Szász miniszterelnök: Idén nem lesz húsvéti szünet!

Szerző: Techet Péter
2021.02.16. 08:51

Noha Németországban elvileg március 7-től megkezdődhetnek a nyitások – ha a fertőzési számok lehetővé teszik azt –, több politikus is jóval pesszimistább. Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke azt mondta: idén bizonyosan elmarad a húsvéti szünet is emiatt.

Szász miniszterelnök: Idén nem lesz húsvéti szünet!

A berlini szövetségi kormány a tizenhat tartományi miniszterelnökkel múlt héten úgy döntött:

a jelenleg is érvényben lévő szigorú lockdown-szabályok legalább március 7-ig nem lesznek feloldva

– ezek értelmében jelenleg az éttermek, kávézók, boltok, kulturális és sportlétesítmények mind zárva vannak. Egyetlen kivétel lehet: a fodrászok március 1-ével kinyithatnak.

A március 7-i nyitás sincs azonban kőbe vésve. A megállapodás értelmében ugyanis

akkor lehet nyitni, ha országosan egy hét alatt a 100 ezer lakosra jutó fertőzések száma nem haladja meg a 35-öt

– noha korábban az ötvenes szám volt az irányadó. Jelenleg is vannak már – főleg az északi, délnyugati és pár bajor területen – olyan körzetek, amelyekben jóval 35 alatt van ez a szám, de a berlini döntés értelmében ők is csak akkor nyithatnak ki, ha szövetségi szinten is kijön a 35-ös átlag. Angela Merkel viszont nem tudta pontosan megmondani, hogy ezen 35-ös számnak hány napig kell fennállnia ahhoz, hogy el lehessen rendelni a nyitást. A múlt heti sajtótájékoztatón a kancellár csak annyit mondott: „három és öt nap“ közötti időintervallumban végig 35 alatt kell lennie a 100 ezerre jutó heti fertőzési átlagnak.

Az ellenzék élesen bírálta a kormányt a döntésért. Katrin Göring-Eckhardt, a Zöldek frakcióvezetője „hatalmas kudarcról“ beszélt a Merkel-kormány politikája kapcsán. Christian Lindner, a jobboldali liberális FDP elnök-frakcióvezetője „kiábrándítónak“ nevezte a döntéseket, szerinte

„az emberek egy hajnyírásnál többet várnak most már“.

Dietmar Bartsch, a kommunista Linke frakcióvezetője szerint Németország „Európa oltási pincéje lett“, amivel a nagyon lassú oltási politikára utalt. Alice Weidel, a szélsőjobboldali AfD frakcióvezetője pedig „alkotmánysértést“ emlegetett annak kapcsán, hogy Merkel és a tizenhat tartományi miniszterelnök nem tájékoztatta előzetesen a Bundestagot a tervezett döntésekről.

A hangulatot tovább fokozta, hogy a Bild am Sonntag jobboldali bulvárlapnak Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke azt mondta:

„Idén Németországban sajnos nem lehetséges a húsvéti szünet“,

a politikus szerint ugyanis a túlzott mobilitás megint bellobbantaná a kínai koronavírus-fertőzéseket.

MICHAEL KRETSCHMER SZÁSZ MINISZTERELNÖK A HELYI SZORB KISEBBSÉG FARSANGI SÜTEMÉNYEIT AZÉRT ELFOGADTA. FOTÓ: MK / FB

Ez már Markus Söder bajor keresztényszociális miniszterelnöknek is sok(k) volt, holott a politikus a kemény lockdownpolitika híve. A politikus azt mondta, hogy húsvétig – ami idén április 4-én lesz – nagyon sok minden történhet, azaz ő nem merne előrejelzésekbe bocsátkozni. Söder mérsékeltebb hangvételét az is magyarázhatja, hogy a politikus – akinek jó esélye van a CDU/CSU közös kancellárjelöltjévé is válnia – az utóbbi időben jelentősen vesztett eddigi hatalmas népszerűségéből. Miközben pár hónapja Bajorországban még 70 százalék felett volt a népszerűsége, egy hónap alatt húsz százalékot zuhant – és most már 44 százalék azt mondja, hogy elégedetlen a politikussal.

NYITÓKÉP: Michael Kretschmer (baloldalt) szász miniszterelnök sajtótájékoztatót tart / MK, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek