TikTok-sztár buktatta le véletlenül Basár el-Aszad Ferrarival furikázó rokonát Los Angelesben

2021.10.12. 18:25

Egy százmilliós Ferrarit vezetett, 300 000 forintos Valentino tréningnadrágban a Rodeo Driveon. Az érdeklődő videósnak egy piros lámpánál azt mondta, keményen dolgozik Amerikában, mint gyakornok.

TikTok-sztár buktatta le véletlenül Basár el-Aszad Ferrarival furikázó rokonát Los Angelesben

A szíriai polgárháború még tíz év után sem zárult le teljesen, de így is lerombolta az ország nagy részét és milliókat tett menekültté, akik most más országokban (főleg Törökországban és Libanonban) várják a sorsukat. Azt is tudni lehetett eddig, hogy Aszad tágabb rokonsága a polgárháborús viszonyokat kihasználva súlyos állami vagyontól szabadította meg az országot a polgárháború kellős közepén, amikor a nyugati embargó miatt ráadásul élelmiszerár-robbanás és így jelentős alultápláltság is sújtja az országot.

Most teljesen véletlenül egy kalifoniai TikTok sztár segített abban, hogy a szíriai állami korrupció egyik legnagyobb haszonélvezőjét is megtalálják, az Aszad-família tagjai ugyanis általában nem verik nagy dobra, hol élnek és milyen életstílust folytatnak.

A több milliós követetőtáborral rendelkező Daniel Mac videói egy egyszerű koncepció köré épülnek: Los Angeles Beverly Hills negyedéhez közel, a Rodeo Drive mellett kérdezi a pirosnál megálló, vagy tankoló luxuskocsik tulajdonosait, ugyan mégis mi a munkájuk, amiből ilyesmire telik nekik.

A szíriai elit pechjére október 3-án pedig éppen Ali Maklúfot, Aszad befolyásos unokatestvérének, Rámi Maklúfnak a fiát szúrta ki villáminterjúra, 

aki egy százmilliós Ferrari 488 Spiderben ült egy nővel. Róla később a Twitter kiderítette, hogy valószínűleg Michal Idan ismert izraeli fotómodell volt.

Amikor Daniel Mac annak rendje és módja szerint megkérdezte, honnan van az autó, Ali először zavartan azt válaszolta, dolgozik, mint gyakornok de a Ferrarit csak kibérelte.

Na és Kaliforniában még a bérlés sem olcsó mulatság egy ilyen drága sportkocsinál: egy árkategóriában hasonló autónál az átlagos ár négy órára alsó hangon 800 dollár, azaz 250 000 forint. Az nem derült ki, hogy valójában bérelte-e az autót.

Mr. Öt Százalék gyermekei

A videó után a szíriai emigráns közösség körében futótűz-szerűen terjedt el a felvétel. Mohamed apja, Rámi Basár el-Aszad szíriai diktátor unokatestvére, és az állami tulajdonú, egyedül engedélyezett telekommunikációs cég, a Syriatel vezérigazgatója is. Oknyomozó anyagok szerint a háború előtt egyszerűen a „Mr. Öt Százalék” nevet viselte, ami azt jelentette, hogy Maklúf minden Szíriában megvalósított komoly beruházás után ennyi kenőpénzt kért el, annak hiányában pedig a vállalkozást ellehetetlenítette.

Aszadéktól eltért az anyai unokatestvér életmódja is: rengeteg nyugati és dubaji túra; Damaszkusz továbbra is érintetlen villanegyedében, katonákkal és testőrökkel védett élet és a legjobb szabású olasz öltönyök.

Noha Rámi Maklúfról 2020 tavaszán több forrás alapján megírták, hirtelen elveszítette korábbi, óriási befolyását Aszad mellett, vagyona még így is óriási. Idősebb fia, Ali pedig eddig sem csinált titkot abból, hogy imádja a márkás cuccokat és a jó autókat, az viszont csak most, a Daniel Mac videóból derült ki, pontosan hogyan is tölti napjait a fia.

A tavaly kezdődött mellőzés ellenére Maklúf név Basár apja, Hafez óta az egyik legfontosabb és leginkább rettegett családi név Szíriában,

Rámi apja, Mohamed ugyanis a szíriai légierőnél dolgozott, amikor Hafez Aszad megismerte, hamarosan pedig a két alawita nagycsalád köré szerveződött a Baath-párti tábornokok rezsimjét leváltó egyszemélyi diktatúra. Az Európai Unió egyébként Rámi Maklúf ellen szankciókat is bevezetett 2011-ben, mivel őt a háborús bűnöket elkövető Aszad-rezsim pénzelésével vádolja. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium pedig elvben már 2008-ban befagyasztotta az összes amerikai bankbetétet és vagyontárgyat, ami a nevén volt.

A most kikerült videó külön pikantériája, hogy az Aszad-rezsim ma is, és évtizedek óta is a szomszédos Izrael elleni harcra, és gyűlöletre oktatja a szíriaiakat, és hivatalos célja a zsidó állam megsemmisítése is, mindezek ellenére azonban Ali mégis éppen egy izrael modellel kocsikázott le-föl a távoli Amerikában.

Ennek értelmében, ha utastársa valóban Idan vol,t Ali Maklúf szíriai törvényeket is sértett, amelyek szigorúan tiltják, és börtönnel sújtják az izraeli állampolgárokkal való, mindennemű érintkezést.

Ali Maklúf azonban ezzel nincs egyedül. A Los Angeles-i sajtó ugyanis nemrégen arra is fényt derített, hogy az ugyancsak korrupt üzelmeiről hírhedt egykori afgán védelmi miniszter, Abdul Rahim Vardak fia, Daúd Vardak ugyancsak Beverly Hillsben vásárolt villát méghozzá az igen zavaros, piramisjátékkal is foglalkozó Woodbridge Group közbenjárásával, közel egymillió dollárért, azaz 300 millió forintért.

NYITÓKÉP: Daniel Mac, YouTube

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek