Téged zavarnak a pánikkeltő koronavírusos hírek?

2021.01.26. 17:10

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj? Szavazz!

Téged zavarnak a pánikkeltő koronavírusos hírek?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Január 25-ére, hétfőre virradóan 56-an haltak meg koronavírus-fertőzéssel összefüggő okok miatt, így a hivatalos statisztikák szerint átlépte a koronavírus-járványban elhunytak száma a 12 ezer főt. Erről a magyar média a következőképpen számolt be:

A szomorú a képen az, hogy a hírről beszámoló nyolc médiumból mindössze egynek, a Szeretlek Magyarországnak sikerült a címben vagy a leadben – ami ugye a cikk legfontosabb információit hivatott megmutatni az olvasónak – leírnia, hogy nem a világvégét kell látni a mortalitás kétségtelenül szomorú számában.

Ugyanis a magyar járványügyi statisztikák alapvetően javulnak:

utoljára októberben voltak ennyire kevesen a kórházban és a lélegeztetőgépen, mint most hétfőn, és a napi halálesetek száma is november elején volt ennyire alacsony.

Csakhogy – mint arra Nyáry Krisztián író is felhívta a figyelmet – „ami akkor növekedett, az ma szerencsére csökken: akkor háromszorosa volt a fertőzöttek száma a gyógyultakénak, ma több mint kétszer annyi a gyógyult, mint a fertőzött”.

Mi az Azonnalinál igyekszünk nem beállni a koronavírus-paráztatók kórusába – hogy ez mennyire sikerül, azt nektek kell megítélnetek, szívesen fogadjuk a kritikát is –, az azonban biztos, hogy a közéletünkre nincs jó hatással, ha az emberek lépten-nyomon olyan híradásokkal találkoznak, amiket olvasva inkább rettegve magzatpózban bebújnának a sarokba.

De ítéljétek meg ti, hogy pontosan hogyan vélekedtek arról a negatív információcunamiról, amivel nap mint találkoztok a sajtóban!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek