+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 16. kedd, 08:51
Noha Németországban elvileg március 7-től megkezdődhetnek a nyitások – ha a fertőzési számok lehetővé teszik azt –, több politikus is jóval pesszimistább. Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke azt mondta: idén bizonyosan elmarad a húsvéti szünet is emiatt.

A berlini szövetségi kormány a tizenhat tartományi miniszterelnökkel múlt héten úgy döntött:

 

a jelenleg is érvényben lévő szigorú lockdown-szabályok legalább március 7-ig nem lesznek feloldva

 

– ezek értelmében jelenleg az éttermek, kávézók, boltok, kulturális és sportlétesítmények mind zárva vannak. Egyetlen kivétel lehet: a fodrászok március 1-ével kinyithatnak.

 

A március 7-i nyitás sincs azonban kőbe vésve. A megállapodás értelmében ugyanis

 

akkor lehet nyitni, ha országosan egy hét alatt a 100 ezer lakosra jutó fertőzések száma nem haladja meg a 35-öt

 

– noha korábban az ötvenes szám volt az irányadó. Jelenleg is vannak már – főleg az északi, délnyugati és pár bajor területen – olyan körzetek, amelyekben jóval 35 alatt van ez a szám, de a berlini döntés értelmében ők is csak akkor nyithatnak ki, ha szövetségi szinten is kijön a 35-ös átlag. Angela Merkel viszont nem tudta pontosan megmondani, hogy ezen 35-ös számnak hány napig kell fennállnia ahhoz, hogy el lehessen rendelni a nyitást. A múlt heti sajtótájékoztatón a kancellár csak annyit mondott: „három és öt nap“ közötti időintervallumban végig 35 alatt kell lennie a 100 ezerre jutó heti fertőzési átlagnak.

 

Az ellenzék élesen bírálta a kormányt a döntésért. Katrin Göring-Eckhardt, a Zöldek frakcióvezetője „hatalmas kudarcról“ beszélt a Merkel-kormány politikája kapcsán. Christian Lindner, a jobboldali liberális FDP elnök-frakcióvezetője „kiábrándítónak“ nevezte a döntéseket, szerinte

 

„az emberek egy hajnyírásnál többet várnak most már“.

 

Dietmar Bartsch, a kommunista Linke frakcióvezetője szerint Németország „Európa oltási pincéje lett“, amivel a nagyon lassú oltási politikára utalt. Alice Weidel, a szélsőjobboldali AfD frakcióvezetője pedig „alkotmánysértést“ emlegetett annak kapcsán, hogy Merkel és a tizenhat tartományi miniszterelnök nem tájékoztatta előzetesen a Bundestagot a tervezett döntésekről.

 

A hangulatot tovább fokozta, hogy a Bild am Sonntag jobboldali bulvárlapnak Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke azt mondta:

 

„Idén Németországban sajnos nem lehetséges a húsvéti szünet“,

 

a politikus szerint ugyanis a túlzott mobilitás megint bellobbantaná a kínai koronavírus-fertőzéseket.

 

MICHAEL KRETSCHMER SZÁSZ MINISZTERELNÖK A HELYI SZORB KISEBBSÉG FARSANGI SÜTEMÉNYEIT AZÉRT ELFOGADTA. FOTÓ: MK / FB

 

Ez már Markus Söder bajor keresztényszociális miniszterelnöknek is sok(k) volt, holott a politikus a kemény lockdownpolitika híve. A politikus azt mondta, hogy húsvétig – ami idén április 4-én lesz – nagyon sok minden történhet, azaz ő nem merne előrejelzésekbe bocsátkozni. Söder mérsékeltebb hangvételét az is magyarázhatja, hogy a politikus – akinek jó esélye van a CDU/CSU közös kancellárjelöltjévé is válnia – az utóbbi időben jelentősen vesztett eddigi hatalmas népszerűségéből. Miközben pár hónapja Bajorországban még 70 százalék felett volt a népszerűsége, egy hónap alatt húsz százalékot zuhant – és most már 44 százalék azt mondja, hogy elégedetlen a politikussal.

 

NYITÓKÉP: Michael Kretschmer (baloldalt) szász miniszterelnök sajtótájékoztatót tart / MK, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Józsefváros is csatlakozott azon kerületek listájához, ahol a vendéglátósok parkolóhelyekre is berendezhetik a teraszukat. De mekkora segítséget jelent ez nekik? Megkérdeztük!

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Észtország, Litvánia és Lettország is eleget tett a csehek kérésének, és kiutasítottak több olyan orosz diplomatát, akikről felmerült a gyanú, hogy kémek lehetnek.

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás