A nemzeti örökség része lett a vidéki kakaskukorékolás Franciaországban

Szerző: Techet Péter
2021.01.22. 20:00

A francia parlament elfogadta, hogy a különféle vidéki zajok, hangok – többek között a kakaskukorékolás – nem adhatnak alapot csendháborítás miatti perekre, azok ugyanis ezentúl a nemzeti örökségvédelem oltalma alatt állnak.

A nemzeti örökség része lett a vidéki kakaskukorékolás Franciaországban

Franciaországban a vidéki részeken nagyon sokszor fordulnak elő csendháborítás miatt perek. Legtöbbször a városról érkezett turistákat vagy az onnan végleg vidékre költözötteket zavarják a vidéki élethez hozzátartozó zajok, hangok – mondjuk a szomszéd tehenének bőgése vagy a hajnali kakaskukorékolás.

Miközben voltak, akik a csendháborítás szigorítását várták volna el, a francia parlament csütörtökön egyhangúlag fogadta el:

a vidéki hangok, zajok – különösen a kakasoké – „a vidék hangörökségének“ részét képezik,

ilyen minőségükben pedig nem csak csendháborítás miatti perekre nem adhatnak okot, hanem kiemelt védelemben részesülnek.

Hangörökségvédelem

A centrista UDI-Agir frakció nyújtotta be a törvénytervezetet, amit aztán a képviselők kézfeltartással szavaztak meg. Ennek értelmében azon zajok, amelyek a vidéki élethez és természethez lényegileg hozzátartoznak, ezentúl

az ún. „hangörökség“ részét képezik, ami megegyezik azzal, ami az épületek esetében a műemlékvédelem.

Ahogy egy műemlékvédelem alatt álló épületet se lehet lebontani, ugyanúgy ezentúl a szomszédoknak el kell viselniük, ha kukokérol hajnalban a másik kakasa. Pierre Morel-A-L'Huissier, a törvénytervezet benyújtója azt várja, hogy csökkenni fognak a csendháborítás miatti perek, ugyanis szerinte ezentúl az ügyvédeknek majd fel kell hívniuk az ügyfeleik figyelmét, hogy esetleg egy hangörökségvédelem alatt álló zaj ellen akarnának – ebben az esetben: sikertelenül – perelni.

Maurice, a kakas

A kakaskukorékolás mint a vidéki hagyományvédelem része Maurice (Móric) kakas 2017-ben indult ügye kapcsán kapott nagyobb politikai figyelmet. Az Atlanti-óceán nyugat-franciaországi partjához közeli Oléron-szigeten élő Maurice kakas szokásai ellen egy ottani szomszédos nyugdíjas pár, akik városról költöztek le a nyugdíjas éveikre oda, többször is tiltakozott a tulajdonosnál.

Maurice állítólag túl hangosan és eleve nem csak reggelente, hanem napközben is órákon át kukokérolt volna.

(A kakasról itt lehet egy videót megtekinteni.) 2017-ben az volt erre még a tulajdonos válasza, hogy petíciót indított Maurice mellett, amit a mai napig majdnem 140 ezren írtak alá. Ebben azt követelték, hogy az újonnan vidékre költözöttek „alkalmazkodjanak a helyzethez“, a helyi önkormányzatok pedig védjék meg a Mauricehoz hasonló támadásoknak kitett kakasokat és más állatokat.

MAURICE KAKAS EZEN A KARIKATÚRÁN A GYÖZELMÉT ÜNNEPLI, SZABAD FORDÍTÁSBAN: A SEGGEMBE AZ IDIÓTÁKKAL. FOTÓ: MARCO BIKER´S / FB

A nyugdíjaspárt ez azonban nem hatotta meg, és csendháborítás miatt pert indítottak, miután a helyi önkormányzat a kakas mellett állt ki megelőzően. Végül a rocheforti fellebbviteli bíróság Maurice tulajdonosának adott igazat, azaz nem állapította meg a csendháborítást. Maurice azóta sajnos már elhunyt, azaz tényleg nem tud már kukorékolni. Az akkori ügy azonban valóságos politikai mozgalommá terebélyesedett, amiben vidéki tradicionalisták, zöldek, környezetvédők, antiglobalista balosok álltak össze egy természet- és állatbarát koalícióvá, a városról jött „új falusiak“ ellen – nem beszélve arról, hogy

a francia nemzeti jelképnek számító kakasok melletti kiállás hazafias ügynek is számít.

NYITÓKÉP: Belle Île-kakas / Remi Jouan, Wiki

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek