Ezért nincs kép egy ideje az azonnalis cikkeknél, ha Facebookon megosztva olvasod őket

Szerző: Szűcs Donát
2021.07.28. 18:33

A probléma megoldódni látszik, a hibás pedig egy olyan EU-s irányelv, ami pont a sajtóorgánumok érdekeit hivatott megvédeni a techóriásoktól.

Ezért nincs kép egy ideje az azonnalis cikkeknél, ha Facebookon megosztva olvasod őket

Lassan egy hónapos az Új Azonnali, az új dizájn élesítése óta pedig a beérkező visszajelzések alapján folyamatosan igyekszünk finomhangolni az oldalt, a fejlesztőink segítségével orvosolni a kisebb és a nagyobb hibákat.

Az egyik legidegesítőbb ezek közül az volt, amikor észrevettük: nem jelennek meg a képek a megosztott cikkeink fölött Facebookon.

 Na, nem mindenhol: az Azonnali Facebook-oldalán még csak-csak rendben volt a dolog.

Azonban a cikkeink megosztásakor felugró előnézetablakban, a saját olvasói Facebook-csoportunkban (gyertek), és más Facebook-oldalakon, aki cikkeket osztott volna meg, azzal találkozott, hogy cím van, de a linkhez hozzátartozó kép sehol.

Elsőre apróságnak tűnhet a dolog, de egyáltalán nem az.

Talán köztudott, de a Facebook-posztok kép nélkül egész egyszerűen nem működnek: furcsán néznek ki, csak az emberek töredéke kattint rájuk.

Ezért aki Azonnali-cikkeket akart osztani, az vagy megtette kép nélkül (töredék elérés), vagy vette a fáradtságot és faramuci félmegoldásként feltöltött hozzá képet (a képre kattintva nem a link jön be, töredék elérés), vagy, és ez a legvalószínűbb, inkább hagyta a dolgot, megosztott a mi tartalmainkra épülő anyagot máshonnan. (A Magyar Kerékpárosklub például külön jelezte nekünk, hogy elnézést, de erre kényszerülnek, a posztjaik kép nélkül egyszerűen nem működnek.) 

Na de MIÉRT?

Természetesen rögtön nekifogtunk a hibakeresésnek. Mindent megtettünk Zuckerbergnek:

  • hadrendbe állítottuk a kódokat az oldalunkon, hogy a keresőrobotjuknak könnyű legyen megtalálni a képet;
  • bizonyítottuk a Facebooknak, hogy az Azonnali.hu domain tényleg a mi Facebook-oldalunkhoz tartozik;
  • bizonyítottuk azt is, hogy az Azonnalit kiadó cég üzemelteti a Facebook-oldalunkat.

De a probléma továbbra is fönnált – aztán rájöttünk a turpisságra. A hibás pedig egy uniós irányelv, méghozzá a „digitális egységes piacon a szerzői és szomszédos jogokról” szóló 2019/790-es számú, annak is a 15-ös cikkelye. Ebben többek között ez áll:

„A tagállamok rendelkeznek arról, hogy a sajtókiadványba foglalt művek szerzői megfelelő mértékben részesüljenek azokból a bevételekből, amelyeket a sajtókiadványok kiadói sajtókiadványaik felhasználásáért az információs társadalommal összefüggő szolgáltatást nyújtó szolgáltatóktól kapnak.” 

Az irányelveknek az EU-ban ugye az a sajátossága, hogy nem közvetlenül érvényesek (azok a rendeletek!), át kell ültetni őket a nemzeti jogrendszerbe, hogy alkalmazhatók legyenek. A Facebook nem pepecselt azzal, hogy megnézze, ez hol történt meg, megtörtént-e: úgy döntöttek, hogy a sajtóorgánumok tartalmait nem használják fel csak úgy, a felhasználóiknak nem „adják oda” azokat képes-ajánlószöveges teljességében a mi hozzájárulásunk nélkül.

Ezt a hozzájárulást megadtuk, reményeink szerint napok kérdése, és megoldódik a probléma.

Az EU-s szabály persze alapvetően üdvözlendő dolog.

Csakhogy a 21. század vastörvényei alól az Azonnali sem tudja sajnos kivonni magát: a forgalmunknak nagyon komoly hányada érkezik a Facebookról, az olvasóink óriási hányadát ott érjük el

– ebben a felállásban mi nem tehetjük meg azt, hogy ne egyezzünk bele abba, hogy a Facebook összes felhasználója a nyitóképeinket és a kiajánlószövegeink egy rövid részét kvázi elemelje a saját oldalára.

Szóval röviden: semmi pánik, remélhetőleg újra lesznek képek az azonnalis cikkek fölött Facebookon. Azon pedig továbbra is lehet és érdemes gondolkodni, mennyire van rendben, hogy 2021-re olyan függőségi viszonyok jellemzik az internetet, mint a magyar sajtóorgánumoké és a Facebooké.

NYITÓKÉP: Azonnali-grafika

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek