CDU-s képviselő: ha marhákra van felső limit, bevándorlókra miért nincs?

2021.08.13. 12:37

Hans-Jürgen Irmer kormánypárti képviselő videóban tette fel a kérdést, ami minden rasszistát foglalkoztathat Németországban. Nem kér elnézést.

CDU-s képviselő: ha marhákra van felső limit, bevándorlókra miért nincs?

Nem mindennapi kampányvideóval jelentkezett a választás előtt Hans-Jürgen Irmer, német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hesseni képviselője. A videót a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) marburgi önkormányzati képviselője, Liban Farah tette ki Twitterre. A láthatóan teljesen nyilvános, CDU-kampányanyagnak készült felvételen Irmer azon elmélkedik, valakinek végre a „normális, fehér emberekkel” is foglalkoznia kellene a politikában, és utána pedig arról beszél, hogy

ha a német Zöldek a mezőgazdaságban is megkövetelik, hogy istállónként legyen egy felső határ, és ez működik a szavasmarhatartásban, akkor miért nem követelnek felső limitet a bevándorlók behozatalára is.

Farah a videót Twitteren azzal osztotta meg, „Kedves CDU, egyetlen kérdés: akkor most a szüleim is szarvasmarhák?” - utalva arra, hogy a 26 esztendős tanácsnok szülei is menekültként érkeztek Németországba annak idején.

Ugyan Irmer videóját felháborodás követte, az Armin Laschet vezette CDU eddig semmiféle formában egyáltalán nem ítélte el rangidős Bundestag-képviselőjét, sőt meg sem szólaltak, miután fő választási riválisuk, a Zöldek, az SPD és a Linke is elítélte Irmer szavait. Sőt,

a párt vezetői a kampányidőszakban nem is reagáltak a követelésre, hogy elítéljék Irmert.

A Hessent a CDU-val közösen kormányzó helyi Zöldek frakcióvezetője, Jürgen Frömmrich például a megszólalással kapcsolatban úgy fogalmazott, „az, hogy embereket marhákhoz hasonlítanak, alapvetően ellenkezik az emberiesség legalapvetőbb elveivel is.”  Hozátette: bárki, aki a magát kereszténynek valló CDU-ban politizál jelenleg „elszégyellheti magát egy ilyesféle szófosás hallatán”.

Irmer szerint csak félreértelmezik a szavait

A felháborodás után reagált Hans-Jürgen Irmer is, aki azonban nem kért bocsánatot a videójában elhangzottakért, sőt közölte: a választási kampány miatt egyszerűen szándékosan félreértelmezik azt, amit valójában mondott, ezt pedig a regionális hírportál, a Hessenschau szerint felháborítónak is tartja a képviselő. Irmer nem is érti a felháborodást,

szerinte kommentárja mindennaposnak számít, és csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mind az állatkereskedelemben, mind a bevándorlásban kellenek az értelmes, racionális szabályok.

Hozzátette, elszólása arra vonatkozott, hogy a szerinte minden társadalmi kérdést túlszabályozni kívánó Zöldek valahogyan pont a bevándorlás területén nem ragaszkodnak ehhez.

Irmer pártja, a CDU azért helyben reagált arra, hogy képviselőjüket rasszizmussal vádolják. Elmondták, Irmer megszólalása ugyan nem tölti el őket túlzott örömmel, nem volt szerencsés, de ilyesmi a választási kampány során előfordul.

A nyugatnémet Hessen tartományban regionális választás egyébként utoljára 2018-ban volt. Mivel itt története során először a szélsőjobbos AfD (Alternatíva Németországnak) egyenesen 13 százalékot szerzett, a CDU-nak pedig kormányzása folytatásához össze kellett fognia a második helyezett zöldekkel, és a tartományi parlamentben még így is elég sovány a többségük, a helyi kormánypárt nem túlzottan igyekszik elítélni a szélsőjobboldalt, az idei választások előtt pedig akár még hasznot is remélhetnek az ilyen megszólalásokból, hiszen Armin Laschet kancellárjelölti kampánya során is sokszor emlegeti, hogy a Zöldek túl politikailag korrektek, klímaprogramjuk pedig óriási elnyomást jelentene a német polgárok mindennapi életére nézve.

Az új felmérések szerint ugyan a pusztító németországi árvizeket és extrém időjárást követően Annalena Baerbock zöld kancellárjelölt és pártja ismét javított támogatottságán, a 2021. szeptemberi választás favoritja azonban továbbra is Laschet és a CDU.

NYITÓKÉP: Hans-Jürgen Irmer, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek