Mi alapján dől el, hogy melyik rakétát szedi le az izraeli Vaskupola, és melyiket nem?

2021.05.17. 11:21

Esernyőt az eső ellen, Vaskupolát a rakéták ellen: szakértővel jártunk utána, hogyan működik Izrael légvédelmi rendszere.

Mi alapján dől el, hogy melyik rakétát szedi le az izraeli Vaskupola, és melyiket nem?

A több évtizede húzódó izraeli-palesztin konfliktus újabb állomásához érkeztünk el, amikor a Gázai övezetet irányító Hamasz terrorszervezet öt nap alatt megközelítőleg 2800 rakétát lőtt ki Izraelre – ez a szám pedig jelenleg is csak nő. Izrael azonban hozzá van szokva ahhoz, hogy állandóan konfliktus van az ország körül: az állam 1948-as kikiáltása óta ugyanis öt arab-izraeli háború zajlott le – amelyek izraeli győzelemmel zárultak –, illetve a kétezres évek elejétől magával a Hamasszal is már többször kisebb háborúkba keveredett a zsidó állam 2008-ban, 2012-ben és legutoljára 2014-ben.

A régóta izzó ellentéteket pedig tovább bonyolította Irán: a perzsa állam annak érdekében, hogy befolyását növelje és regionális ellenfeleit gyengítse, több terrorszervezetet is rakéták sokaságával fegyverzett fel – köztük például a Hamaszt is. Izrael erre többek között egy új, a világon egyedülálló rakétavédelmi rendszerrel válaszolt. 

Az ellenrakéta-rendszerek királynője?

Az ellenséges rakéták már a kétezres évek eleje óta komoly problémát okoztak Izraelnek. 2001 és 2011 között megközelítőleg 11 ezer rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, ami ellen egyedül az óvóhelyek nyújtottak menedéket. A Vaskupola-projektet 2007-ben – a második libanoni háború után – választotta ki az akkori védelmi miniszter Amir Peretz, végül a rendszert 2011 áprilisára sikerült üzembe helyezni, választ adva ezzel a Hamasz által kifejlesztett és Gázából kilőtt rövid hatótávolságú Khasszam-rakétákra.

Dr. Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője az Azonnalinak elmondta, hogy az egy amerikai-izraeli kollaboráció eredménye, amely rövid hatótávolságú, akár tömegesen érkező rakéták elfogására lett kifejlesztve.

A védelmi rendszer három részből áll:

1. egy radarból, ami pásztázza a területet, és beméri azokat a rakétákat, amelyeket kilőttek;

2. a kilőtt rakéták megsemmisítésére szolgáló ellenrakétákból;

3. illetve az irányítóközpontból.

 

Egy Vaskupola-üteg, amiből jelenleg kilencet használnak, egy 150 kilométer sugarú területet képes védelmezni, és három vagy négy kilövőállomást tartalmaz, amikből a Tamir-ellenrakétákat indítják – egy ilyen kilövőállomásban 20 rakéta található. Mindemellett ezek az ütegek igen mobilisak – pont azért, hogy könnyen pozíciót tudjanak váltani. Ez pár óra alatt lebonyolítható.

Dr. Kis-Benedek szerint ezeket az ütegeket elsősorban lakott területek és katonai létesítmények védelmére használják, és azért nem 100 százalékos hatékonysággal dolgoznak.

A Vaskupola kiszámítja az érkező rakéták pályáját és becsapódási helyét, amit összevet az adatbázisban található lakott területekkel és katonai létesítményekkel, és csak akkor küld rá ellenrakétát, ha ezek veszélyben vannak.

Egy Tamir-ellenrakéta ugyanis 90 ezer dollárba kerül, így vannak területek, amiket nem is védenek – mondja a szakértő. Hozzátette: az izraeliek által mondott 90 százalékos hatékonyságot azért nehéz ellenőrizni, mert ahhoz pontosan kéne tudni az ellenséges rakéták számát, és hogy abból mennyi csapódott be lakatlan területekre – amikre ugye a Vaskupola nem indít ellenrakétákat.

A Vaskupola fontos fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően képes több, komplex módon érkező veszélyforrást egyszerre is hatástalanítani, mint például rakétákat, drónokat vagy lövedéksortüzeket.

Exportcikk lett a Vaskupola

Kis-Benedek József elmondta, hogy az izraeliek jó pár országnak adtak már el a védelmi rendszerből, ami valójában a rövid hatótávolságú rakéták elleni védelemre alkalmas elsősorban – így vannak országok, akiknek nem is éri meg ilyet vásárolni. Ezért van az, hogy olyan országokat érdekel a Vaskupola, mint az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, India és egy pár ázsiai ország, akik számára az elmúlt napok rakétaözöne újabb bizonyítékként szolgálhatott a védelmi rendszer hatékonyságát illetően.

Dél-Korea – amely Izraelhez hasonló helyzetben van az Észak-Korea által jelentett rakétafenyegetettség okán – tavaly jelentette be, hogy egy Vaskupola-szerű légvédelmi rendszer kifejlesztésén dolgozik, persze a saját egyedi helyzetéhez igazítva.

Izrael légvédelmi rendszere azonban nem merül ki a Vaskupolában, pont a rendszer egyedisége miatt szükség volt olyan képességek kifejlesztésére is, ami közepes és nagy hatótávolságú rakéták ellen is alkalmas, a kis hatótávolságú Vaskupolát kiegészíti ugyanis a közepes hatótávolságú Dávid Parittyája és a nagy hatótávolságú rakétákból álló Nyíl.

FOTÓ: Egy Tamir-ellenrakéta indul neki az égnek. Izraeli Légierő / Twitter

Papp Gábor András
Papp Gábor András az Azonnali gyakornoka

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek