Észtország miniszterelnöke sürgeti az Uniót, csökkentsék az orosz gázfüggőséget

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.23. 08:14

Kaja Kallas szerint a nyugatiak nem mérték fel igazán, mit jelent ennyire az oroszokra támaszkodni.

Észtország miniszterelnöke sürgeti az Uniót, csökkentsék az orosz gázfüggőséget

Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas felhívta az európai országok figyelmét arra, hogy továbbra is túlzottan függenek az orosz gáztól, és ezért inkább LNG-t (cseppfolyósított földgázt) kéne vásárolni, illetve többet invesztálni a zöld energiába – írja az Euractiv.

„Itt az ideje a megújuló energiaforrásokra összpontosítani az orosz gáz helyett. Az elmúlt évek megmutatták, hogy csökkenteni kell az Európai Unió orosz gáztól való függőségét” 

– mondta Kallas.

A miniszterelnök kijelentésére az Európai Bizottság elnöke, Ursule von der Leyen is egyetértően reagált Twitteren, hozzátéve, hogy a gázbeszállítókat diverzifikálni kell emellett.

A politikusok nem beszéltek mellé, ugyanis Európa földgázának 40 százaléka Oroszországból jön jelenleg, és egyáltalán nem biztos, hogy az ukrán területre való bevonulás miatt kiszabott orosz szankciókra való reagálásként nem fognak csökkenteni a mennyiségen, de

ha eldurvul a háború, akkor meg is sérülhetnek az Európába tartó vezetékek, miközben Németország épp most hotott egy számára is fájdalmas döntést azzal, hogy elengedte az Ukajnát megkerülő Északi Áramlat 2 vezetéket.

Egyelőre az orosz gáznak viszont nem nagyon van alternatívája: Norvégia Európa második beszállítója jelenleg, de ők már maximum kapacitással működnek, és az LNG-teriminálok befogadóképessége is mérsékelt a kontinensen.

Az oroszokkal hagyományosan nagyon távolságtartó balti államokkal szemben a nyugatiak Kallas szerint nem mérték fel igazán, mit jelent ennyire támaszkodni az oroszokra. 

A miniszterelnök emellett arra is felhívta a figyelmét, hogy őket (tehát Észtországot, Litvániát és Lettországot) a NATO védi az orosz agresszióval szemben, de a magabiztosabbá vált Oroszországgal szemben meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, és több katonát küldeni.

A magyar kormány saját bevallása szerint nagyon hosszú időre be van biztosítva orosz földgázból, ugyanis erre hivatkozva hangoztatják az áprilisi választásokra készülve azt, hogy a rezsicsökkentés továbbra is élni fog az egész világon dráguló gáz ellenére.

KIEMELT KÉP: Kaja Kallas / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek