A száz legbefolyásosabb nő közé választotta Zuzana Čaputovát a Forbes

Szerző: Renczes Ágoston
2021.12.08. 11:21

A magazin listáján a 86. helyen van a szlovák elnök, a Forbes a Kuciak-gyilkosság utáni tiltakozásokban játszott szerepét emeli ki, ami Robert Fico lemondásához vezetett.

A száz legbefolyásosabb nő közé választotta Zuzana Čaputovát a Forbes

Beválogatta a világ száz legbefolyásosabb nője közé Zuzana Čaputová szlovák elnököt az amerikai Forbes magazin.

A szlovák elnök a lista 86. helyére került. A Forbes magazin azt emeli ki vele kapcsolatban, hogy

  • ő Szlovákia legfiatalabb és egyben első női elnöke;
  • a beiktatási beszédében megfogadta, hogy javítja az országa igazságszolgáltatását, és küzd a büntetlenség (mármint a korrupciós ügyek szereplőinek büntetlensége ellen – a szerk.) és a korrupció ellen;
  • az ő befolyása segített kirobbantani a 2018-as tiltakozásokat, amelyek „egy politikai korrupcióval foglalkozó riporter” meggyilkolása után lemondásra kényszerítették Robert Fico volt miniszterelnököt (Ján Kuciak oknyomozó újságíróról van szó, akit a menyasszonyával, Martina Kušnírovával együtt gyilkoltak meg. Čaputová még elnökjelöltként vett részt az emiatt kirobbant tiltakozásokon – a szerk.);
  • Čaputovát sokan úgy nevezik, mint „magányos politikai hangot a demagógia tengerében”.

Nincs valós hatalma, mégis befolyásos

Ugyanakkor az elnöki pozíció Szlovákiában is inkább csak reprezentatív, azaz

valós hatalommal Čaputová nem nagyon bír.

Így az igazságszolgáltatás megtisztításában sincs közvetlenül szerepe; bár ő nevezi ki a bírókat és a főügyészt, előbbieket a bírói kar, utóbbit pedig a parlament javaslata alapján teszi.

Nagyobb súlyt Szlovákiában az ad az elnöki posztnak, hogy az elnököt közvetlenül az emberek választják, és

az elnökválasztás egyfajta népszavazásként szokott működni.

2019-ben azzal, hogy Čaputová nagy többséggel nyert a függetlenként induló, ám a Robert Fico-féle Smer-SD támogatását élvező, Maroš Šefčovič karrierdiplomata előtt (ő jelenleg az Európai Bizottság egyik alelnöke), az emberek egyúttal a Fico-féle kormányzásról is véleményt mondtak – ahogy egyébként már 2014-ben is, amikor maga Robert Fico maradt alul a filantróp vállalkozóval, Andrej Kiskával szemben.

Čaputovának így közvetve van befolyása, az emberek figyelnek arra amit mond, és képes a kormánnyal vagy akár az ellenzékkel szemben ellenpólust képezni.

Ezt az is mutatja, hogy Robert Fico exminiszterelnök, az egyik legbefolyásosabb jelenlegi ellenzéki politikus őt tette meg az egyik legfőbb ellenségének, miután Čaputová alkotmányossági aggályok miatt nem írta ki a népszavazást az előrehozott választásról, amire Ficóék a szükséges mennyiségű aláírást is összegyűjtötték.

De Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter is előszeretettel támadta Čaputovát, amikor az kritizálta a kormány járványkezelését.

Már nem Merkel az első

A lista élére egyébként – ahol az elmúlt 18 évben három alkalom kivételével Angela Merkel szerepelt – ezúttal

MacKenzie Scott amerikai milliárdos filantróp, az Amazon-alapító Jeff Bezos volt felesége került.

Az indoklás szerint Scott az óriási vagyonát „értelmes és forradalmi módon adományozza el”.

A második helyre a Kamala Harrist, az Egyesült Államok alelnökét tette a Forbes, a harmadik Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke lett.

A közép-kelet-európai régióból még egy nő került fel a listára: a 22. helyen Krisztalina Georgieva bolgár közgazdász-politikus, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, a Világbank korábbi elnöke szerepel.

NYITÓKÉP: Zuzana Čapotová / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek