+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 12. kedd, 08:08
Erről beszélt a jelenlegi elnök egy privát telefonbeszélgetésben, de még republikánus beszélgetőtársa sem értett egyet vele.

Január 6-án, az amerikai törvényhozás épületének ostromával – ami több halálos áldozatot is követelt – kétségkívül történelmet írtak… de kik is?

 

Donlad Trump jelenlegi amerikai elnök szerint az antifa emberei – ő legalábbis így értelmezte az eseményeket hétfőn egy privát telefonbeszélgetésben az Aixos értesülései szerint, amit egy fehérházi tisztviselő és egy másik, a beszélgetésre rálátó forrásra alapoz.

 

Ahogy a portál írja, az indulatoktól sem mentes, több, mint 30 perces beszélgetést Trump a képviselőház kisebbségi, republikánus vezetőjével, Kevin McCarthyval folytatta, és azt bizonygatta neki, hogy a január 6-i események mögött az antifasiszta mozgalom szálai fedezhetőek fel.

 

Trumpnak azonban egyáltalán nem sikerült erről meggyőznie párttársát: az Aixos szerint McCarthy egyértelműen kijelentette a beszélgetésben:

 

„Ez nem az antifa, hanem a Make Amerika Great Again! Tudom! Ott voltam!”

 

McCarthy Trump híres kampánymondatának idézésével arra célzott, hogy – ahogy az valójában is történt – Trump hívei voltak jelen a Kapitólium ostromakor.

 

Az Aixos forrásai szerint az elnök a beszélgetés alatt azt is megpróbálta bizonygatni a republikánus képviselőnek, hogy a Demokrata Párt elcsalta a tavaly novemberi elnökválasztást, mire saját párttársa így teremtette le:

 

„Hagyd abba! Ennek vége! A választásnak vége!”

 

A beszélgetés során McCarthy arra bíztatta az elnököt, hogy a hagyományoknak megfelelően találkozzon utódjával, a demokrata Joe Bidennel, és hagyjon neki üdvözlőlevelet a dolgozóasztalán. Trump erre azt válaszolta, hogy még nem döntötte el, hogy fogja-e követni ezt a tradíciót Biden esetében. A beszélgetésről szóló sajtóhírt egyelőre sem a Fehér Ház, sem Kevin McCarthy nem kommentálta.

 

Donald Trump egyébként még legfeljebb bő egy hétig, január 20-áig mondhatja magát az Egyesült Államok elnökének, akkor fogják ugyanis beiktatni Joe Bident az ország 46. elnökének.

 

Már ha addig Trump egyáltalán kihúzza: hétfőn ugyanis a képviselőház demokratapárti többsége elindította az elnök hivatalából történő elmozdításra alkalmas, úgynevezett impeachment eljárást, aminek elfogadásához a törvényhozás mindkét házában kétharmados egyetértés szükségeltetik. Amennyiben sikerül a demokratáknak elegendő republikánus képviselőt maga mellé állítaniuk, úgy egy sürgősségi eljárásban lezavart impeachmenttel még január 20-a előtt eltávolíthatják Trumpot az elnöki székből.

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás