Hollywood feltörekvő fekete csillaga volt, majd egy kamu történet miatt elvesztette mindenét

Szerző: Kósa András
2021.12.08. 19:10

Jussie Smollett állítólagos megverése két éve az amerikai politika legfelsőbb szintjéig jutott, még Donald Trump elnök is megszólalt az ügyben. Az ellene indult büntetőper már a hatóságok félrevezetéséről szól.

Hollywood feltörekvő fekete csillaga volt, majd egy kamu történet miatt elvesztette mindenét

Éppen egy nálunk is ismert szendvicsbárból sétált hazafelé Jussie Smollett énekes-színész 2019. január 29-én éjjel kettőkor Chicagóban, amikor nem messze otthonától két férfi kötött belé.

Szidalmazni kezdték bőrszíne és szexuális orientációja miatt, majd megütötték és egy hurkot dobtak a nyakába,

miközben azt kiabálták, hogy „ez egy MAGA ország!” (a betűszó Donalt Trump elnökválasztási kampányában használta, a Make America Great Again! – Tegyük Naggyá Újra Amerikát! volt a szlogenje, ami Trump bírálói szerint valójában a fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszisták jelmondata), majd elfutottak.

Trump a „felbujtó”

Smollett másnap a rendőrséghez fordult, és több nyilatkozatot is adott, amiben a „Trump által keltett gyűlölet légkörét” okolta a történtek miatt. A leginkább a 2015 óta futó Empire című dráma színészeként ismert

meleg, afroamerikai Smollett történetét egy pillanatig nem vonta senki kétségbe,

a következő napokban a legnézettebb amerikai tévéműsorokban beszélt a támadásról, és egyből ráugrott az akkor már az elnökválasztásra készülő nagypolitika is.

Smollett mellett egy sor demokrata politikus és a párttal szimpatizáló celebritás állt ki – például az akkor még elnökjelölt-aspiráns, most már alelnök Kamal Harris is, – természetesen valamennyien Trumpot vádolva azzal, hogy kvázi felbujtóként felelős a történtekért.

A történet azonban hamar gyökeres fordulatot vett, amikor a rendőrség közölte, hogy

a valójában semmilyen komoly sérülést nem szenvedő színészt vádolják a hatóság félrevezetésével, aki megrendelhette a támadást maga ellen.

Trump ekkor maga is megszólalt, szokása szerint a Twitteren vádolta veszélyes indulatkeltéssel Smollettet, és őt nevezte rasszistának, amiért a MAGA mellett kiálló milliókat okolta az állítólagos támadás miatt.

Furcsaságok a nyomozás alatt

A Chicagóban a héten kezdődött büntetőper már arról szól, hogy a színész valóban felbérelt-e 3 500 dollárért (jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,13 millió forint) egy nigériai testvérpárt, Abimbola és Olabinjo Osundairót, hogy hajtsák végre a kamu támadást. A két férfit Smollett az Empire forgatásán, illetve egy közeli edzőteremben ismerhette meg, egyikük szerepelt is egy extra jelenetben, és mindkét nigériai férfi feltörekvő színész, emellett testépítő.

Az elmúlt években az is kiderült többek között, hogy még a nyomozás elején a korábbi first lady, Michelle Obama volt kabinetfőnöke is kapcsolatba lépett az ügyet először vizsgálni kezdő Kim Foxx ügyésszel. Foxx ezután kiszállt az ügyből, arra hivatkozva, hogy „szabadságra megy” inkább.

A nigériai testvérpárt ugyan őrizetbe vették, de végül sosem vádolták meg végül a támadással, és a most indult perben is tanúként idézték be őket.

A rendőrség kezdetben a telefonjukon talált SMS-ek, és Instagram-üzenetek alapján próbálta rekonstruálni a történteket, de Abimbola Osundairo részletes vallomást is tett.

Ebből kiderült, hogy a színészt már korábban is ismerték, és Smollett kereste meg őket a támadás tervével.

Nyíltan megmondta nekik, hogy abban bízik, ha egy ilyen üggyel bekerül a hírekbe, még ismertebb lesz és ez elősegítheti az előadói karrierjét.

A „nagy rendező”

A tervezett „támadás” előtt többször is találkoztak és mindent pontosan megbeszéltek, például azt is, ki honnan érkezik majd a „bűntett” színhelyére és a „támadók” merre futnak majd el.

Smollett gondosan kiválasztotta a helyet, egy olyan utcát választva, ahol éjjel várhatóan már csak maguk lesznek, viszont több térfigyelő kamera is rögzíti majd a történteket, hogy legyen bizonyíték.

Még azt is a lelkükre kötötte, hogy a helyszínre ne taxival, vagy valamilyen utazásmegosztó szolgáltatást igénybe véve menjenek, nehogy ez alapján megtalálják őket később.

A „támadás” során gondosan ügyeltek rá, hogy

az egész elég látványos legyen a kameraképeken, de természetesen egyszer sem ütötték meg igazából a színészt.

Még az is kiderült, hogy mivel aznap érkeztek Chicagóba repülővel, de késett a gépük, erről szóltak Smollettnek is, a színésznek ezért kellett éjjel kettőig várnia, hogy „spontán” elmehessen a szendvicsbárba, majd hazasétálhasson.

Hiába ejtették egyszer a vádakat, új eljárás indult

Smollett végül feladta magát a rendőrségen a „támadás” után két nappal, ahol le is tartóztatták. Márciusban végül 16 rendbeli garázdaság miatt emeltek ellene vádat, de a színész ügyvédje eleve túlzásnak találta ezt, a színész pedig ártatlannak vallotta magát. A tárgyalásra áprilisban került volna sor, azonban végül az ügyészség elengedte a vádakat.

A fordulat azonban ekkor történt,

mivel Chicago városa beperelte Smollettet, míg a két nigériai színész Smollett ügyvédjeit.

Chicago hamis gyűlöletbűncselekménnyel vádolta meg, emellett azzal, hogy félrevezette a bűnüldöző szerveket, így az Illinois állami bíróságra vitték az ügyet, míg a két nigériai színész, Osundairék szövetségi rágalmazási pert indítottak, mivel szerintük a színész és jogi csapata hazudott arról, ami az éjszakán történt, és szerintük eleve a színész rendezte meg a támadást.

Ezután a szövetségi ügyészség ismét megnyitotta Smollett ügyét, 2019 augusztusában egy speciális ügyészt, Dan Webbet neveztek ki az ügy élére, aki 2020 februárjában arra jutott jelentésében, hogy Smollett hazudott, illetve 4 alkalommal félrevezette a chicagói rendőrséget.

Emiatt 2020 februárjában hat pontban ismét vádat emeltek a színész ellen garázdaság, hamis bejelentés gyanújával.

Smollett máig kitart amellett, hogy valódi bűncselekmény áldozata volt

Smollett máig tagadja a vádat és állítja, hogy valódi támadás áldozata volt, de a támadóival való korábbi ismerettségére nem tud magyarázatot adni –

védői azt állítják, hogy a két nigériai férfi valóban azért támadta meg a színészt, mert gyűlölték őt, míg a 3 500 dollárt valójában nem a támadásért, hanem egy videóklip megrendezéséért adta Smollett a két férfinak.

Emellett védőügyvédje, Nenye Uche szerint volt egy harmadik támadó is a helyszínen, de erre jelenleg semmilyen bizonyíték nem szolgál.

Míg a másik vádpontra, miszerint a színész félrevezette volna a chicagói rendőrséget, a védelem úgy reagált, hogy valójában a rendőrség hozott egy gyors ítéletet, amire a tárgyaláson az ügy egyik nyomozója, Michael Theis azzal cáfolta, hogy először valóban egy súlyos gyűlöletbűncselekményként kezelték az ügyet, és 20 nyomozó közel 3000 munkaórája volt az ügyben.

A per hétfőn is folytatódott, maga Smollett is megszólalt és kitartott amellett, hogy valódi támadás áldozata volt. Az ügyész fényképeket mutatott neki, amiken a támadói által állítólag a nyakába dobott hurok máshogy nézett ki akkor, amikor még az utcán volt, és azon azon a képen, amit a járőr testkamerája rögzített, aki a színész hívására elsőként a lakásához ért.

Smollett a különbséget azzal magyarázta, hogy a támadás után levette a nyakából a hurkot, majd hazaérve először a menedzserét hívta, aki viszont azt tanácsolta neki, hogy „ne babráljon a bizonyítékokkal”, ezért a rendőr kiérkezésekor visszatette azt, de nem pont ugyanúgy, ahogy a nyakába akasztották. A védelem stratégiája azon alapult, hogy a nigériai fivérek esetleg homofóbiátol hajtva támadták meg Smolletet, de a tárgyaláson a színésznek részletesen fel kellett tárnia, hogy korábban egy chicagói fürdő egyik privát kabinjában közösen drogoztak és szexkalandokat is folytattak a fivérekkel.

Ha Smollettet bűnösnek találják a két vádpontban, akár három év börtönt kaphat,

de szakértők szerint a színész büntetlen előélete miatt valószínűleg megússza pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával.

A karrierjén azonban valószínűleg már ez sem segít a jelek szerint.

A még mindig csak 39 éves színész nem csak az Empire-ben nem játszik már, de semmilyen más sorozatban, vagy filmben sem, teljesen eltűnt a nyilvánosság elől a tárgyalásokon való megjelenéseit leszámítva.

2019 óta egy filmet készített „B-Boy blues címmel, ami New York meleg, afroamerikai közösségéről szól. Ezt azonban már a saját költségén forgatta le.

NYITÓKÉP: Jussie Smollett / Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek