Visszaüthet a republikánus szenátorokra, ha megszavazzák Trump impeachmentjét

2021.01.22. 16:45

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról, de választói 2022-ben megbosszulhatják a republikánus szenátorokon, ha a volt elnök ellen szavaznak.

Visszaüthet a republikánus szenátorokra, ha megszavazzák Trump impeachmentjét

Februárra halaszthatja az Egyesült Államok Szenátusa a Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárást (impeachment), melynek megkezdéséről még elnökségének végén, január 13-án döntöttek a demokrata többségű Képviselőházban. Az ok a Capitolium épületének ostroma előtti és alatti viselkedése volt, lázadás szításával vádolják. A vádeljárás során a Szenátusnak kétharmaddal kellene megerősítenie Trump bűnösségét, hogy a volt elnököt ténylegesen elítéljék.

Acsúsztatást a szenátusi republikánusok kérik a demokratáktól, írja a BBC, hogy

a volt elnöknek több ideje legyen felkészülni a védekezésre.

Egyes demokrata szenátorok hajlanak a halasztásra, mert így több idejük maradna a Biden-féle kormánytagok meghallgatására. Más demokraták szerint viszont az alkotmányos vádeljárás minél gyorsabb lezárása jobbat tenne, könnyebb lenne tiszta lapot nyitni, lezárni a múltat.    

De hogyan lehetséges az, hogy a már leköszönt, a Fehér Házat január 20-án helikopterrel elhagyó elnök ellen folyamatban marad az eljárás? Bár az Alkotmány a hivatalban lévő elnökre vonatkoztatja az vádeljárást, alkotmányjogászok szerint

a Trump elleni eljárás érvényben marad, mert még a hivatali idejében indult meg,

mondja el az Azonnalinak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Így tehát előállhat az a groteszk helyzet, hogy a már leköszönt elnököt kötelezik lemondásra.

De van azért gyakorlati jelentősége is az eljárásnak, mondja Magyarics, mert ha sikeres lesz, és megszavazza a Szenátus az impeachmentet, akkor

Trump többet nem indulhat elnökválasztáson.

Így a pártok kivehetik a választók kezéből a döntést, diszkvalifikálhatják Trumpot úgy, hogy tudható, a Republikánus Párt választóinak többsége Trump mögött áll, mondja Magyarics.

A republikánus szenátorok tehát most leszámolhatnának Trumppal, ha beállnak a demokrata szenátorok mögé, és megszavazzák a vádeljárást, összehozzák a szükséges kétharmadot. Megtehetik ezt azért, hogy végképp leszámoljanak a Trump-i örökséggel, vagy mert esetleg veszélyesnek érzik a volt elnök pártalapítási ambícióit, amelyekről a Jerusalem Post írt: Hazafias Párt néven alapítana pártot Trump a pletykák szerint. Egy esetleges új Trump-párt ugyanis a Republikánus Párt szavazóit szipkázná el.

Magyarics szerint a két párt annyira lefedi a társadalmi csoportokat, hogy nem lenne honnan elég választót elcsábítania Trumpnak, emellett rengeteg pénzre és óriási csapatra lenne szükség a pártalapításhoz: 50 államra kiterjedő szervezet, aktivisták, minden választási körzetre kiterjedő stáb.   

De mégis visszaüthet a népharag: Magyarics emlékeztet rá, hogy az USA-ban 2022-ben félidős (mid-term) választások lesznek, a Szenátus 100 helyéből 34-ről döntene ittk.

És ha egy republikánus szenátor most esetleg Trump ellen szavaz, a szavazók megbüntethetik 2022-ben úgy, hogy nem szavaznak rá a párton belüli előválasztáson.

Így végsősoron mégiscsak a szavazók döntése érvényesülhet Trump politikai sorsának alakulásában.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek