+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 22. péntek, 16:45
A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról, de választói 2022-ben megbosszulhatják a republikánus szenátorokon, ha a volt elnök ellen szavaznak.

Februárra halaszthatja az Egyesült Államok Szenátusa a Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárást (impeachment), melynek megkezdéséről még elnökségének végén, január 13-án döntöttek a demokrata többségű Képviselőházban. Az ok a Capitolium épületének ostroma előtti és alatti viselkedése volt, lázadás szításával vádolják. A vádeljárás során a Szenátusnak kétharmaddal kellene megerősítenie Trump bűnösségét, hogy a volt elnököt ténylegesen elítéljék.

 

Acsúsztatást a szenátusi republikánusok kérik a demokratáktól, írja a BBC, hogy

 

a volt elnöknek több ideje legyen felkészülni a védekezésre.

 

Egyes demokrata szenátorok hajlanak a halasztásra, mert így több idejük maradna a Biden-féle kormánytagok meghallgatására. Más demokraták szerint viszont az alkotmányos vádeljárás minél gyorsabb lezárása jobbat tenne, könnyebb lenne tiszta lapot nyitni, lezárni a múltat.    

 

De hogyan lehetséges az, hogy a már leköszönt, a Fehér Házat január 20-án helikopterrel elhagyó elnök ellen folyamatban marad az eljárás? Bár az Alkotmány a hivatalban lévő elnökre vonatkoztatja az vádeljárást, alkotmányjogászok szerint

 

a Trump elleni eljárás érvényben marad, mert még a hivatali idejében indult meg,

 

mondja el az Azonnalinak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Így tehát előállhat az a groteszk helyzet, hogy a már leköszönt elnököt kötelezik lemondásra.

 

De van azért gyakorlati jelentősége is az eljárásnak, mondja Magyarics, mert ha sikeres lesz, és megszavazza a Szenátus az impeachmentet, akkor

 

Trump többet nem indulhat elnökválasztáson.

 

Így a pártok kivehetik a választók kezéből a döntést, diszkvalifikálhatják Trumpot úgy, hogy tudható, a Republikánus Párt választóinak többsége Trump mögött áll, mondja Magyarics.

 

A republikánus szenátorok tehát most leszámolhatnának Trumppal, ha beállnak a demokrata szenátorok mögé, és megszavazzák a vádeljárást, összehozzák a szükséges kétharmadot. Megtehetik ezt azért, hogy végképp leszámoljanak a Trump-i örökséggel, vagy mert esetleg veszélyesnek érzik a volt elnök pártalapítási ambícióit, amelyekről a Jerusalem Post írt: Hazafias Párt néven alapítana pártot Trump a pletykák szerint. Egy esetleges új Trump-párt ugyanis a Republikánus Párt szavazóit szipkázná el.

 

Magyarics szerint a két párt annyira lefedi a társadalmi csoportokat, hogy nem lenne honnan elég választót elcsábítania Trumpnak, emellett rengeteg pénzre és óriási csapatra lenne szükség a pártalapításhoz: 50 államra kiterjedő szervezet, aktivisták, minden választási körzetre kiterjedő stáb.   

 

De mégis visszaüthet a népharag: Magyarics emlékeztet rá, hogy az USA-ban 2022-ben félidős (mid-term) választások lesznek, a Szenátus 100 helyéből 34-ről döntene ittk.

 

És ha egy republikánus szenátor most esetleg Trump ellen szavaz, a szavazók megbüntethetik 2022-ben úgy, hogy nem szavaznak rá a párton belüli előválasztáson.

 

Így végsősoron mégiscsak a szavazók döntése érvényesülhet Trump politikai sorsának alakulásában.

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás