Máltai elnöke lett az Európai Parlamentnek, a jogállamiság védelme kiemelt célja lesz

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.18. 13:32

A Roberta Metsolát megszavazó három nagy pártcsalád alkujának legfontosabb része a keményebb fellépés.

Máltai elnöke lett az Európai Parlamentnek, a jogállamiság védelme kiemelt célja lesz

Az Európai Néppárt frakciójában ülő jobbközép máltai Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökévé. Metsola abszolút többséget szerzett, így második fordulóra sem volt szükség: a 705 EP-képviselőből 458-en szavaztak rá, második helyen a svéd zöld Alice Bah Kuhnke végzett 101 szavazattal, míg a harmadik helyen a baloldali spanyol Sira Rego végzett 57-tel. Volt negyedik induló is, Kosma Złotowski lengyel EP-képviselő az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójából, de ő a szavazás előtt visszalépett.

Megválasztása után Metsola kötelező körként elmondta, megtiszteltetésnek érzi a feladatot, és megígérte, minden tőle telhetőt megtesz az uniós polgárok javára. 

„Ez az intézmény egyedülálló a világon, és meg kell erősíteni” 

– mondta még a szavazás előtti beszédében, majd hozzátette, a mandátuma lehetőséget ad arra, hogy korszerűbbé és hatékonyabbá tegye az Európai Parlamentet.

Metsola az olasz David Sassolit váltja, aki január elején hunyt el 65 évesen, nem sokkal hivatali idejének lejárta előtt. Máltai utódja a jelenlegi ciklus végéig, tehát még két és fél évig látja el feladatát.

Magyarország szempontjából érdekes, hogy a három pártcsalád alkujának első helyén szerepelt a jogállamiságot megsértő tagállamokkal szembeni keményebb fellépés.

Metsola megválasztása különösebben nem meglepő: hétfőn már az EP négy nagy pártcsaládja megegyezett a támogatásáról, ezért valódi verseny nem volt. Rajta kívül egyébként még öt EP-képviselője van Máltának, amiből hárman az ottani Munkáspártban, míg további egy Metsola pártjában, a Nacionalista Pártban politizál.

A politikus egyébként annak ellenére lett elfogadható választás az Európai Néppárt mellett a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak is, hogy erősen abortuszellenes, bár ez Málta helyzetét ismerve nem különösebben meglepő.

Az Európai Parlament alelnökeit is kedden választják meg, de csak délután.

KIEMELT KÉP: Philippe Buisin / Európai Parlament

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek