+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 15. péntek, 17:01
Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

Pénteken benyújtotta lemondását a holland kormány – írja a Politico. A Mark Rutte vezette kabinet egy a gyermekgondozási juttatásokkal kapcsolatos botrányba bukott bele: 2013 és 2019 között szülők ezreit vádolták meg igaztalanul azzal, hogy csalást követtek el a juttatásokkal kapcsolatban. 

 

Az ügyet egy parlamenti bizottság vizsgálta ki, a vizsgálat eredményéről szóló jelentést pénteken tárgyalta a holland parlament. A jelentés szerint a holland adóhatóság éveken át tartó gyermekjuttatási csalók utáni „vadászata” „soha nem látott igazságtalanság” volt:

 

a gyermekgondozási támogatást összesen 26 ezer szülőtől igényelték vissza, akiket a rendszer csalóként azonosított

 

különféle kisebb hiányosságok, például egy aláírás hiánya miatt.

 

„A jogállamiságnak meg kell védenie az állampolgárokat a mindenható kormánytól, és ez itt borzasztóan rosszul ment” – idézi a Politico Ruttét, aki szerint a jogállamiság alapelvei sérültek, ezért benyújtja a lemondását. 

 

Rutte harmadik alkalommal töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, ebből a második alkalommal nem töltötte ki a ciklust.

 

Az első Rutte-kormány mindössze két évig húzta: 2012-ben Geert Wilders jobboldali populista Szabadásg Pártja (PVV) függesztette fel a kormány ellenzékből való támogatását. A következő – Hollandiában szokatlan módon ötéves – ciklust sikerült végig kihúznia a második Rutte-kormánynak. A 2017-es választást követő rekord hosszúságú (208 napig húzódó) koalíciós tárgyalások után létrejött harmadik Rutte-kormány amelynek Rutte jobboldali liberálisai (VVD) mellett a kereszténydemokraták (CDA), a balliberálisok (D66) és a konzervatív reformátusok (CU) a tagjai  most újra nem tölti ki a ciklust. 

 

A kormány a lemondást követően a miniszterek ügyvivőként folytatják a munkát a márciusi előrehozott választásig, amit a közvéleménykutatások szerint

 

jó eséllyel Mark Rutte jobboldali-liberális pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyer majd meg jelentős fölénnyel.

 

Brüsszelben Mark Rutte a jogállamiság egyik fő szószólója, egyúttel Orbán Viktor egyik legelszántabb kritikusa: a magyar miniszterelnök által „holland fickóként” emlegetett Rutte volt az egyik fő támogatója az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének is. Ezzel, valamint azon keménykedéssel, amivel 2020 nyarán le tudott faragni az Európai Unió koronasegélyprogramjából több, mint 200 milliárd eurót, jelentős előnyre tett szert a holland választók szemében.

 

NYITÓKÉP: VOA - Zëri i Amerikës / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás