„Orbánhoz valahogy nem tud odamenni egy nyugdíjas, hogy állon vágja” – egy kampánynap Márki-Zay Péterrel

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.14. 07:10

Mi derül ki abból, ha egy napig követi az ember az ellenzék 2022-es reménységét, és hallgatja meg négyszer is a beszédét? Kik mennek el egy ilyenre? Vigyáz-e már arra MZP, mit mond? Ezekre és még sok másra is van válasz riportunkban.

„Orbánhoz valahogy nem tud odamenni egy nyugdíjas, hogy állon vágja” – egy kampánynap Márki-Zay Péterrel

A kampányolás 2022-ben egészen furcsa dolgot jelent még ahhoz képest is, mint akár azokban a boldog 2000-es években, amikor a Fidesz Miskolcon például 70 forintért adta a sört a kampánysátrában (és kapott ki ezzel együtt is), Orbán Viktor pedig a nyugatos konzi politikust képviselte Gyurcsány Ferenccel szemben: mostanra Orbán minden, csak nem nyugatos, a potenciális olcsó sörök és kampánysátrak árával pedig inkább Mark Zuckerberget gazdagítják a politikusok.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy hagyományos utcafórumosdit a két kormányra esélyes társaság (Fidesz-KDNP, egyesült ellenzék) csak az egyik tart, ugyanis a Fidesz 2010 óta már maximum békemeneteket szervez, utcafórumok nincsenek,

lakossági fórumok pedig csak a megbízható szavazók és káderek számára vannak meghirdetve annak érdekében, hogy átlag ember és újságíró véletlenül se találkozhasson Orbán Viktorral, de még egy tényleg nem különösebben nagy embernek számító Menczer Tamással sem.

Ezért aztán miután egy napig követtem a Csepel-Oroszlány-Tatabánya-Győr négyest megjárt Márki-Zay Pétert és stábját, rájöttem nincs is nagyon összehasonlítási alapom arról, mennyire lendületes most MZP országjáró kampánya: hasonlóról emlékem 2006-ból van, de akkor középiskolásként inkább az elvihető héliumos lufikért mentem a Fidesz sátrához Orbán megjelenése alkalmából. Az biztos, hogy a kampánycsapat lelkes: szerintük érezhetően egyre többen és többen jönnek ki meghallgatni Hódmezővásárhely polgármesterét még azokon a helyeken is, ahol emberemlékezet óta csak a Fidesz tudott győzni.

Kampányüzemmód

Alulnézetből egyébként tényleg nyerni vágyó miniszterelnöknek indulni nem tűnik olyan nagy bulinak: MZP kampánycsapata saját bevallása szerint is bőven 10 óra felett dolgozik nagyrészt lelkesedésből azon a heti két-három napon (általában péntekről és szombatról van szó), amikor részletekben járják be tényleg a teljes országot, miközben a legjobb eséllyel rántott húst vagy piaci lángost ebédelnek, ami azért így pár hét után még a magyaros konyha legnagyobb szerelmeseit is ki tudja készíteni.

„Személyileg biztosan fárasztó nekem és a kollégáimnak is, de Orbán Viktor leváltásához képest a rántott hús egyáltalán nem szempont” 

– mondta az Azonnalinak az autóban ülve Márki-Zay Péter, akit két állomás közt szólaltathattunk meg, a maradék időt leginkább a helyi jelöltekkel, a stábbal és telefonálva töltötte.

A politikust nagyjából erre a mondatra (jó, még privátban megtudtam tőle, hogy nincs kedvenc focicsapata) tudtam kivenni abból a kampányüzemmódból, aminek a legjobb jele az,

hogy ha megnyomnak egy gombot rajta, akkor szinte gondolkodás nélkül tud minden válaszból elérni oda, hogy szidja a Fideszt, vagy elmondja a kampányterveit.

Ez a történet persze nyilván nem a jófejkedésről szól még akkor sem, ha információim szerint azért egy-egy nyugodtabb pillanatban az általában halmozottan komoly és céltudatos imidzsű Márki-Zayval azért jó beszélgetéseket lehet folytatni vonatokról és vörösborokról is, a választásig valószínűleg nem ez lesz a jellemző.

Aki mondja másra

Az mindenesetre már Csepelen kiderült csütörtök reggel, hogy Márki-Zay Péternek már megbocsátotta (vagy egyszerűen elfelejtette) a DK-környéki fanatikus tömeg, hogy az ellenzéki előválasztás idején nem bánt túl kesztyűs kézzel Dobrev Klárával: megérkezésekor taps és meglepő lelkesedés fogadta a Görgey Artúr téren az egyébként is erős ellenzéki bástyának számító kerületben.

Azt is mondhatjuk, hogy Csepel annyira elégedett a 2018-as helyi politikai helyzettel, hogy a négy éve Németh Szilárdot legyőző Szabó Szabolcs irodáján még mindig a már nem létezű Együtt plakátjai vannak, a korszellemre pedig csak egy apró horogkereszt utalt a bejáratnál.

De visszatérve a gyűlésre: Márki-Zay jól láthatóan rutinból üti a Fideszt, és hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy az ellenzék világnézeti különbségeket félretéve állt most össze azért, hogy félreállítsa „az elmúlt ezer év legkorruptabb magyar kormányát.”

Ez egyébként visszatérő és állandó elem beszédeiben, ahogy az is, hogy tulajdonképpen 40 százalék esélyt még soha nem adott neki egy választáson sem úgy, mint most, az eddigi hármat, amin indult, mégis mindig megnyerte (2018-ban és 2019-ben az addig masszíven fideszesnek gondolt Hódmezővásárhelyen lett polgármester, 2021-ben pedig nagy meglepetésre az ellenzéki előválasztást is behúzta a választókerülete mellett).

Sőt, legjobb bizonyítékként a világ változásaira az indokolatlanul drágán vett lélegeztetőgépek is mindenhol előkerültek: bezzeg alig több, mint két éve még épp lélegeztetőgépek árában volt szokás számolni minden kormányközeli korrupciógyanút.

Heti két napon négy-öt alkalommal városonként persze nem is lehet improvizálni. „Amikor Winston Churchillnek mondták, hogy kétsszáz beszédet mondott a kampányában, akkor azt mondta, nem, ő ugyanazt beszédet monddta el kétszázszor. Tudnék valószínűleg 24 órán át beszélni a programunkról, és miért lesz jobb Magyarország még a fideszesek számára is, de 15-20 percben nyilván nem tudunk sort keríteni” – mondta.

Ettől függetlenül voltak változások területenként, amit Márki-Zay saját bevallása szerint aszerint hoz, hogy miről beszélgettek előtte a választókerület jelöltjével: Csepelen például szóba került az európai minimálbér kérdése, miközben Oroszlányban a migránskártyát húzta elő látványosabban, mivel a városban és környékén a közmegegyezés szerint sok, főleg ukrán van.

„Nem dehumanizálom őket sem, itt a Fidesz álságos propagandája üt vissza. Az Orbán által betelepített migránsoknak is a szeretetteljes integrációjáról beszéltem. Mi mindenki mellett kiállunk” 

– mondta Márki-Zay arra a kérdésre, nem üthet-e vissza, ha valaki a Fidesz által okozott problémaként tüntet fel embereket, akik egyébként ott élnek a településen, bár azt sajnos visszanézve már nem tudom megkérdezni, hogy Csurgón például emiatt jött-e ki a három meleg fideszes politikus állítólag készülőben lévő leleplezése, ezeket a csütörtöki kör nem kapta meg.

Ez a tükör/akimondjamásragondoljamagára technika úgy általában jellemző a miniszterelnök-jelölt üzenetére: a korrupció és gyűlöletkeltés szavak hangzotatása melletti legerősebb üzenet, hogy tulajdonképpen minden rossz, amivel a Fidesz Márki-Zay Pétert gyanúsítja, azt valójában ők követik el, legyen szó betelepítésekről, kommunistákról (ügynökakták kérdése), vagy akár sorosbérencségről.

Az igazi műsor

Ebbe a viszonylagos állandóságba két dolog tud színt hozni azok számára, akik minden városban meghallgatják Márki-Zay Pétert: az egyik a megjelenő magányos kormánypárti szavazók, akik valamiért fontosnak tartják egyedüliként kiabálni, micsoda hazugságokat mond is éppen el a jelölt.

Ők általában pont azt csinálják, amit ettől a rétegtől elvár az ember: magukban hőbörögnek, majd amikor rájuk szól valaki, hogy alapvetően mást hallgatnának, akkor megsértődnek, bár Tatabányán azért megmosolyogtató volt, ahogy egy biciklit tologató úriember bevallotta, valójában nem tudja, hogy Orbán Viktor rendezvényén lehetne-e ellenzékieknek kiabálni, ugyanis olyanon még nem volt. „A gyűlöletkampányok átka az, hogy mindenhol van tülkölés, bekiabálás, és hát ugye volt már fizikai inzultus is. Elképesztő, mennyire meg lehet vezetni az embereket” – mondta MZP.

A másik a kormánymédia embereinek felbukkanása: mint megtudtam, a Budapesttől maximum másfél órás távra lévő településekre még el szoktak jönni, ezért itt például élőben követhettem, ahogy Márki-Zay Péter a (talán) a köztévétől érkezett, Oroszlányban, Tatabányán és Győrben is egyetlen kérdést („Megbánta-e, hogy megsértette a vidékieket?) ismételgető nőnek 15 percen keresztül magyarázta, hogy a kérdésébe csomagolt hazugságnak semmi értelme, és kövesse már néha ilyen lelkesen Orbán Viktort is (én egyébként nagyon nem lennék a helyében annak a munkavállalónak, akinek az a feladata, hogy faarccal tűrje, ahogy egy politikus negyed órán keresztül törli ki vele a seggét egy félperces videóért cserébe),

de Tatabányán megjelent a Pesti TV sztárja, Bohár Dániel is, hogy meghallgassa Márki-Zay Pétertől, hogy egy rendes és vágatlan interjúban nagyon szívesen nyilatkozik neki bármennyit.

A miniszterelnök-jelöltnek lassan tényleg kéne találni egy fideszes vitapartnert, ugyanis Orbán Viktor és választókerületi ellenfele, Lázár János sem akarnak vele leülni, de meglepő módon a már említett Bohárt és a Megafon egy másik sztárját, Deák Dánielt is felhívta már szembesítésre.

„Írtak nekem sms-t, hogy kérik a pénzt (korábban MZP felajánlott egymillió forintot annak, aki tudja bizonyítani, hogy olyat mondott volna, bezárna kórházakat, stb – a szerk.). De nem mondtam, úgyhogy javasoltam, hogy a Pesti TV-ben mutassák be ezeket egy szembesítés során. Először igent mondott, aztán meggondolta magát. Ezzel kiderült, hogy nemcsak Orbán és Lázár gyávák, de még a propagandistáik is félnek attól, hogy a saját közönségük előtt kiderül, hazudnak” – mesélte nekünk Márki-Zay.

Arra a kérdésre, hogy nem méltatlan-e potenciális miniszterelnök-jelöltként influenszerekkel vitázni, elismerte, hogy de az, de ő mást lát itt fontosnak.

„Mi szándékosan mutatunk példát arra, hogy mi még ezek iránt a szerencsétlen propagandisták iránt is nagyobb tiszteletet mutatunk, mint Orbán Viktor a tisztességes magyar emberek és a politikai ellenfelei felé.”

Az persze tagadhatatlan, hogy bizonyos szempontból megéri követni Márki-Zay Pétert, ugyanis rendre visszatérő elszólásaiból már fel is tudta építeni építeni a kormánymédia a mindenkit sértegető politikus imidzset, amit felváltva mesél a Gyurcsány-báb sztorival, de a politikus saját bevallása szerint továbbra sem vigyáz jobban arra, hogyan fogalmaz.

„Ha valaki hetente 10-12 órát beszél nyilvánosan, ott előfordul nyelvbotlás, vagy hogy hét helyett hatot mondok. 3-4 órákat alszom naponta, sokat beszélek, rengeteg munka és feszültség van, ilyenkor az ember néha hibázik. Mi emberből vagyunk, akinek nem csak kontrollált megszólalásai és alákérdezős interjúi vannak. Én felvállalom, hogy nem vagyok Orbán Viktor.” 

Még rendesen is felöltöznének érte

Az kérdéses, ki sértődik meg egyébként Márki-Zay Péter kijelentésein ténylegesen az ellenzék célközönségéből, de ránézésre annyira sokakat azért nem: a polgármester jól láthatóan képes volt arra, amire politikus csak nagyon régen, és

olyan fiatalokat vonzott be, akik korábban nem voltak láthatók utcafórumokon.

Véletlenül sem akarom azt hazudni, hogy az ellenzék utcai rendezvényei My Sweet 16-bulivá változtak volna, de amikor Győr sétálóutcájában még a rendezvény előtt kért megilletődve egy tizenéves srác szelfit, majd elmondta, ha tudja, hogy a következő miniszterelnök-jelölttel találkozik, akkor rendesebben felöltözik ma, akkor azért tényleg kotorni kellett az emlékeimben, mikor láttam hasonlót. 

A saját megérzéseim egyébként kivételesen nem csaltak, Győrben ugyanis mint megtudtam, Márki-Zay miatt az előválasztás idején tényleg megjelent egy csoportnyi fiatal aktivista a semmiből, akik valamiért úgy érezték, most a kezükbe vehetik a dolgokat.

Nekik valamiért jól láthatóan elég nagy élmény, hogy Márki-Zay Péter dedikálta a szórólapjukat, a korukból ítélve pedig ők tényleg nem tapasztalhatták meg, milyen az, amikor egy potens politikust a tévén és Facebookon kívül is láthatnak, neadjisten kérdezhetnek is tőle.

Talán ezért is voltak többen is, mint amire előzetesen számítottam: Csepelen annyira talán nem meglepő nagyjából 200 ember összeverődése, de Oroszlányban legalább ennyi, Tatabányán úgy 300, Győrben pedig 500 fő kifejezetten túlteljesítés az én fejemben egy olyan világban, ahol van otthon tévé és étel.

„Annak óriási jelentősége van, hogy nyíltan kiállunk az emberek elé, oda lehet jönni, lehet kezet fogni, és a támogatóknak és aktivistáknak is jót tesz. Ahogy annak is, hogy Orbán Viktor menekül, valahogy hozzá nem tud odamenni egy nyugdíjas, hogy állon vágja, még ha ezt nem szeretném” 

– magyarázta Márki-Zay Péter.

Az csak nagyjából este nyolcas Budapestre érkezésemkor tudatosult bennem, hogy MZP csapatának még eligazítást is tartanak este, hogy aztán másnap reggel indulhassanak is Dunaújvárosba. Hogy megéri-e ennyit foglalkozni ezzel, az majd április 3-án kiderül, addig valószínűleg igazán csak ők hiszik el, hogy ebből kijöhet Márki-Zay Péter harmadik csodatevése is.

Megjegyzés: nagyon szeretnénk a Fidesz-KDNP politikusaival is hasonló anyagot csinálni a kiegyensúlyozottság jegyében, de velük egyszerűen nem lehet.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek