Káosz az olasz liberálisoknál, otthagyja őket a legendás politikusuk

Szerző: Techet Péter
2021.03.17. 19:54

Váratlanul jelentette be Emma Bonino, az euróföderalista Több Európa-párt szenátora, hogy visszalép. A párton belül ezzel nyílttá váltak a csatározások. Mutatjuk, merre tarthat a legendás politikus.

Káosz az olasz liberálisoknál, otthagyja őket a legendás politikusuk
„Nem veszek részt ebben az öldöklésben, emelt fejjel távozom”

közölte Emma Bonino szenátor saját pártjával, az euróföderalista Több Európával.

A legendás politikus az antiklerikális Radikális Párt színeiben vált az olasz feminizmus élharcosává, ezen szervezetben politizált a magyar Staller Ilona (Cicciolina) is. Bonino az egyház hatalmának visszaszorításáért, az abortuszért, a drogliberalizációért, a menekültek jogaiért állt ki már az 1970-es évek vége óta, amikor elkezdett politizálni. Jó viszonyt ápol a magyar származású filantróp üzletemberrel Soros Györggyel, valamint a Momentummal is. 2019. májusában Bonino is részt vett a magyarországi liberális párt EU-párti felvonulásán.

Most vasárnap azon háborodott fel, hogy jelenlegi pártja képtelen összehívni egy új kongresszust, és közben a párton belül kiéleződnek az ellentétek. Bonino azt is közölte, hogy lemond a szenátorságról is – elvégre a Több Európa színeiben választották be a római felsőházba. Bonino és a Több Európát eddig a szociálliberális Azzione-párttal alkotott közös frakciót.

Nem csak Bonino távozik, de a Több Európát főtitkára is:

Benedetto Della Vedova azért nyújtotta be a lemondását azonnali hatállyal, mert felháborítja, hogy „a Több Európát választmánya hónapok óta képtelen egy új kongresszus megtartásáról megállapodásra jutni”. Della Vedova amúgy külügyi államtitkárként tagja a jelenlegi Draghi-kormánynak is. Carlo Calenda, az Azzione-párt elnöke kiállt a két távozó politikus mellett, akikkel – a Több Európa helyett – továbbra is együttműködne.

BALRÓL JOBBRA: BENEDETTO DELLA VEDOVA, EMMA BONINO ÉS AZ AZZIONE-ELNÖK CARLO CALENDA. A TÖBB EURÓPÁBÓL TARTHATNAK A DEMOKRATÁKHOZ. FOTÓ: PE / FB

A Több Európát egységes pártként 2018-ban jött létre, amikor még radikális, berlusconista és euróföderalista kispártok koalícióját jelentette. Az egység azonban nem hozott nagyobb népszerűséget, a párt továbbra is 2-3 százalékon áll, éppen ezért nőnek a feszültségek a jövőt illetően. Jelenleg részei a Draghi-kormánynak és Calendáékkal alkotnak szoros politikai szövetséget. A Több Európa legértékesebb és legismertebb nevének, Emma Boninonak a távozásával azonban a párt sokak szemében értelmét vesztheti.

Vasárnap, amikor Bonino bejelentette távozását, egy másik párt is kongresszust tartott. A balközép Demokraták főtitkárrá választották Enrico Lettát, aki egyben kiadta a jelszót, hogy mindenkit, aki egykoron a Demokraták környékén volt, de eltávolodott, visszavár. Emma Bonino kapcsolata nagyon jó Lettával,

2013 és 2014 között ugyanis a Letta-kormányban volt külügyminiszter.

Nem kizárt tehát, hogy Bonino – aki a Demokratáknak nem volt tagja, mert az antiklerikális Radikálisoknál politizált – Lettához társulna be az olasz balközép egységének helyreállításában.

NYITÓKÉP: Több Európa-párt 2020-as kongresszusa / BDV, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek