A holland miniszterelnök szerint idióták tüntettek hétvégén a bevezetett korlátozások ellen

2021.11.22. 17:41

A hétvégén Hollandiában több városban is több százan tüntettek a kormány járványkezelése ellen, amik sok helyen hamar erőszakossá is váltak. Mark Rutte miniszterelnök szerint idióták a tüntetők, amiért erőszakot alkalmaztak.

A holland miniszterelnök szerint idióták tüntettek hétvégén a bevezetett korlátozások ellen

A hétvégén Hollandia több városában tartottak tüntetéseket, miután a nemrégiben ismét megválasztott Mark Rutte miniszterelnök kormánya november 13-tól újabb szigorításokat rendelt el, hogy így csökkentsék a kínai koronavírus-járvány terjedését. 

A november 6-án bevezetett szabályok szerint az eddig is érvényben lévő szabályok (távolságtartás, kézfogások tiltása, pozitív tesztek esetén karantén) mellé elrendelték a kötelező maszkhasználatot a tömegközelekdési eszközökön, zárt helyeken, illetve több helyen kötelezővé tették az ún. koronavírus-igazolványok használatát, amit azok kapnak, akik beoltatták magukat, felépültek a betegségből vagy negatív teszttel rendelkeznek,

így például már kávézók és éttermek szabad terein is csak ennek a birtokában lehet helyet foglalni, de kilátásba helyezték, hogy a jövőben majd munkába is csak ilyen igazolványokkal lehet járni

– erről a kormány már be is terjesztett egy törvényjavaslatot.

A tüntetők leginkább a belebegtetett szabályokkal elégedetlenek, emiatt több nagyvárosban is egész hétvégén tüntetéseket tartottak – az egyik legnagyobb Rotterdamban volt, ahol a békésnek induló tiltakozás hamar erőszakossá vált, miután többen kövekkel dobálták meg a rendőröket, az összegyűlt tömeg egy része bicikliket és kukákat gyújtott fel,

sőt, a rendőrök figyelmeztető lövéseket is leadtak az oszlatás során. 

Rotterdam polgármestere szerint az erőszak orgiája, Rutte miniszterelnök szerint idióták tüntetése volt a hétvégén

A tüntetések kapcsán azonban sokan nem a rendőri erőszakról beszélnek, hanem a tüntetők követeléseit vetik meg.

Rotterdam polgármestere, a munkáspárti Ahmed Aboutaleb azt nyilatkozta a tüntetések kapcsán, hogy az az erőszak orgiája volt, míg Rutte miniszterelnök egyszerűen leidióztázta a tüntetőket.

„Ez színtiszta erőszak volt tiltakozásnak álcázva” – kezdte nyilatkozatát Rutte az erőszakossá váló tüntetések kapcsán, majd hozzátette, sok nyugtalanság van most a társadalomban, mert régóta küzdenek „a koronavírus nyomorúságával”.  Majd továbbfűzve a gondolatát, elmondta,

„soha nem fogom elfogadni azokat az idiótákat, akik erőszakot alkalmaznak csak azért, mert elégedetlenek”

fogalmazott a holland kormányfő.

Ugyanakkor senki sem igazán elégedett a jelenlegi korlátozásokkal: 

miközben a tüntetők szerint azok túl szigorúak, addig az egészségügyi dolgozók ennél keményebb szabályokat követelnének,

mivel szerintük a jelenlegi intézkedések nem elegendőek arra, hogy fékezzék a járvány terjedését és csökkentsék a kórházak terhelését. 

A hétvégén közel 50 embert vettek őrizetbe a rendőrök, ebből csak 30 főt vasárnap. Sajtóértesülések szerint legalább 5 rendőr sérült meg az összecsapások folyamán.

Hollandiában a mostani hétvégén volt a legintenzívebb tüntetéshullám a korlátozások ellen január óta; akkor közel ötszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök, miután az egész országra kiterjedő lockdownnal nem értett egyet sok holland.

NYITÓKÉP: Mark Rutte az Európai Tanács ülésére igyekszik / Európai Tanács (2020)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek