Egy osztrák tartományban előnyt élveznek az álláskeresésnél az oltottak

Szerző: Techet Péter
2021.06.30. 19:35

Stájerországban augusztus elsejétől előnyben részesülnek az állami és tartományi állásokra jelentkezők közül azok, akiket már beoltottak a kínai koronavírus ellen.

Egy osztrák tartományban előnyt élveznek az álláskeresésnél az oltottak

Stájerország – azaz a Graz székhelyű osztrák tartomány – bejelentette: augusztus elsejétől új szabályok lépnek életbe a tartományi vagy állami cégeknél, alkalmazottaknál, és

az állásokra jelentkezők közül előnyben részesítik azokat, akik a kínai koronavírus ellen már mindkét oltásukat megkapták.

Christopher Daxler, a stájer kormány néppárti személyzeti ügyekért felelős tanácsnoka közölte: noha ők is tudják, hogy az oltás nem kötelező – ezért nem is teszik feltétellé az állások betöltésénél –, de szerinte meg lehet nevezni az oltottságot olyan előnyként, amely két azonosan alkalmas pályázó közül az oltottnak ad elsőbbséget.

A politikus úgy véli, döntésük egyértelmű kiállás az oltás fontossága mellett, és ezzel is segíthetik az oltási hajlandóságot.

A szabályozás mindazon állásokat érinti, amelyek stájer közalkalmazotti státusszal járnak, vagy stájer tartományi tulajdonban lévő cégeknél betöltendők. Ennek értelmében a tartományi egészségügyi dolgozókra vagy a tartományi iskolák tanáraira és egyéb munkatársaira is vonatkozna: ha valaki beoltott, könnyebben juthat álláshoz.

Mario Kunasek, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) stájer elnöke azonban bírálta a döntést, mert ez szerinte támadás azok ellen, akik még nincsenek beoltva, vagy eleve nem is akarják beoltatni magukat. Szerinte ha nincs oltási kötelezettség, nem lehet ilyen bujtatott módon a nem oltottakat diszkriminálni.

Ausztriában jelenleg a lakosság 53 százaléka már megkapta az első oltást.

A teljes védettséget jelentő második oltással pedig a lakosság 34 százaléka rendelkezik.

Noha Ausztriában relatív magas volt az oltásellenesek tábora is, ez folyamatosan csökken: májusban 27 százalék mondta azt, hogy semmiképpen vagy valószínűleg nem fogja magát beoltatni. Továbbra is többségben vannak azok (53 százalékkal), akik szerint nincs szükség kötelező oltásra.

NYITÓKÉP: Stájerországi oltáskampány a néppárti tartományelnökkel, Hermann Schützenhöferrel / Steirische Volkspartei, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek