+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 1. hétfő, 17:07
Korrupció miatt két év felfüggesztett, egy év letöltendő.

Három év börtönre ítélték hétfő délután tiltott befolyásszerzésért Nicolas Sarkozyt, Franciaország volt jobboldali elnökét. Az ítélet a történelemben eddig példátlan módon egy volt államelnököt ítélt el korrupcióért. Az ítéletből két év börtön felfüggesztett, egy azonban letöltendő.

 

Sarkozynek azért kellett 2020 novemberében bíróság előtt megjelennie, mert azzal vádolták, hogy korábban megvesztegetett egy francia bírót.

 

Gilbert Azibert éppen az elnök első, 2007-es elnöki kampányának finanszírozását vizsgálta volna, de Sarkozy az ítélet szerint befolyásos posztot ajánlott neki, ha beavatja őt a vizsgálat részleteibe.

 

Az ügyészek annak ellenére is fenntartották a börtönbüntetéssel végződő vádat, hogy világos volt, Gilbert Azibert végül sohasem kapta meg a beígért állást. Ennek ellenére a bizonyítási eljárás alatt a vád szerint egyértelműen kiderült, hogy maga az ígéret már kimeríti a korrupció büntetési tételét. Ez annál is inkább így volt, mert titkos hangfelvételek kerültek elő arról, ahogyan 2014 februárjában Sarkozy ügyvédjével, Thierry Herzoggal egyeztetett a vesztegetési kísérletről.

 

Azibert és Herzog Sarkozyvel együtt kapott ugyanolyan, három éves börtönbüntetést most.

 

A tárgyalás alatt Sarkozy határozottan tagadott minden vádat. Korábban úgy nyilatkozott: „Sohasem volt összejátszás. Sem a fejemben, sem a valóságban. Így tisztázni kívánom a nevemet.” Szerinte a teljes, immár hat éve húzódó ügy ellene folytatott, egyszerű boszorkányüldözésnek minősül.

 

A most 66 éves Sarkozy, születési nevén Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa Franciaország első magyar származású elnökeként jobboldali pártja, az UMP (Unió a Népi Mozgalomért) élén 2007 és 2012 között vezette az államot. Nevéhez fűződik többek között, hogy elődjétől, Jacques Chiractól eltérően támogatta az amerikai vezetésű koalíció iraki háborúját, törvényekben rögzített komoly adócsökkentésekkel támogatta a gazdagokat, és már 2007-ben elkezdte a francia „nemzetbiztonsági állam” jelentős megerősítését is, akkor éppen az önkéntes biometrikus adatgyűjtést  tette lehetővé az ország területén utazóktól.

 

Első, ötéves terminusát követően 2012-ben csúnyán kikapott a szocialista Francois Hollande-tól. Emmanuel Macron elnöksége óta Sarközy többször is feltűnt a regnáló francia elnök környezetében.

 

FOTÓ: Richard Pichet / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás