A szlovák elnök nem írna alá egy magyarországihoz hasonló melegellenes törvényt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.10. 11:30

Zuzana Čaputová sajnálja, hogy Szlovákia nem csatlakozott a magyar pedofiltörvényt elítélő országokhoz.

A szlovák elnök nem írna alá egy magyarországihoz hasonló melegellenes törvényt

Zuzana Čaputová csütörtök este LMBTQ-emberek szüleivel és családjaival találkozott, hogy arról beszélgessen velük, hogyan élnek Szlovákiában – írja a Denník N. A résztvevők között volt olyan szülő, akinek a transznemű fia öngyilkos lett, olyanok is, akiknek a lányaik egy párként közösen nevelnek gyereket, és olyan is, akinek a fia egy férfival házasodott össze Luxemburgban.

A beszélgetésen szóba került a pedofíliát a homoszexualitásal összemosó magyar pedofiltörvény is, amiről Čaputová azt mondta:

„Ha ilyen törény kerülne az asztalomra, biztosan nem írnám alá és megvétóznám. Ha megtörnék a vétómat, akkor a törvényt megtámadnám az alkotmánybíróságon. Ezért vagyok ott, ezért választottak meg, eszerint fogok cselekedni továbbra is.”

Zuzana Čaputová sajnálja, hogy Szlovákia nem csatlakozott a magyar pedofiltörvényt elítélő országokhoz. Azt mondta, ha a tiltakozás nem a kormányok szintjén, hanem

az elnökök szintjén történt volna, neki ugyanaz lenne az álláspontja, mint a tiltakozó levelet aláíró 17 uniós tagország vezetőjének.

Az államfő szerint a környező országokban romlik az LMBTQ-emberek helyzete; „végtelenül zavarja”, hogy politikai kártyaként használják őket, a mássággal riogatni pedig Čaputová szerint nem fair és rövidlátó.

Az államfő bírálta a katolikus egyház azon képviselőit is, akik elítélően nyilatkoznak az LMBTQ-emberekről. Ezt legutóbb egy lengyel püspök tette meg, aki az egyik legnagyobb szlovák vallási ünnep, Cirill és Metód napja alkalmából tartott nemzeti búcsún vendégeskedett és celebrált misét Nyitrán. Stanisław Gądecky a prédikációjában

bírálta az abortuszt, a válásokat, az öngyilkosságot, az eluralkodó liberalizmust és a homoszexualitással szembeni megbocsátást is.

Čaputová erről azt mondta, az ilyen kijelentéseket nem tudja értelmezni a keresztény tanítás kontextusában. „Így mondta Ferenc pápa: ne ítélkezzünk, hanem fogadjuk el őket”– fogalmazott az államfő, aki számára ez „abszolút a legfontosabb és alapvető”.

A katolikus egyházfő – akit a szlovákok háromnegyede pozitívan ítél meg – pont Čaputová meghívására érkezik majd szeptemberben többnapos látogatásra Szlovákiába, miután részt vett Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró misén, amit ő celebrál majd.

Bár a kultúrharc Szlovákiában nem olyan erős, mint Magyarországon, a szexuális kisebbségek jogai és az azonos neműek gyermekvállalalása a szlovákoknál is megosztó téma. Márciusban a parlamentben ülő radikális ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) képviselői egy alkotmánymódosító javaslattal megpróbálták beleírni az alkotmányba, hogy az ember nemi identitása nem változik, az a születéskori nem által meghatározott; illetve

magyarországi mintára azt, hogy az apa férfi és az anya nő.

A javaslatot a parlament nem szavazta meg, de azt a kormánykoalíció két jobboldali-populista pártjának, az Igor Matovič-féle OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) és a Sme rodinának (Család vagyunk) több képviselője is támogatta. 

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová Áder János társaságában a felújított borsi kastély átadásán 2020 júniusában. Zuzana Čaputová / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek