+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 22. péntek, 16:45
A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról, de választói 2022-ben megbosszulhatják a republikánus szenátorokon, ha a volt elnök ellen szavaznak.

Februárra halaszthatja az Egyesült Államok Szenátusa a Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárást (impeachment), melynek megkezdéséről még elnökségének végén, január 13-án döntöttek a demokrata többségű Képviselőházban. Az ok a Capitolium épületének ostroma előtti és alatti viselkedése volt, lázadás szításával vádolják. A vádeljárás során a Szenátusnak kétharmaddal kellene megerősítenie Trump bűnösségét, hogy a volt elnököt ténylegesen elítéljék.

 

Acsúsztatást a szenátusi republikánusok kérik a demokratáktól, írja a BBC, hogy

 

a volt elnöknek több ideje legyen felkészülni a védekezésre.

 

Egyes demokrata szenátorok hajlanak a halasztásra, mert így több idejük maradna a Biden-féle kormánytagok meghallgatására. Más demokraták szerint viszont az alkotmányos vádeljárás minél gyorsabb lezárása jobbat tenne, könnyebb lenne tiszta lapot nyitni, lezárni a múltat.    

 

De hogyan lehetséges az, hogy a már leköszönt, a Fehér Házat január 20-án helikopterrel elhagyó elnök ellen folyamatban marad az eljárás? Bár az Alkotmány a hivatalban lévő elnökre vonatkoztatja az vádeljárást, alkotmányjogászok szerint

 

a Trump elleni eljárás érvényben marad, mert még a hivatali idejében indult meg,

 

mondja el az Azonnalinak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Így tehát előállhat az a groteszk helyzet, hogy a már leköszönt elnököt kötelezik lemondásra.

 

De van azért gyakorlati jelentősége is az eljárásnak, mondja Magyarics, mert ha sikeres lesz, és megszavazza a Szenátus az impeachmentet, akkor

 

Trump többet nem indulhat elnökválasztáson.

 

Így a pártok kivehetik a választók kezéből a döntést, diszkvalifikálhatják Trumpot úgy, hogy tudható, a Republikánus Párt választóinak többsége Trump mögött áll, mondja Magyarics.

 

A republikánus szenátorok tehát most leszámolhatnának Trumppal, ha beállnak a demokrata szenátorok mögé, és megszavazzák a vádeljárást, összehozzák a szükséges kétharmadot. Megtehetik ezt azért, hogy végképp leszámoljanak a Trump-i örökséggel, vagy mert esetleg veszélyesnek érzik a volt elnök pártalapítási ambícióit, amelyekről a Jerusalem Post írt: Hazafias Párt néven alapítana pártot Trump a pletykák szerint. Egy esetleges új Trump-párt ugyanis a Republikánus Párt szavazóit szipkázná el.

 

Magyarics szerint a két párt annyira lefedi a társadalmi csoportokat, hogy nem lenne honnan elég választót elcsábítania Trumpnak, emellett rengeteg pénzre és óriási csapatra lenne szükség a pártalapításhoz: 50 államra kiterjedő szervezet, aktivisták, minden választási körzetre kiterjedő stáb.   

 

De mégis visszaüthet a népharag: Magyarics emlékeztet rá, hogy az USA-ban 2022-ben félidős (mid-term) választások lesznek, a Szenátus 100 helyéből 34-ről döntene ittk.

 

És ha egy republikánus szenátor most esetleg Trump ellen szavaz, a szavazók megbüntethetik 2022-ben úgy, hogy nem szavaznak rá a párton belüli előválasztáson.

 

Így végsősoron mégiscsak a szavazók döntése érvényesülhet Trump politikai sorsának alakulásában.

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás