Kolozsváron a legdrágább az élet az erdélyi nagyvárosok közül

2021.04.15. 12:45

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, hanem a kultúra is többe kerül, mint más erdélyi nagyvárosokban. A Székelyföldön viszont minden olcsóbb, Kézdivásárhely pedig a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

Kolozsváron a legdrágább az élet az erdélyi nagyvárosok közül

Az erdélyi, partiumi és bánáti nagyvárosok közül Kolozsvár a legdrágább, azt Brassó, illetve azzal szinte holtversenyben Temesvár követi, áll az Erdélystat legfrissebb kutatási beszámolójában. A székelyföldi régió legdrágább városa Kovászna megye székhelye, Sepiszentgyörgy lett, míg

Kézdivásárhely nemcsak a Székelyföld, hanem egész Erdély legolcsóbb városa.

A statisztikában komoly hagyománya van annak, hogy különféle módokon összehasonlítják az egyes városok megélhetési költségeit, így próbálva számszerűsíteni azt, vajon mennyivel is olcsóbb vagy drágább az élet az egyes településeken. Az Erdélystat portál kutatása során az egyes városok megélhetési költségeinek megállapításához összeállított „fogyasztói kosárban” összesen 43 termék és szolgáltatás súlyozott árát vette figyelembe: például a burgonya piaci árától a szemétszállítási díjon át az edzőtermi bérletig.

Ugyanakkor arra felhívták a figyelmet, hogy az adott város árszínvonala nem feltétlenül tükrözi az átlagos életszínvonalat.

Mint a közlemény írja: „Például Brassó megélhetési indexe 92,5 pont, ez azt jelenti, hogy ha Kolozsváron valakinek a megélhetéséhez napi száz lejre (vagyis napi 7 300 forintra – a szerk.) lenne szüksége, akkor Brassóban ugyanezeket a termékeket és szolgáltatásokat 92,5 lejért tudná megvásárolni, tehát Brassó „árelőnye” 7,5 százalék. Ugyanakkor valószínű, hogy Kolozsváron az átlagbérek is magasabbak, mint Brassóban, így lehetséges az, hogy a kolozsvári átlagos életszínvonal – a város viszonylagos drágasága ellenére – meghaladja a brassóit.”

Hogy állnak a magyarlakta városok?

A LEGNAGYOBB MAGYAR LAKOSSÁGGAL IS RENDELKEZŐ ERDÉLYI VÁROSOK MEGÉLHETÉSI INDEXE. FOTÓ: ERDÉLYSTAT

+ A tizenkét jelentős magyar lakossággal rendelkező város közül a legdrágább Kolozsvár.

Itt a legnagyobbak a lakhatási költségek, a legdrágább az élelmiszer, a vendéglők is drágábbak, mint a többi nagyvárosban, sőt, a kultúrafogyasztás is többe kerül, mint máshol.

+ A székelyföldi városok közül a legdrágább az élet Sepsiszentgyörgyön. Mint a közleményben írják „Itt a legköltségesebb az általános piaci élelmiszerek beszerzése, illetve relatív drága a lakhatás is. Ennek valószínű oka, hogy az albérletek iránti kereslet jelenleg nagy, viszont a kínálat alacsony, illetve

a magas ingatlanárakkal rendelkező, közeli Brassó is felfelé húzhatja a lakhatási költségeket.”

+ A legolcsóbb város Kézdivásárhely, itt 22,5 százalékkal alacsonyabbak a megélhetési költségek Kolozsvárhoz viszonyítva. A kutatás szerint Kézdivásárhelyen az élelmiszerek ára nem egy esetben még a kolozsvárit is meghaladja. Ugyanakkor mindezt ellensúlyozza, hogy a lakhatás, a vendéglátóipari egységekben fogyasztott (jelenleg házhoz szállított) kész élelmiszer, az utazás és a kultúra költségei Kézdivásárhelyen a legkedvezőbbek.

A teljes kutatási beszámolót az Erdélystat portálon tudod elolvasni.

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali, 2018

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek