Védettségi kártya nélkül még gyerekek sem mehetnek be a gazdagréti tanuszodába

2021.06.30. 18:45

Szerkesztőségünkhöz egyik olvasónk juttatta el az erről szóló felhívást. Úszásoktatásra máshol egyébként kártya nélkül is járhat minden kiskorú.

Védettségi kártya nélkül még gyerekek sem mehetnek be a gazdagréti tanuszodába

Noha elvileg július elsejétől egy csomó lazítás lép majd életbe Magyarországon a járványügyi korlátozások feloldása után - így például a kötelező maszkviselés is eltűnhet -, a diszkriminatív védettségi igazolvány továbbra is számos helyre az egyetlen belépési lehetőséget jelenti. Mint kiderült, a napokkal ezelőtt átadott, nettó egymilliárd forintba került, makoveczi ihletésű organikus stílusban épített XI. kerületi, gazdagréti tanuszodában

még a kiskorúaknak is.

Egyik olvasónk hívta fel erre a figyelmet, és az ügyről azóta a helyi, Újbudai Lokálpatrióta című hírportál is beszámolt: egy, az uszoda bejáratához kifüggesztett hirdetmény szerint a hatályos törvények értelmében az oda járni szándékozó 18 éven aluli gyermekeknek védettségi kártyát kell felmutatniuk a belépéshez, Olvasónk szerint ugyan ők be vannak oltva, és kártyájuk is van, a gyermekük azonban még nem. Hozzátette, a csupán június 22-én a nagyközönség számára megnyitott uszoda így teljesen üresen tátong, míg annak szabadtéri strandrészét viszont szabadon használhatják az emberek.

A kifüggesztett, és a portál által fényképeken is dokumentált hirdetmény egészen pontosan úgy fogalmaz: az uszodai belépőjegy megváltásához, életkorra való tekintet nélkül csak védettségi plasztikkártyával és személyazonosító okmányokkal van lehetőség.

A hirdetmény egészen pontosan úgy fogalmaz:

„A belépés a Védettségi Igazolvány (sic!) valamint a személyazonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány / útlevél, illetve a 18. életévét be nem töltött, de 6. életévét betöltött személy esetén diákigazolvány) együttes bemutatásával lehetséges.”

Egy másik forrásunk, aki a tanuszodát fenntartókat fel is hívta, nem hivatalosan arról kapott tájékoztatást, hogy a helyzet addig nem változik, amíg a hatályos járványvédelmi intézkedéseket fel nem oldják, amúgy viszont, amennyiben egy gyermek úszásoktatásra akar járni, akkor fedett uszodába védettségi igazolvány nélkül is beengedik, igaz, Gazdagréten viszont ilyen úszótanfolyam egyelőre nincsen, noha tanuszodáról van szó.

A Lokálpatrióta arról is írt, hogy a környék az amúgy igencsak elhúzódó, és költségeiben is elszálló beruházást már évek óta, megváltásként várta, a hétköznap 8 és 20 óra, hétvégén pedig 9 és 18 óra között nyitvatartó uszoda a hőségben is felfrissülést, a civil úszóknak pedig sportolási lehetőséget is kínálna ugyanis. A védettségiigazolvány-kötelezettség ugyanakkor azt jelenti, hogy a 18 éven aluliak, akik az oltási kampánynak nem is voltak annak célpontjai, illetve sokáig a tudomány és számos ország kormánya is bizonytalankodott annak a kérdésében, nekik egyáltalán kell-e vakcina, az oltás hiányában egyáltalán nem léphetnek be a tanuszodába.

Holott az éppen nagyrészt nekik készült,

már ha Juhász Roland vagyongazdálkodási államtitkár június 22-i, a megnyitón elmondott szavaiból indulunk ki, amiket a Magyar Hírlap is közölt. De Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (a képen, fent) is arról beszélt, hogy a cél az, hogy járásonként vagy legalábbis járásnyira mindenkitől legyen tanuszoda, és minden gyermeknek legyen lehetősége az iskolai oktatás keretében sportolni.

Éppen ezért az iránt érdeklődtünk az uszodát fenntartó Magyar Nemzeti Sportközpontnál, meddig kívánják a tanuszodában a plasztikkártyás beléptetést fenntartani a 18 év alattiaknak, és hogy eleve miért döntöttek így. Ők azonban többszöri érdeklődésünkre is csak későbbre ígértek választ.

A védettségi igazolvány és az oltáskampány által teremtett, diszkriminatív helyzetet számos cikkben bemutattuk már, és egyik főszerkesztőnk, Bakó Bea még az Alkotmánybírósághoz is panasszal fordult az elvileg önkéntes alapú koronavírus-vakcinával be nem oltottak jogainak érdekében.

NYITÓKÉP: Gulyás Gergely / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek