+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 8. hétfő, 20:30
Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat, akik így már az Ószövetséggel is megismerkedhetnek majd a Korán mellett.

Egyiptom modern kori történetében először a kormány belefoglalta a tantervbe a muszlim vallásos ismeretek mellé az „összes ábrahámi vallás ismeretét” is. A lépést azzal indokolták, hogy a muszlim vallásos nevelés nem elég, a diákoknak más vallások „erkölcsi értékeit” is meg kell tanulniuk.

 

Faríd el-Bajjadi, az országot gyakorlatilag kormányzó védelmi és biztonsági tanács tagja erről szóló, február közepén megfogalmazott előterjesztését a kormány és az elnök ma fogadta el. Ezzel az ország modern történetében először ismerkedhetnek majd meg a közoktatásban tanulók hivatalos keretek között is a zsidóság és kereszténység alapelveivel, történetével és tanításaival.

 

Kamal Amer, a bizottság egy másik tagja üdvözölte azt, hogy az Oktatási Minisztérium már február 26-án befogadta a javaslatot, és akkor úgy fogalmazott:

 

„Abdel Fatah el-Sziszi elnök feltett szándéka, hogy az ifjúságnak megtanítsa az egymás iránti tisztelet, a tolerancia és a fanaticizmus és szélőségesség elutasításának értékeit

 

ezért is kezdte el a minisztérium a vallási türelmet is oktatni immár az iskolákban.”

 

El-Bajadi azonban nemcsak a vallási tolerancia mellett állt ki, egyes iszlám vallásos szövegek tananyagból való törlését is kezdeményezte az Arab nyelv, Történelem és Földrajz tantárgyakból, mondván, azok félreértelmezése a szélsőséges iszlamizmus felé taszítja az ifjakat.

 

Kamal Zakher újságíró, az Al-Monitornak azonban úgy nyilatkozott, a puszta tény, hogy a toleranciát bevették a tananyagba még nem fogja megváltoztatni azt, hogy Egyiptomban, főleg a szegényebb fiatalok körében az iszlám szélsőségesség továbbra is nagyon elterjedt és népszerű, a tiltás pedig csak még inkább vonzóvá tette ezeket a nézeteket.

 

El-Sziszi de-facto katonai rezsimje ugyanis a „terrorizmus elleni harc” jegyében megszüntette a lényegi szabad médiát,

 

és tömegesen hurcolja el nemcsak az iszlamista de a demokráciapárti ellenzékieket is veszélyes börtöneibe,

 

A volt honvédelmi miniszter. 2014 óta irányítja Egyiptomot vaskézzel, és a mindennél hatalmasabb hadsereg áldásával, miután 2013 nyarán, hadügyminisztereként az altábornagy megbuktatta az ország iszlamista elnökét, a Muszlim Testvériséghez tartozó Mohamed Murszit. Murszi a rendkívül zsúfolt torai fogolytáborba zárták, itt 2019-benn, tárgyalásán esett össze, és ezt követően rövidesen meghalt, független információforrások szerint azért, mert a börtönben elkapott betegségeit nem kezelték.

 

Nemrég az immár Bécsben működő CEU egyik egyiptomi diákját, Ahmed Szamírt is lefogták Sarm el-Seik közeli otthonában. A rezsim "terrorizmus támogatásával" gyanúsította meg egy neki tulajdonított Facebook-bejegyzés miatt, valójában azonban az egyiptomi nők jogairól szóló PhD-dolgozata zavarhatta a hatóságokat.

 

Az el-Sziszi rezsim rendkívül negatív nemzetközi megítélését most éppen az iszlamista-ellenes, és szekuláris fellépéssel próbálja meg javítani. Az elnök egyébként mélyen abortuszpárti is, nemrég  például nagy beszédet tartott a parlamentben arról, hogy az országban a mélyszegénység csak akkor számolható fel, ha erőszakkal korlátozzák a nők gyermekvállalását.

NYITÓKÉP: Claudia Gutierrez / USAID, Flickr

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás