Egy év letöltendő börtönt kapott Nicolas Sarkozy volt francia elnök

2021.03.01. 17:07

Korrupció miatt két év felfüggesztett, egy év letöltendő.

Egy év letöltendő börtönt kapott Nicolas Sarkozy volt francia elnök

Három év börtönre ítélték hétfő délután tiltott befolyásszerzésért Nicolas Sarkozyt, Franciaország volt jobboldali elnökét. Az ítélet a történelemben eddig példátlan módon egy volt államelnököt ítélt el korrupcióért. Az ítéletből két év börtön felfüggesztett, egy azonban letöltendő.

Sarkozynek azért kellett 2020 novemberében bíróság előtt megjelennie, mert azzal vádolták, hogy korábban megvesztegetett egy francia bírót.

Gilbert Azibert éppen az elnök első, 2007-es elnöki kampányának finanszírozását vizsgálta volna, de Sarkozy az ítélet szerint befolyásos posztot ajánlott neki, ha beavatja őt a vizsgálat részleteibe.

Az ügyészek annak ellenére is fenntartották a börtönbüntetéssel végződő vádat, hogy világos volt, Gilbert Azibert végül sohasem kapta meg a beígért állást. Ennek ellenére a bizonyítási eljárás alatt a vád szerint egyértelműen kiderült, hogy maga az ígéret már kimeríti a korrupció büntetési tételét. Ez annál is inkább így volt, mert titkos hangfelvételek kerültek elő arról, ahogyan 2014 februárjában Sarkozy ügyvédjével, Thierry Herzoggal egyeztetett a vesztegetési kísérletről.

Azibert és Herzog Sarkozyvel együtt kapott ugyanolyan, három éves börtönbüntetést most.

A tárgyalás alatt Sarkozy határozottan tagadott minden vádat. Korábban úgy nyilatkozott: „Sohasem volt összejátszás. Sem a fejemben, sem a valóságban. Így tisztázni kívánom a nevemet.” Szerinte a teljes, immár hat éve húzódó ügy ellene folytatott, egyszerű boszorkányüldözésnek minősül.

A most 66 éves Sarkozy, születési nevén Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa Franciaország első magyar származású elnökeként jobboldali pártja, az UMP (Unió a Népi Mozgalomért) élén 2007 és 2012 között vezette az államot. Nevéhez fűződik többek között, hogy elődjétől, Jacques Chiractól eltérően támogatta az amerikai vezetésű koalíció iraki háborúját, törvényekben rögzített komoly adócsökkentésekkel támogatta a gazdagokat, és már 2007-ben elkezdte a francia „nemzetbiztonsági állam” jelentős megerősítését is, akkor éppen az önkéntes biometrikus adatgyűjtést  tette lehetővé az ország területén utazóktól.

Első, ötéves terminusát követően 2012-ben csúnyán kikapott a szocialista Francois Hollande-tól. Emmanuel Macron elnöksége óta Sarközy többször is feltűnt a regnáló francia elnök környezetében.

FOTÓ: Richard Pichet / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek