Márki-Zay: Orbán bejelentése beismerő vallomás, hogy a gazdaság tragikus állapotban van

2022.01.12. 19:01

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint nem felelős gazdaságpolitika a hatósági árak használata. Márki-Zay kormányváltás esetén öt százalékos áfakulcsot ígér.

Márki-Zay: Orbán bejelentése beismerő vallomás, hogy a gazdaság tragikus állapotban van

Facebook-oldalán kommentálta az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, hogy a kormány hat élelmiszer kapcsán hatósági árat vezetett be.

Márki-Zay szerint a hatósági ár bevezetése egy beismerő vallomás, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint „annak a csapnivaló kormánynak” mennie kell, amely 12 éves kétharmados kormányzásának „utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával”. 

Márki-Zay szerint a hatósági árak mint eszköz használata nem felelős gazdaságpolitika, és írását úgy zárta,

ha 2022. április 3-a után kormányra kerülnek, akkor öt százalékban maximalizálják az alapvető élelmiszerek áfáját

– igaz, azt már nem jegyezte meg, hogy például a sertéshús áfáját hiába csökkentették öt százalékra 2016-ban, egy évvel később már megint ugyanannyiba került, mint 27 százalékos áfakulcs mellett.

Igaz, Európában Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adójának kulcsa a 27 százalékkal, ezután a svédek, a dánok és a horvátok következnek 25, majd a finnek és a görögök 24 százalékkal. 

+ FRISSÍTÉS (19:27): 

Cikkünk megjelenése után mind a hat, az ellenzéki összefogásban résztvevő párt Márki-Zay Péter írásához hasonló közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben Márki-Zayhoz hasonlóan a felelős gazdaságpolitika hiányát rójják fel a kormánynak, illetve megismételve a kormányfő-jelöltük szavait a „hatósági árazás helyett a rekordméretű” áfa csökkentését ígérték egy esetleges kormányváltás után.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek