Szijjártó nem is mesélhetné büszkébben, hogy tényleg megfenyegette a nagyköveteket, akik a választások tisztaságát figyelnék

Szerző: Aradi Péter
2022.02.18. 09:40

A külügyminiszter roppant hálás kis közönség előtt keménykedett egy kicsit.

Szijjártó nem is mesélhetné büszkébben, hogy tényleg megfenyegette a nagyköveteket, akik a választások tisztaságát figyelnék

A magyar külügyminiszter először arról beszélt a Megafon Központ február 17-i, csütörtöki rendezvényén, hogy szerinte nagyon durva külföldi beavatkozások várhatók a magyar választási kampányban, aztán reagált arra is, hogy az elmúlt napokban az Azonnali megírta, hogy információink szerint finoman megfenyegette a nagyköveteket, mire számíthatnak, ha részt vesznek megfigyelőként a választásokon.

„Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem

elég keményen elmondtam, hogy mi várható.

Tehát kikérem magamnak, hogy bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben” – magyarázta Szijjártó, mire a közönség derűsen felnevetett. „És én biztos leváltanám a nagykövetemet, ha megtudnám, (...) hogy az adott nagykövetem az adott országban a belpolitikai kérdésekben véleményt nyilvánít” – folytatta a hálás közönségnek a külügyminiszter.

Mint korábban írtuk, még január végén tartottak Budapesten egy munkamegbeszélést a francia uniós elnökséggel kapcsolatban, amin a magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter képviselte.

A munkamegbeszélésen Szijjártó – ezek szerint tehát – határozottan kijelentette, ha esetleg valamelyik nagykövet szeretne úgymond saját szakállára is az EBESZ misszió keretein kívül elmenni egy-egy szavazóhelyiségbe, akkor számolhat majd azzal, hogy a jövőben a magyar kormány részéről csak

alacsony szinten állnak majd szóba vele.

A konkrét részleteket és szófordulatokat illetően megoszlottak forrásaink információi. Volt, aki azt mondta, az „alacsonyabb szintet” konkrétan is jelezte a külügyminiszter, mégpedig a minisztériumi főosztályvezetői szintet.

Egy nagykövet számára ez valóban degradáló lenne protokollszempontból, hiszen egy vezető diplomata bejáratos lehet akár a miniszterelnökhöz is; de mivel az adott országban hazáját képviseli, az evidencia, hogy egy államtitkárral, vagy egy miniszterrel tárgyaljon elsősorban.

Egy másik forrásunk szerint a külügyminiszter a „black list”, vagyis a fekete lista kifejezést (is) használta, amivel arra utalt, hogy hosszú ideig számon fogják tartani, ha valakit ilyenen érnek majd április 3-án. Egy forrásunk ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „húsz éve vagyok diplomata,

de ha ilyen történne, az példátlan lenne”.

Információink szerint egyébként a miniszteri „figyelmeztetés” ellenére idén is több követség tervezi, hogy részt vesz megfigyelőként a választásokon, ezt április 3-át megelőzően majd a Nemzeti Választási Iroda honlapján is nyomon lehet követni.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek