Egy új brit szabály miatt világszerte szigorítják a kiskorúak közösségi médiás aktivitását

2021.09.05. 20:05

Kikapcsolt esti értesítéseket, szűrt hirdetéseket és leállított automatikus lejátszást is eredményezett az a brit törvény, amelynek előírásait a legtöbb techcég nem csak a szigetországban, hanem világszerte beépítette alkalmazásaiba.

Egy új brit szabály miatt világszerte szigorítják a kiskorúak közösségi médiás aktivitását

A TikTok kikapcsolta a késő esti értesítéseit, az Instagram nem hirdet célzottan a 18 éven aluliaknak, a YouTube pedig kikapcsolta a soron következő videók automatikus lejátszását a tizenéves felhasználóknak – egy sor szigorítás, melyet az Egyesült Királyságban érvényes, a fiatalok közösségimédia-használatára vonatkozó új szabályozások miatt vezettek be a nagy tech vállalatok.

Azonban nem csak a szigetországban, hanem a világ többi országában is bekapcsolták ezeket a módosításokat a kiskorú felhasználóiknak,

írja a Guardian. Az életkornak megfelelő tervezést előíró, a cégeket többmilliós birsággal fenyegető jogszabályt beterjesztő Beeban Kidron szerint ez mutatja, hogy egy közepes méretű ország, mint az Egyesült Királyság, hatással lehet a világ internethasználatára és kifejezi, hogy az internetes szolgáltatókkal sem kivételezik a törvénykezés.

A GDPR-törvényt egészítették ki

A szabályozást viszonylag kis hírverés mellett, a 2018-as, az európai adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t a brit jogba ültető adatvédelmi törvény kiegészítésként fogadták el.

Az alsóházon Theresa May szűk többségével simán átvitték az eredetit, végül a felsőházban több módosítást is kapott, így került bele Kidron szigorítása is.

A cégek kommunikációja szerint nem csak a brit szabályozás miatt szigorítottak. A Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy minden, mostanában életbe lépő szigorítás miatt kellett módosítaniuk, az Instagramot is birtokló Facebooknál is azt mondták: nem konkrétan emiatt változtattak.

A Twitter nem kommentálta, hogyan fogják betartani a brit jogszabályt – a mikroblogot egyébként is érik kritikák, hogy nem veszik túl komolyan az életkor ellenőrzését azon túl, hogy a felhasználó beírja, hány éves.

CÍMLAPKÉP: Kate Torline / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek