+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 15. csütörtök, 12:45
Kolozsváron nemcsak a lakhatás, hanem a kultúra is többe kerül, mint más erdélyi nagyvárosokban. A Székelyföldön viszont minden olcsóbb, Kézdivásárhely pedig a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

Az erdélyi, partiumi és bánáti nagyvárosok közül Kolozsvár a legdrágább, azt Brassó, illetve azzal szinte holtversenyben Temesvár követi, áll az Erdélystat legfrissebb kutatási beszámolójában. A székelyföldi régió legdrágább városa Kovászna megye székhelye, Sepiszentgyörgy lett, míg

 

Kézdivásárhely nemcsak a Székelyföld, hanem egész Erdély legolcsóbb városa.

 

A statisztikában komoly hagyománya van annak, hogy különféle módokon összehasonlítják az egyes városok megélhetési költségeit, így próbálva számszerűsíteni azt, vajon mennyivel is olcsóbb vagy drágább az élet az egyes településeken. Az Erdélystat portál kutatása során az egyes városok megélhetési költségeinek megállapításához összeállított „fogyasztói kosárban” összesen 43 termék és szolgáltatás súlyozott árát vette figyelembe: például a burgonya piaci árától a szemétszállítási díjon át az edzőtermi bérletig.

 

Ugyanakkor arra felhívták a figyelmet, hogy az adott város árszínvonala nem feltétlenül tükrözi az átlagos életszínvonalat.

 

Mint a közlemény írja: „Például Brassó megélhetési indexe 92,5 pont, ez azt jelenti, hogy ha Kolozsváron valakinek a megélhetéséhez napi száz lejre (vagyis napi 7 300 forintra – a szerk.) lenne szüksége, akkor Brassóban ugyanezeket a termékeket és szolgáltatásokat 92,5 lejért tudná megvásárolni, tehát Brassó „árelőnye” 7,5 százalék. Ugyanakkor valószínű, hogy Kolozsváron az átlagbérek is magasabbak, mint Brassóban, így lehetséges az, hogy a kolozsvári átlagos életszínvonal – a város viszonylagos drágasága ellenére – meghaladja a brassóit.”

 

Hogy állnak a magyarlakta városok?

 

A LEGNAGYOBB MAGYAR LAKOSSÁGGAL IS RENDELKEZŐ ERDÉLYI VÁROSOK MEGÉLHETÉSI INDEXE. FOTÓ: ERDÉLYSTAT

 

+ A tizenkét jelentős magyar lakossággal rendelkező város közül a legdrágább Kolozsvár.

 

Itt a legnagyobbak a lakhatási költségek, a legdrágább az élelmiszer, a vendéglők is drágábbak, mint a többi nagyvárosban, sőt, a kultúrafogyasztás is többe kerül, mint máshol.

 

+ A székelyföldi városok közül a legdrágább az élet Sepsiszentgyörgyön. Mint a közleményben írják „Itt a legköltségesebb az általános piaci élelmiszerek beszerzése, illetve relatív drága a lakhatás is. Ennek valószínű oka, hogy az albérletek iránti kereslet jelenleg nagy, viszont a kínálat alacsony, illetve

 

a magas ingatlanárakkal rendelkező, közeli Brassó is felfelé húzhatja a lakhatási költségeket.”

 

+ A legolcsóbb város Kézdivásárhely, itt 22,5 százalékkal alacsonyabbak a megélhetési költségek Kolozsvárhoz viszonyítva. A kutatás szerint Kézdivásárhelyen az élelmiszerek ára nem egy esetben még a kolozsvárit is meghaladja. Ugyanakkor mindezt ellensúlyozza, hogy a lakhatás, a vendéglátóipari egységekben fogyasztott (jelenleg házhoz szállított) kész élelmiszer, az utazás és a kultúra költségei Kézdivásárhelyen a legkedvezőbbek.

 

A teljes kutatási beszámolót az Erdélystat portálon tudod elolvasni.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali, 2018

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás