kérte, hogy Tóth Endre a járvány elején azt mondta, „a pandémia lehetőség arra, hogy visszaszorítsák a Fideszt”. Majd viccpártnak nevezte a Momentumot, amiért korábbi nyilatkozataik ellenére összeálltak a „mosléknak” nevezett ellenzéki koalícióval. Végül megígérte a béremelést a közoktatásban.

Z. Kárpát Dániel a jobbik részéről azt mondta, a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt alig van magyar termék a boltokban, ráadásul mindent drágít a kormány politikája. Már az

EU is lehetővé tette a 0 százalékos élelmiszer áfát, de a kormány nem lép,

pont azért, mert hatalmas bevétele származik ebből, például a gyermekgondozási cikkekre kivetett 27 százalékos áfából. Ez ma már többet visz el egy család esetében, mint a családi pótlék. A kormány semmit nem tesz a kilakoltatások ellen továbbra sem.

Dömötör Csaba válaszában azt modta, a Jobbik most olyanokkal állt össze, akik a devizahitelezést szabadították rá az országra, majd a Jobbik zaklatási ügyét emlegette fel, mondván, a párt máig nem lépett semmit az ügyben. Majd ismét számon kérte, hasonlóan, mint egy hete, hogy a baloldali női képviselők nem szólaltak fel az ügyben.

Gyurcsány Ferenc is felszólalt, azt mondta, törvénytelennek tartja az új kormányt, mert a Fidesz megtörte a népakaratot, amikor szétzilálta a köztársaságot. A párt ugyan valóban megnyerte a választásokat, de a választás nem mindig fejezi ki a népakaratot, mert nem volt szabad és tisztességes. Eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett manipulált nyilvánosság vesz körül minket – fogalmazott, ezért a nem szabad és tisztességes választáson szerzett hatalom törvénytelen. De mivel

„a megszállók elleni küzdelemben a megszállók fegyverét is használni kell”,

a DK részt vesz a parlament munkájában.

„A Fidesz háborút visel a magyar társadalom ellen, hogy ezzel takarja el kormányának teljesítménye és rejtett célja. A kormány az elmúlt 12 évben tönkretette az országot, indulat, frusztráció uralkodik, már csak bajkeverő országok partnerségére számíthatunk” – fogalmazott.

A felszólalást nem hagyta kommentár nélkül Kövér László, azt mondta, Gyurcsánynak sem joga, sem erkölcsi alapja nincs a Fidesz kormányát törvénytelennek nevezni, mert rengeteg bűnt követett el a magyar nemzet ellen. Majd megfenyegette Gyurcsány Ferencet, hogy ha még egyszer törvénytelennek nevezi a kormányt, akkor megbünteti.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, Gyurcsány Ferenc volt, aki a saját népére lövetett, egy posztkommunista párttól pedig nem meglepő, hogy nem fogadja el a választás eredményét.

Juhász Hajnalka a KDNP részéről azt mondta, a kormány elítéli az agresszort, támogatja Ukrajnát, de fontos az energiabiztonság is. Menczer Tamás válaszában megismételte a kormány korábbi érveit, miszerint nem a magyar kormány hibája, hogy máig 85 százalékban az orosz gáztól függünk, az olaj esetében ez 65 százalék. Az embargó pedig jobban fájna nekünk, mint az oroszoknak.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) szintén

a Jobbik zaklatási botrányáról beszélt,

sunyinak és alattomosnak nevezve Jakab Péter pártelnököt. Majd ő is felszólította az ellenzéki női képviselőit, hogy határolódjanak el. Répássy Róbert, az igazságügyi minisztérium államtitkára reagálásában azt mondta, súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel az esetben.

NYITÓKÉP: Orbán Balázs a parlamentben, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek