A kazak elnök máris rúgott egyet diktátor elődjébe

Szerző: Aradi Péter
2022.01.12. 11:10

Meghalt a király, éljen a király. Alighogy elültek a zavargások, Tokajev máris kritizálni kezdte elődjét.

A kazak elnök máris rúgott egyet diktátor elődjébe

Az AFP beszámolója szerint Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meglehetősen erős kritikát fogalmazott meg elődjével, a 81 éves Nurszultan Nazarbajevvel szemben, aki 1991 és 2019 között irányította az országot. Egy videókonferencián Tokajev állítólag arról beszélt, hogy a Nemzet Vezetője címet a mai napig őrző Nazarbajev uralma

a gazdag emberek nemzetközi mércével mérve is dúsgazdagnak számító rétegét hozta létre.

„Eljött az idő, hogy most Kazahsztán nép előtt tisztelegjünk, és segítsünk nekik” – fűzte hozzá Tokajev. Az elnök állítólag azt is hozzátette, hogy eljött annak is az ideje, hogy a feltűnően nyereséges cégektől pénzt kérjenek egy állami alapba.

Való igaz, hogy Nazarbajev elég jól keresett a kazak állam fejeként,

csak ezt eddig nem volt szokás Kazahsztánban felemlegetni.

A Szabad Európa lapcsalád 785 millió dollár, azaz nagyjából 233 milliárd forint értékben azonosított Európában és az Egyesült Államokban olyan ingatlanokat, amelyeket Nurszultan Nazarbajev tágan vett rokonsága vásárolt meg az elmúlt két évtizedben. Dinara Kulibajeva, a kazak diktátor lánya és férje, Timur Kulibajev jelenleg is az ország leggazdagabb emberei közé tartoznak.

Kate Mallinos, egy Közép-Ázsiával foglalkozó londoni elemző és kutató szerint egyébként pontosan azért vásároltak be ilyen alaposan a családtagok, mert a helyzetük rendkívül bizonytalan, és

senki nem tudja, mi lesz velük, ha Nazarbajev egyszer meghal vagy kiesik a hatalomból.

Tokajev január 11-én kedden azt is bejelentette, hogy két nap múlva, azaz január 13-án csütörtökön megkezdődik az orosz csapatok fokozatos kivonása, ami legfeljebb 10 napot vesz igénybe. Az oroszok vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ) békefenntartó erőinek a küldetése szerinte sikeres volt.

Az oroszok körülbelül 2000-2500 katonát küldtek Kazahsztánba Tokajev hívására azért, hogy a katonailag kiemelt jelentőségű épületeket védjék. Az orosz RIA hírügynökség akkor arról számolt be, hogy katonáik akár hetekig is az országban maradhatnak.

Az utolsó információk szerint a kazak hatóságok majdnem 10 ezer embert vettek őrizetbe, miután a január első napjaiban az alacsony fizetések, nem létező emberi jogok és egyre dráguló energia indult tüntetéssorozat végül erőszakossá vált, és több épületet is felgyújtottak a tüntetők.

Ahogy korábban írtuk, egyre több helyszíni forrás állítja, hogy az eldurvult

összecsapások vezetését szervezettnek tűnő csoportok vették át,

emiatt pedig nem kizárt, hogy valójában palotaforradalom zajlott, aminek során a 2019-es elnökké válása óta is csak bábként mozgatott Tokajev orosz segítséggel megszabadult Nazarbajevtől.

NYITÓKÉP: Tokajev és Putyin 2019-ben. KÉP FORRÁSA: kremlin.ru / Wikimedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek