Ősi arab írással cselezik ki a diktatúrát az egyiptomi aktivisták

2021.05.28. 15:57

A 8. századi arabban még nem voltak mellékjelek a hosszú magánhangzókhoz, ezt csak ott vezették be, viszont a vallásos iskolákból és medreszékből sok egyiptomi ismeri az arab nyelvnek ezt a fajta írásmódját, most pedig a rezsim és a Facebook ellen is jól használják.

Ősi arab írással cselezik ki a diktatúrát az egyiptomi aktivisták

Mint ahogyan 2008-ban, vagy 2014-ben, a szomszédos Egyiptom számos polgára felháborodással, és dühvel figyelte Izrael mostani bombázásait Gáza civil lakossága ellen. Viszont, mivel a 2013-ban puccsal hatalomra került Abdel Fatah el-Sziszi tábornagy azóta egyre szigorodó diktatúrát és cenzúrát vezetett be az ország állampolgárainak közösségi média posztjaira ugyanúgy, mint a sajtóra nézve, ma igencsak megütheti a bokáját az, akinek a Facebookján, vagy a Twitterén az állambiztonság ellenzéki hangvételű bejegyzést talál.

Az Al-Monitor közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál most arról írt, hogy a gázai bombázások elleni, világszerte elterjedő palesztinpárti tüntetésekből és a tiltakozásból ugyanakkor az egyiptomiak sem akartak kimaradni, ezért

olyan írásmódot találtak, amit a Facebook és az Instagram algoritmusa sem tud beazonosítani egyiptomi arab nyelvű posztként, így egyelőre a kormányzat cenzorai sem tudják egyszerű kereséssel összeszedni a bejegyzéseket.

Az aktivisták ugyanis elkezdték a korai arab nyelv egy olyan írásmódját használni, amiben még nincsenek diakritikus mellékjelek. A héberhez hasonlóan ugyanis az arab ábécé is csak a mássalhangzókat és néhány magánhangzót (pl. alif - ا , ayn - ع ) írja le rendes betűként, és a 8. századig a többi mássalhangzót csupán a beszélt nyelv alapján „képzelték oda” a szövegben szereplő mássalhangzók rendje alapján (pont így írják le manapság a modern hébert is.)

A 8. században azután az arabba is bekerültek a magánhangzókat írásban is jelölő, a betűk alá, fölé bekerülő egyes mellékjelek, amik a modern arabban is tükröződnek (igaz csak részlegesen, sok mellékjel csupán a Koránban fordul elő, tehát kikopott). Ennek viszont az lett a következménye, hogy

ha teljesen ilyen mellékjelek nélkül írunk le egy arab szövegű posztot, azt a közösségi médiás algoritmusok most még nem ismerik fel arab szövegként, de az azt olvasó emberek igen.

Azok az aktivisták, akik még ennél is több biztonságot akarnak a rezsimmel szemben, mindehhez még extra szóközöket is adhatnak, úgy a szöveg végleg felismerhetetlenné válhat a gépi megfigyelés előtt.

سارکٮا ٮٮسحىل ڡىدىو ٮاللعه العرٮىه الڡصحى، ٮٮکلم ڡىه عں الارمه الڡلسطىٮىه، مع مراعاه ما ىلى: ١- المسارکاٮ ٮاللعه العرٮىه...

Posted by ‎نحو وصرف‎ on Tuesday, 18 May 2021

Gáza már csak azért is kényes téma az el-Sziszi rezsimnek, mert az általa megpuccsolt elődje, az azóta a börtönben meghalt Mohamed Murszi ahhoz

a Muszlim Testvériséghez tartozott, akik a még most is a Gázai Övezet belsejét uraló Hamasz mérsékeltebb, csak politikai eszközöket használó testvérmozgalma.

Az egyiptomi hadsereg, ami évtizedek óta harcolt az országban a Testvériség ellen, ezt sokáig nem is tűrte, a 2013-as puccs és Murszi bukása után Egyiptomban ismét törvényen kívül helyezték a testvériséget,

a katonai rezsim pedig minden politikai lépésüket figyeli és tiltja.

További következményként 2014-ben, el-Sziszi végleges hatalomra kerülése után a Gáza és Egyiptom között legális átjárást biztosító rafahi határátkelőt is lezárták, a gázaiak számos csempészalagútját pedig felrobbantották.

Most viszont nem csupán a Muszlim Testvériséget támogató, de minden olyan posztért könnyen őrizet és börtön járhat az országban, ami a gázai bombázásokkal bármilyen módon foglalkozik.

Ezért is kell ezeket a bejegyzéseket a különböző platformokon immár „rejtjelezni”.

De nem csupán ezért. Az aktivisták szerint mivel már számos példa volt arra, hogy a Facebook-posztok miatt nem csupán az állambiztonság csapott le egyiptomi aktivistákra, hanem maga a Facebook is a helyi hatalom igényei szerint cenzúrázza azokat, ezért a bejegyzések legfontosabb célja, hogy azok meg is tudjanak jelenni a platformon és el tudják érni a legfontosabb politikai aktivisták követőtáborát is.

Az Al-Monitor által megkérdezett szakértők szerint a legújabb gázai háború alatti egyiptomi akciók után csak idő kérdése, hogy a korai arab szöveget is megtanulja szűrni a Facebook, hosszú távon tehát a rejtjelezés nem jelent majd megoldást. Május folyamán azonban segítségével mégis több tere nyílt az egyiptomi politikai ellenzéknek és a disszidenseknek is a szabadabb vélemény-nyilvánításra. Az aktivisták május 21-én ezen kívül bojkott-kampányt is rendeztek a Facebook ellen, tömegesen adnak neki rossz értékelést a Google Playen és az App Store-ban és minden egyiptomit inkább más közösségi médiaplatformok használatára bátorítanak.

NYITÓKÉP: Dan Mason / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek