Egyiptomban évszázadok óta először a keresztény és a zsidó vallás is tananyaggá válik

2021.03.08. 20:30

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat, akik így már az Ószövetséggel is megismerkedhetnek majd a Korán mellett.

Egyiptomban évszázadok óta először a keresztény és a zsidó vallás is tananyaggá válik

Egyiptom modern kori történetében először a kormány belefoglalta a tantervbe a muszlim vallásos ismeretek mellé az „összes ábrahámi vallás ismeretét” is. A lépést azzal indokolták, hogy a muszlim vallásos nevelés nem elég, a diákoknak más vallások „erkölcsi értékeit” is meg kell tanulniuk.

Faríd el-Bajjadi, az országot gyakorlatilag kormányzó védelmi és biztonsági tanács tagja erről szóló, február közepén megfogalmazott előterjesztését a kormány és az elnök ma fogadta el. Ezzel az ország modern történetében először ismerkedhetnek majd meg a közoktatásban tanulók hivatalos keretek között is a zsidóság és kereszténység alapelveivel, történetével és tanításaival.

Kamal Amer, a bizottság egy másik tagja üdvözölte azt, hogy az Oktatási Minisztérium már február 26-án befogadta a javaslatot, és akkor úgy fogalmazott:

„Abdel Fatah el-Sziszi elnök feltett szándéka, hogy az ifjúságnak megtanítsa az egymás iránti tisztelet, a tolerancia és a fanaticizmus és szélőségesség elutasításának értékeit

ezért is kezdte el a minisztérium a vallási türelmet is oktatni immár az iskolákban.”

El-Bajadi azonban nemcsak a vallási tolerancia mellett állt ki, egyes iszlám vallásos szövegek tananyagból való törlését is kezdeményezte az Arab nyelv, Történelem és Földrajz tantárgyakból, mondván, azok félreértelmezése a szélsőséges iszlamizmus felé taszítja az ifjakat.

Kamal Zakher újságíró, az Al-Monitornak azonban úgy nyilatkozott, a puszta tény, hogy a toleranciát bevették a tananyagba még nem fogja megváltoztatni azt, hogy Egyiptomban, főleg a szegényebb fiatalok körében az iszlám szélsőségesség továbbra is nagyon elterjedt és népszerű, a tiltás pedig csak még inkább vonzóvá tette ezeket a nézeteket.

El-Sziszi de-facto katonai rezsimje ugyanis a „terrorizmus elleni harc” jegyében megszüntette a lényegi szabad médiát,

és tömegesen hurcolja el nemcsak az iszlamista de a demokráciapárti ellenzékieket is veszélyes börtöneibe,

A volt honvédelmi miniszter. 2014 óta irányítja Egyiptomot vaskézzel, és a mindennél hatalmasabb hadsereg áldásával, miután 2013 nyarán, hadügyminisztereként az altábornagy megbuktatta az ország iszlamista elnökét, a Muszlim Testvériséghez tartozó Mohamed Murszit. Murszi a rendkívül zsúfolt torai fogolytáborba zárták, itt 2019-benn, tárgyalásán esett össze, és ezt követően rövidesen meghalt, független információforrások szerint azért, mert a börtönben elkapott betegségeit nem kezelték.

Nemrég az immár Bécsben működő CEU egyik egyiptomi diákját, Ahmed Szamírt is lefogták Sarm el-Seik közeli otthonában. A rezsim "terrorizmus támogatásával" gyanúsította meg egy neki tulajdonított Facebook-bejegyzés miatt, valójában azonban az egyiptomi nők jogairól szóló PhD-dolgozata zavarhatta a hatóságokat.

Az el-Sziszi rezsim rendkívül negatív nemzetközi megítélését most éppen az iszlamista-ellenes, és szekuláris fellépéssel próbálja meg javítani. Az elnök egyébként mélyen abortuszpárti is, nemrég  például nagy beszédet tartott a parlamentben arról, hogy az országban a mélyszegénység csak akkor számolható fel, ha erőszakkal korlátozzák a nők gyermekvállalását.

NYITÓKÉP: Claudia Gutierrez / USAID, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek